- Vi skal pushe grensene

Strømsgodset skal i større grad enn tidligere utfordre de fysiske grensene for å vinne flere fotballkamper. Les mer her om grepene som tas.

Forrige sesong ble en stor sportslig nedtur for Strømsgodset. Etterpå har trenerteamet foretatt en grundig evaluering og sett på hvilke områder som må forbedres.

Et av punktene går på treningskultur og hvor stor risiko man er villig til å ta på mengde og intensitet.

I 2019 skal SIF trene mer. Grunnlaget legges i disse dager med intensive fotballtreninger i Hokksund-hallen og fysiske økter på Akropolis Marienlyst. I sesong vil det dessuten bli to ekstra balløkter per uke på ettermiddagen for de spillerne som tåler å trene mye.

- Vi skal pushe grensene for å bli bedre. Dette er resultat av den evalueringen og analysen vi gjorde etter forrige sesong. Det er også naturlig å trene mer nå som får vi får inn flere unge spillere som tåler mye trening, forteller hovedtrener Bjørn Petter Ingebretsen.

Det er en helt bevisst strategi som forhåpentligvis skal utvikle både enkeltspillere og laget. Per nå har SIF en førstelagstropp bestående av 25 spillere med en snittalder på 24,4 år.

Øker risikoen

BP og hans team er strålende fornøyd med jobben som gutta har lagt ned i årets første måned. Videreutviklingen av spillestilen stiller krav til at spillerne har stor fysisk kapasitet. Både i utholdenhet og høyhastighetsløp. Testresultatene i januar viser at det er lagt et godt grunnlag.

Det er fysisk trener Torstein Dalen-Lorentsen som har ansvaret for at den fysiske belastningen til en hver tid ligger på rett nivå. Han var nylig gjest i Godset-podden, der han nokså detaljert pratet om hvordan vi i Strømsgodset jobber for at spillerne skal være best mulig trent. I den podcasten ble det et tema hvor langt man kan tøye strekken i trening før spillerne pådrar seg belastningsskader. Det er en hårfin balansegang.

Torstein Dalen-Lorentsen pratet om fysisk trening i podcasten nylig.
Torstein Dalen-Lorentsen pratet om fysisk trening i podcasten nylig.

I fjor hadde Godset imponerende 95 prosent tilgjengelighet på spillerne i trening og kamp – takket være god treningsplanlegging og et svært dyktig medisinsk apparat. Men i podcasten var Dalen tydelig på at det ikke er noe mål i seg selv å ha flest mulig tilgjengelige spillere.

- Poenget er å få spillere i best mulig form og vinne flest mulig fotballkamper. Da må man ta så mye risiko som man er villig til, men samtidig sikre seg litt, sa Dalen-Lorentsen.

- En av tingene som vi skal gjøre annerledes i år og som det er samlet enighet om i trenerapparatet, med BP i spissen, er at vi skal gå mer mot at vi skal utfordre grensene. Det betyr at vi kanskje tar mer risiko, men vi tror vi får mer igjen for det.

Spillerne må ta ansvar

Dette stiller igjen store krav til absolutt alt som skjer rundt selve økta, som treningsplanlegging, forberedelser, restitusjon, fysioterapi, kosthold, søvn og så videre. Alle detaljene som påvirker spillernes fysiske kapasitet. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene. Det betyr at spillerne også må være sitt ansvar bevisst. Det er også en viktig del av å skape god treningskultur.

- Vi kan ikke følge med spillerne hele tiden. De må ha lyst til det og de må gjøre jobben selv, bedyrer Torstein-Dalen Lorentsen.

I podcasten fikk han også følgende direkte spørsmål:

- Vi prater gjerne om treningskultur og prestasjonskultur i SIF. Har vi vært gode nok til det?

- Nei. Men vi skal bli bedre. Stiller du samme spørsmål om ett fra nå skal svaret uten tvil være ja. 

Annonse fra Eliteserien: