En vegg av historier

Annonse:

For en måned siden lanserte vi Folkeveggen. Responsen vi har fått fra alle som er glad i Strømsgodset har vært overveldende. Denne uken passerte vi 3000 solgte steiner og klubben har nå fått inn 2,3 millioner kroner på to #JegErMed-kampanjer. Pengene kommer naturligvis godt med i en tid der inntektsstrømmen nesten har stoppet helt opp, men det enorme engasjementet varmer vel så mye. Vi har truffet en nerve og vi merker virkelig at befolkningen samler seg rundt klubben i krisetider. Støtten er massiv og det gjør noe med oss. Når Folkeveggen kommer opp vil den stå som et symbol på ekte kjærlighet - et monument som alle med blått hjerte kan være stolte av.

Det som gleder mest er mangfoldet. Det føles som "alle" er med på veggen. De som er her nå, de som alltid følger oss, de som følger oss fra distanse, de som har vært her før, de som ikke lenger er blant oss – de som er evig blå. Spillere og trenere, helter og legender. Og helt vanlige folk. Som deg og meg. Fra Martin Ødegaard til Bjørn Langerud. Samlet på Folkeveggen. Sammen for Strømsgodset - folkets klubb.

Det finnes mange gode historier bak de 3000 steinene og den siste måneden har jeg vært så heldig å få skrive noen av disse historiene her på hjemmesiden. Det har vært utrolig inspirerende i en krevende tid. Hadde jeg hatt tid skulle jeg skrevet om alle 3000. Alle har en interessant historie å fortelle. Alt starter et sted. Det kan være en liten detalj, et tilfeldig møte, et øyeblikk, en hendelse, en opplevelse som påvirker og kanskje også endrer et liv. Jeg blir oppriktig glad av å høre hva klubben betyr for folk. Det som går igjen blant de hyggelige menneskene jeg har vært i kontakt med de siste ukene er stolthet og takknemlighet over å følge Godset. Over å være en del av noe som er større enn seg selv. Jeg tror alle har følt litt ekstra på det den siste tiden.

Forrige fredag ruslet det en smilende mann med lue inn i kontorlandskapet vårt. Han ville kjøpe stein på Folkeveggen. Han leverte 500 kroner til Signe Rismyhr Engelund og presenterte seg som Antonio Delgado. I 1967 ble den hyggelige mannen den første mørkhudede spilleren i norsk toppfotball. Han har en unik historie, men den er sjelden fortalt. Det måtte vi gjøre noe med. Antonio var stolt da han ble fotografert foran SIF-logoen på Marienlyst. Senere samme kveld fikk jeg en telefon. Det var fra Antonio. Han hadde lest innlegget på Facebook. Han var rørt og ville takke. Da ble jeg rørt. Historien til Antonio handler om et liv som ble endret totalt på grunn av en tilfeldighet. For hvem vet hvilken vei Antonio hadde gått om ikke Johnny Vidar Pedersen tilfeldigvis så ham leke med ballen nede på Marienlyst den gangen for 53 år siden.

Fritz bæres på gullstol etter opprykket.
Fritz bæres på gullstol etter opprykket.

Mens jeg skriver disse linjer får jeg høre at barnebarna til Fritz Hansen har kjøpt stein til sin bestefar på Folkeveggen. Fritz står som en bauta i Strømsgodset sin historie og skapte et legendarisk vinnerlag sammen med Einar Larsen fra Geithus. Fritz spilte for SIF fra 1928 til 1932, før han sjokkerte og gikk til MIF i 1933. Det var effektivt starten på rivaliseringen mellom klubbene. Fritz kom tilbake sesongen etter og viet livet til foreningen. Nå skal han opp på Folkeveggen på Marienlyst og det er bare vakkert. På veggen får Fritz selskap av Steinar Pettersen og Tor Alsaker Nøstdahl - to av våre største legender. De skal få sine hedersplasser.

Interessen for SIF føres gjerne videre i generasjoner. Noen blir født inn i det. I supporter-serien om Folkeveggen på godset.no har vi fortalt om Martina Pettersen, Erik Lagerqvist, Per Arne Bredesen og Roger Andersen – stolte drammensere som alle er blitt SIF-supportere på grunn av sitt opphav og sin familie. Vi takker alle for støtten og for at de ville stille opp med sin historie her hos oss. Til uken skal vi fortelle om en familie i fem generasjoner som skal opp på Folkeveggen. Det er snakk om nesten 100 år med SIF-historie. Blåere enn det blir det ikke. Vi gleder oss til å dele flere historier med dere i ukene som kommer.

Det finnes også de som følger Strømsgodset fra distanse. Som ikke er født inn i det, men som har hatt det ene øyeblikket, det lille møtet, hvor det det ble tent en gnist. Folk som Rune Christensen fra Vik i Sogn. Hos han har gnisten for lengst blitt en ild som har brent i snart 30 år. Siden begynnelsen av 90-tallet har Rune pendlet til Drammen for å følge sitt Godset. Det står det respekt av. Så har vi Andrew Leggett fra Royston utenfor Cambridge i England. Han var på ferie i Norge og hadde lyst til å se en fotballkamp. Tilfeldigvis spilte Godset mot Lillestrøm på Marienlyst. Andrew reiste til Drammen sammen med sin far Frank og ble umiddelbart fascinert av klubben og supportene. For Andrew var det ekte kjærlighet ved første blikk og tre år senere er far og sønn Leggett med på Folkeveggen.

Den første som kjøpte stein var Truls Waaktar Schøne. Det tok faktisk bare noen minutter etter vi lanserte konseptet. Truls er en strålende representert for GodsetUnionen og supportermiljøet – alltid like energisk og positiv. Han er en sterk bidragsyter for å skape god stemning på Marienlyst og han har en iboende og genuin lidenskap for klubben. At det var nettopp Truls som kjøpte den aller første steinen er litt ekstra morsomt, men naturligvis ikke tilfeldig. Truls Waaktar Schøne er alltid på hugget.

Tokmac, Martin og Gustav er med på veggen.
Tokmac, Martin og Gustav er med på veggen.

Det er flere tidligere helter som er med oss fra det store utland. Martin Ødegaard har fortsatt et stort blått hjerte - det samme gjelder Iver Fossum og Gustav Mendonca Wikheim. I Ungarn har Tokmac Nguen kjøpt stein til seg selv og sine tre brødre. Det er rett og slett nydelig. Du kan ta guttene ut av Godset, men aldri Godset ut av guttene. Og kanskje, en vakker dag i fremtiden, spiller de igjen sammen i blått i Drammen.

Vi har også fått bestillinger fra spillere som har oppnådd store ting i Godset, men som verken er herfra eller bor i området lenger. Øyvind Storflor, Peter Kovacs, Glenn Andersen, Anders Konradsen, Gustav Valsvik, Jarl André Storbæk er alle med på Folkeveggen. Det er også Amahl Pellegrino. Han spiller for Kristiansund, men hjertet hans er blått. Molde-spiller Eirik Ulland Andersen har heller ikke glemt tiden i Drammen og kjøpte tidlig stein på veggen. Det er vi svært takknemlig for. Vi gleder oss også stort over engasjementet fra dagens spillere. De viser en reell interesse for hva denne klubben står for og handler om. Mange av gutta har kjøpt stein og bidratt til følelsen av fellesskap i Strømsgodset. Det betyr noe langt ut over selve kroneverdien av steinen.

Ronny Deila trente Strømsgodset til seriegull, seriesølv og norgesmesterskap. Og 44 hjemmekamper uten tap. Nå er han manager i New York City, men Ronny minnes tiden i Drammen med stor glede og entusiasme. Han er også med på Folkeveggen - sammen med sine tidligere assistenter Bjørn Petter Ingebretsen og Thomas André Ødegaard. Sistnevnte har like godt kjøpt stein til hele familien. En gang blå, alltid blå - som vi sier i Drammen. Det gjelder mange mennesker i disse tider. Har du først vært i Strømsgodset, så gjør det noe med deg. Bare spør Jostein Flo. Sportssjefen kom hit i 1996 og har blitt her siden. Stryningen er en SIF-gigant både som spiller som leder - og han er selvsagt med på Folkeveggen. 

Henrik Pedersen har også kjøpt stein til seg selv og hele familien. Han kom til byen i fjor sommer og har tatt Drammen med storm. Henrik har ved flere anledninger påpekt hvor sterkt han opplever at båndene er mellom klubben, fansen og samarbeidspartnerne. Så skal det sies at han selv bidrar til nettopp det med sin inkluderende væremåte, der han alltid tar seg god tid til alle som er opptatt av Strømsgodset.

30. mars besøkte jeg Henrik hjemme på Konnerud. Da hadde jeg ikke sett han på flere uker på grunn av Korona-utbruddet. På det tidspunktet visste ingen hva som kom til å skje fremover. Det var en stor usikkerhet og helt sikkert også en frykt hos mange. Men ikke hos Henrik. Han angrep situasjonen – som han har gjort helt siden han kom hit til oss i fjor sommer.

Vi skal komme styrket ut av dette. Det er en fantastisk test for oss alle, ikke bare spillerne mine. Vi kan enten synes synd på oss selv eller vi kan si hva vi skal lære av det. Det har vi gjort hele veien gjennom og det gjør vi også i denne situasjonen, sa Henrik.

To måneder senere er vi mer samlet enn på lenge i Strømsgodset. Det gir et godt utgangspunkt for det som skal skje videre. Krisen er riktignok ikke over. Det er fortsatt tøffe økonomiske tider foran oss. Ingen vet hvordan dette ser ut om tre-fire måneder. Men den støtten klubben har i befolkningen og det enorme engasjementet vi opplever nå gjennom Folkeveggen, gir håp om en spennende fremtid. Vi bygger klubben og veggen, steg for steg, stein for stein, og vi vokser sammen - sammen med fansen, samarbeidspartnere og alle de som bryr seg.

Vi er Strømsgodset!

TUSEN TAKK til alle som er med.

#JegErMed

SIF-Folkeveggen.murfarge

 

Annonse fra Eliteserien: