Med A-laget til Marbella

Med i reisefølget til Marbella var seks juniorspillere som alle fikk se på nært hold hva som kreves for å være en eliteseriespiller.

Annonse:

Til den ti dager lange treningsleiren i Marbella tok trenerteamet ut seks juniorspillere som fikk være med A-laget gjennom hele leiren, i tillegg til Abdul-Basit Agouda, som også holder junioralder, men i fjor sommer ble tatt opp i A-stallen.

De seks utvalgte ble i år Jørgen Johnsen (keeper, født i 2001), Loti Celina (back, 2000), Arnar Gudjonsson (stopper, 1999), Hasan Hüseyin Duman (midtbane, 1999), Rasmus Gjemmestad (midtbane, 1997) og Andreas Hoven (ving, 1998). De seks har alle gjort seg fortjent til uttaket gjennom gode prestasjoner den siste tiden.

Fire av disse unggutta fikk også spilletid i løpet av treningsleren. Loti Celina og Andreas Hoven fikk begge en hel omgang mot Hebei China Fortune, mens Hasan Duman fikk de siste ti minuttene, og Rasmus Gjemmestad kom innpå rett før slutt.

I 1-0-seieren mot Lokomotiv Moskva fikk Loti og Andreas de siste ti minuttene, mens også Hasan Duman fikk noen minutter på banen. Både Loti, Andreas og Hasan gjorde også sakene sine bra. Mens Andreas og Hasan hadde våre to beste avslutninger i 2. omgangen mot Hebei China Fortune, storspilte Loti Celina på høyrebacken i sin A-lagsdebut. Det er veldig gledelig å se at en så ung spiller kommer inn mot en spiller som Ezequiel Lavezzi, og likevel tør å spille sitt eget spill, samt utfordre offensivt.

Loti Celina
Loti Celina spilte 45 minutter mot Ezequiel Lavezzi og Hebei China Fortune. Foto: Børre E. Helgerud

– Loti kommer fint gjennom debuten, og spesielt offensivt er han god. Han er seg selv, og spiller på sine styrker, fremfor å bare skyte ballen ut til innkast hver gang han har muligheten, skryter toppspillerutvikler Alexander Straus om 16-åringen, som tidligere i år var på landslagssamling med U19-landslaget til Kosovo.

Som kjent spiller storebror Bersant på A-landslaget, og skal vi tro Lotis landslagstrener kan også han ta steget opp på A-landslaget på sikt.

Loti beskriver seg selv så enkelt som en back som er veldig glad i ball – og det er ingen overdrivelse, snarere tvert i mot. Fjell-gutten er en noe utradisjonell back, som tidligere har vist hva han er kapabel til offensivt både i 2. og 3. divisjon. Forhåpentligvis får vi se mer av det på A-laget i årene fremover, fra gutten som forøvrig allerede har proffkontrakt med Godset.

– Trenerne viser at de har tro på meg

På motsatt side, litt høyere i banen, i 2. omgang mot Hebei China Fortune, spilte Andreas Hoven. Kantspilleren, som fylte 19 år under oppholdet i Marbella, kom til vår eneste avslutning på mål i kampen. Etter en flott vending ute på venstrekanten skar han innover i banen og fyrte av fra distanse. Til tross for en skummel sprett rett foran mål klarte imidlertid den kinesiske keeperen å slå ballen vekk fra mål.

– Jeg synes jeg klarte meg bra der ute, og det hadde vært ekstra morsomt å få inn et mål der, sier Andreas selv om sin totalt fjerde kamp for A-laget. Kantspilleren fikk sin offisielle debut for klubben i bortekampen mot Bodø/Glimt i fjor høst.

Han er sammen med Hasan Duman de eneste som ble tatt ut som juniorspiller i fjor, som også var med i fjor. I tillegg er altså Basit Agouda, som var en av juniorspillerne i fjor, med i år også. At han fikk sjansen igjen er han glad for, og det gir ham en betryggende følelse om at trenerteamet har tro på ham.

– Det gir en beskjed om at de ønsker å satse på meg. Jeg føler også at jeg har utviklet meg siden den gang, jeg har blitt en bedre fotballspiller, og jeg har også blitt bedre kjent med gutta, forteller den 19 år gamle kantspilleren.

Andreas Hoven
Andreas Hoven kom til vår eneste avslutning på mål mot Hebei China Fortune. Foto: Børre E. Helgerud

At Andreas Hoven fikk et gjensyn med Marbella i år er definitivt ikke ufortjent. Han har i det siste klart å holde seg skadefri etter å ha hatt betydelige skadeproblemer tidligere, og det har naturligvis gitt ham en fin progresjon. Den største belønningen kom altså med eliteseriedebuten i fjor.

– Andreas har trent riktig, og tatt store steg i det siste. Han har også spilt seg inn på G19-landslaget, som er et godt norsk landslag. Han har veldig spennende ferdigheter én mot én offensivt, og er sterk med ballen, sier Alexander Straus om kantspilleren.

Det jobbes imidlertid målrettet med å gjøre ham bedre som spiller. Toppspillerutvikleren fra Sandviken er overbevist om at det bor flere mål i Andreas Hoven enn han har vist så langt.

– Han har ting han skal  bli råere på han også. Han kan gå forbi folk både med teknikk og styrke, og når han blir enda flinkere på å gjøre det i siste tredjedel blir han en eliteseriespiller, mener Straus.

En spiller med karakter

Den andre som var med for andre år på rad som juniorspiller, den 17 år gamle midtbanespilleren Hasan Hüseyin Duman, er ingen ukjent mann for de som følger Godsets juniorlag tett. Han signerte proffkontrakt for noen år tilbake, og har 20 kamper for aldersbestemte landslag fra G15 til G17 – det til tross for at også han har slitt med betydelige skadeproblemer, som har satt utviklingen litt på vent.

– Det som har vært hans utfordring er at vi må holde ham skadefri. Det har vært for mye småskader, og dermed start og stopp, noe som over tid kan hemme utviklingen hans. Det må vi sørge for å forhindre, for den gutten har et udiskutabelt potensial, sier Straus om Hasan.

Hasan Huseyin Duman
Hasan Duman, her mens han lader skuddfoten i kamp mot Hebei China Fortune, fikk spilletid i to av kampene i Marbella. Foto: Børre E. Helgerud

Hasan fikk ti minutter mot Hebei China Fortune, og kom også inn ett minutt før slutt mot Lokomotiv Moskva. Det var ikke mye han fikk bemerket seg, men han kom til en brukbar avslutning fra distanse mot Hebei. De som har sett ham i aksjon i 3. divisjon, der han har hele ni mål på 17 kamper fra sin sentrale midtbaneposisjon, vet at han har en evne til å sette ballen i mål fra langt hold.

– Han er litt samme typen som Loti, det er karakter i ham. Han ønsker å bidra med mer enn å bare være til stede, selv om han er ung, fortsetter Straus.

Til tross for at han var nervøs før han skulle i aksjon mot Ezequiel Lavezzi og Stephane M’bia, følte Hasan selv at han løste arbeidsoppgavene godt i innhoppet.

– Det var greit å komme inn, og jeg fikk til et greit skudd like over mål. Det å komme inn der med Lavezzi og M’bia på banen var en stor opplevelse, smiler 17-åringen.

Han er også strålende fornøyd med opplegget på Marbella, og mener det er høyere nivå på treningene i år enn det var på den samme samlingen i fjor.

– Jeg føler ting er bedre lagt opp, og treningene er bedre. Alle er fokuserte, det er mer trøkk, og man merker at nivået har hevet seg.

En lærerik treningsleir

Sistemann som fikk sjansen til å få noen spilleminutter for A-laget denne gangen var Rasmus Gjemmestad. Midtbanespilleren er den eldste av juniorene som ble med i år, men har et potensial som fortsatt er uforløst grunnet enn korsbåndsskade som satte ham ut av spill hele høstsesongen i 2015 og store deler av 2016.

– Rasmus har vært en av de som har vært lengst fremme i flere år, men var veldig uheldig med skaden på det tidspunktet han skulle ta det siste steget. Han har kjempet seg tilbake, og har et veldig sterkt ønske om å komme tilbake til potensialet han hadde før skaden, sier Straus om 19-åringen.

Rasmus Gjemmestad
Rasmus Gjemmestad fikk sine første minutter for A-laget mot Hebei China Fortune. Foto: Børre E. Helgerud

Før skaden hadde Rasmus imponerende 19 mål på 28 kamper fra sin posisjon som indreløper for tredjelaget, og var blant de juniorspillerne som oftest hospiterte med A-laget. I fjor høst gjorde han comeback på fotballbanen for tredjelaget i 3. divisjon, der han gjorde sakene sine bra. Til slutt endte han på seks kamper og én scoring før sesongen var over.

– Jeg følte jeg ikke var 100% etter skaden, men jeg hadde noen bra kamper. Nå har jeg fått trent godt lenge uten å måtte ta en uke av og trene halve økter, så det begynner å bli bra, sier Rasmus.

For en som har gått en så lang periode uten å ha fått kjenne på nivået som kreves på A-laget, er denne leiren ekstra god læring for midtbanespilleren, som erstattet Mathias Gjerstrøm like før slutt mot Hebei China Fortune, og dermed fikk sin uoffisielle debut for A-laget.

– Det har vært interessant og lærerikt. Det er lenge siden jeg har vært med, og det har vært veldig bra.

De to siste juniorspillerne som fikk være med var altså midtstopperen Arnar Gudjonsson og den nysignerte keeperen Jørgen Johnsen. At disse to ikke fikk prøve seg i kamp betyr naturligvis langt ifra at de ikke gjorde sakene sine bra i løpet av oppholdet.

LES OGSÅ: Keepertalent klar for Godset

– Spilletid er kun en bonus, for det er masse å tenke på for dem på treningene hver dag her. De må være konsentrerte, og jeg tror de er slitne når de kommer hjem fra et sånt opphold. Vi setter krav, og forventer at de skal steppe opp. Det gjør de, men det krever mye av dem. Likevel er jeg sikker på at de to også hadde levert 100% av potensialet sitt per dags dato om de hadde fått sjansen, sier Alexander Straus om Arnar og Jørgen.

Arnar Gudjonsson har tross sin unge alder spilt 38 kamper i 3. divisjon de to siste sesongene, og fikk i fjor sommer også sin debut i 2. divisjon da han spilte 90 minutter i bortekampen mot Vindbjart.

– Han er veldig god én mot én defensivt, kvikk og relativt hurtig. Han har som de andre en del å jobbe med, men det er helt naturlig i den alderen han er i. Han klarte seg bra på treningene, og på de styrkene han har står han ikke tilbake for noen, sier Alexander Straus om midtstoperen, som forøvrig også har blitt plassert på backen ved enkelte anledninger i 3. divisjon.

En ny setting

Jørgen Johnsen signerte altså kontrakt med Strømsgodset like før avreise til Spania. Den unge keeperen har riktignok hospitert med oss over en lengre periode, og er en spiller trenerteamet kjenner veldig godt fra før.

– Han er en keeper som har gjort seg bemerket på aldersbestemte landslag, og er en vi føler at kan utvikle seg til å bli en eliteseriekeeper en del år frem i tid, sier Straus om 15-åringen, før han understreker nødvendigheten av tålmodighet, og hvor mye en slik treningsleir kan hjelpe unggutta på veien videre.

– Jørgen er veldig ung, og har mye å jobbe med han også, og da er det viktig å komme inn i et slikt treningsmiljø for at forutsetningene skal være bedre. Det er to aspekter ved det, både det fotballfaglige, og det å være med i et profesjonelt miljø. De lærer mye, og det er en ny setting for dem, der de henter veldig mye.

Klubbens toppspillerutvikler vil også fremheve Abdul-Basit Agouda, 17-åringen som i fjor var med som juniorspiller, men som i år er med som en del av A-stallen. Han har hatt en fin progresjon det siste året, og i vinter har han fått 215 spilleminutter på A-laget fordelt over fire kamper, derav 68 minutter i kampen mot Hebei China Fortune.

– Det er kjekt å se Basit her også, han får mer og mer spilletid, og der har ting vært i tråd med planen det siste halvannet året. Han har tatt steg i vinter, og er blitt bedre feilvendt, sterkere på ball og smartere i valgene sine. Det er godt å se, avslutter Straus.

Alexander Straus
Toppspillerutvikler Alexander Straus er veldig fornøyd med hva unggutta viste i løpet av treningsleiren i Marbella. Foto: Børre E. Helgerud
Annonse fra Eliteserien: