- Stiller store krav til meg selv

Johan Hove har ikke bare blitt en mer målfarlig spiller i Strømsgodset. Unggutten er også den spilleren i Eliteserien som vinner flest baller på motstanderens halvdel. Vi har tatt en lengre prat med midtbanespilleren.

Annonse:

19-åringen fra Sogndal har vært en av lagets beste spillere så langt denne sesongen. Midtbanespilleren har virkelig utviklet seg stort det siste året og har tatt nye steg i 2020. Fire scoringer så langt gjør at Johan er øverst på toppscorerlisten i klubben sammen med Mikkel Maigaard og Moses Mawa.

I kampene mot Odd og Sarpsborg ble han sågar matchvinner.

- Det har løsnet foran mål nå. Jeg har fått en bra uttelling og scoret på de fleste sjansene, med unntak av en mot Molde. Men jeg skal komme til flere sjanser fremover og ha flere potensielle assist. Jeg begynner å ta steg på siste tredjedelen, sier Johan Hove.

En helt naturlig forklaring på det er Johan løper mye og kommer oftere inn i boks. Gutten har simpelthen blitt en mer effektiv fotballspiller i løpet av sine to år i klubben. Torsdag 13 september er det to år siden han signerte for Strømsgodset.

- Fremoverrettet er nøkkelordet her. Når du kommer høyere i banen så blir du tøffere til å spille fremover, skyte og tre gjennom. Jeg føler selv jeg er blitt mer modig og så har det bare ballet på seg med selvtillit i tillegg, forteller Johan med et smil om munnen.

Se hele intervjuet med Johan her:


Vinner flest baller

I spillestilen til Henrik Pedersen er det viktig å løpe mye, men det er også viktig å dekke rom fremover i banen og komme opp i et kollektivt og aggressivt press. I denne fasen har Johan Hove tatt steg side i fjor. Han har fått mer frekvens i beina og større aksjonsradius.

Tall fra analyseverktøyet WyScout viser at Johan er den spilleren i Eliteserien som vinner flest baller på siste tredjedel. I snitt har han tre gjenvinninger høyt i banen per kamp, samt 5,5 gjenvinninger etter gjenpress.

- Den statistikken var jeg ikke klar over. Litt overraskende, men alltid gøy å toppe statistikker. Det skal jeg fortsette med. Det er jo sånn vi ønsker å spille med mange spillere rundt ballen og gjenvinne høyt i banen.

- Hva er årsaken til at du har utviklet den delen av spillet ditt?

Det har nok litt med posisjonering å gjøre – at jeg ligger høyere i banen. Og at jeg liker å holde meg sentralt og i trange rom hvor det også er mest gevinst i å være og hvor det er kortest vei hvis vi taper ballen, svarer Johan.

Strømsgodset er et av lagene i Eliteserien som har flest pasninger i siste tredjedel og det forteller at vi har kommet ganske langt i utviklingen av denne delen av spillet. Når Johan og lagkameratene vinner enda flere baller høyt i banen så er veien til mål og sjanser kort.

- Det skal være lov å gjøre feil på siste tredjedel og at vi fortsetter å stå etter selv om gjør feil slik at vi kan vinne tilbake ballen og fortsette å angripe. Det er nøkkelen og bærekraften i angrepsstilen vår. Vi er blitt bra på det, men det er fortsatt mye å jobbe med, sier 19-åringen.

_EIR7208Johan Hove
Her scorer Johan på langskudd mot KBK.

Trives veldig godt

- Er du blitt en annen type spiller siste året?

- Jeg er usikker. Jeg har fått en del spørsmål om det. Jeg tror det sitter mye i hodet. Jeg føler meg frisk, jeg føler meg god, jeg har en selvtillit som jeg kanskje ikke har hatt så mye av tidligere. Den Johan Hove som man ser ute her nå er en jeg trives veldig godt med. Jeg er fornøyd med egen innsats og jeg er fornøyd med lagets innsats. Dette her kommer bare til å bli bedre og bedre.

- Har du vært revansjesugen på å vise seg frem i år etter å ha spilt mindre i fjor høst?

- Ja, det har jeg. Det var en vanskelig høst, selv om det var positivt for lagets del. Som fotballspiller ønsker du alltid å spille og utvikle deg. Det er seigt å være ute i skyggen og det var en fantastisk motivasjonsfaktor for meg. Jeg trente godt hjemme i Sogndal i ferien i desember og kom tilbake med et godt grunnlag. Det var en offensiv Johan på første dag med trening i januar og jeg har ikke sett meg tilbake siden.

- Opplever du deg selv som lærevillig?

- Ja, det vil jeg si. Jeg er helt klar en spiller som ønsker å lære hele tiden. Jeg vet at jeg har ekstremt mye å lære fortsatt. Jeg er på ingen måte utlært og det er helt klart en motivasjon. Jeg reiser på trening hver dag for å lære nye ting og bli litt bedre. Det er et viktig fokusområde for meg.

_BEH0921Johan Hove
Henrik Pedersen er meget godt fornøyd med utviklingen til Johan Hove

I en alder av 19 år allerede spilt 55 kamper i Eliteserien for Strømsgodset og Sogndal. Han har vært med på A-lagsnivå siden han var 14-15 år. I spillestilen til Henrik Pedersen later det til at midtbanespilleren formelig sprudler.

- Jeg er en dynamisk spiller og kan tilpasse meg ulike spillestiler. Jeg har vært med i toppfotballen i fem år allerede og hatt ulike spillestiler. Jeg trives med måten vi spiller nå. Det passer meg fint. Nå skal vi utvikle alle spillerne i Godset inn mot denne spillestilen, sier U21-landslagsspilleren.

- Når du har det gøy og gleder deg til å dra på trening hver dag så spiller du også bra. Den innsatsen du legger ned i trening og kamp gjenspeiler gjerne prestasjonen, fortsetter han.

Blir aldri helt fornøyd

Johan Hove har levert en god sesong så langt, men unggutten legger lista høyt på egne vegne. Han blir aldri helt fornøyd og har utviklet en sterk vinnermentalitet.

- Jeg har hatt noen gode kamper nå og da blir jeg bare enda mer kravstor til meg selv. Du blir aldri mett og aldri fornøyd. Det er en egenskap jeg har som også kan være veldig slitsom, men det har hjulpet meg veldig mye så langt i karrieren, sier Johan Hove.

Etter to strake tap er det viktig å komme tilbake på vinnersporet så fort som mulig. Søndag er det nye muligheter borte mot FK Haugesund. Johan Hove er ikke i tvil om at gutta må starte med å stramme skruen bak.

- Det blir litt for enkelt å skape ting på oss og motstanderen kommer først på de 50-50 ballene. Vi har spillere til å luke bort det og hvis vi gjør det, og blir enda mer effektive i boksen, så blir det bra. Jeg har ståltro på det som skjer her nå og er ikke nervøs i det hele tatt. Jeg er veldig rolig og sikker på at vi kommer til å plukke masse poeng fremover, sier Johan Hove.

_BEH7650 Johan Hove
Johan formelig stortrives i Strømsgodset om dagen.

 

Annonse fra Eliteserien: