Danso gir æren til lagkameratene: - Vi er som en familie

Han har stort sett vært i skyggen i sitt første år som Strømsgodset-spiller, men i det stille har Emmanuel Danso (22) jobbet seg inn i Jørgen Isnes' startellever og supporternes hjerter - og nærmest blitt symbolet på oppturen til et av Eliteseriens formlag.

Annonse:

Se intervjuet med Emmanuel Danso foran kveldens TV 2-sendte kamp mot Brann på YouTube eller i videospilleren under:

- Det har vært en veldig god følelse å være en del av laget og i startelleveren, spesielt når det har gått så bra som det har gjort nå.

Emmanuel Danso stråler om kapp med solskinnet etter endt treningsøkt på Marienlyst. Om knappe tre uker er det gått et år siden dagen både han og Jonatan Braut Brunes signerte for Strømsgodset, og noen uker senere debuterte duoen som innbyttere i 6-0-seieren over Jerv på Elvefestival-helgen.

Men det ble bare med fire korte innhopp i Eliteserien, i tillegg til at han spilte sju kamper for Team SIF i Norsk Tipping-ligaen og bidro til opprykket til PostNord-ligaen.

Allerede i Jørgen Isnes' andre treningskamp som hovedtrener for Strømsgodset fikk han tillit fra start, men hans første offisielle minutter under vår nye hovedtrener lot vente på seg. Midtbanespilleren får likevel ros av hovedtreneren for måten han håndterte perioden uten spilletid for A-laget.

- En person som alltid har et smil på lur, sier Jørgen Isnes om Emmanuel Danso.
- En person som alltid har et smil på lur, sier Jørgen Isnes om Emmanuel Danso.

- Danso er et godt eksempel på en spiller som er den samme personen uavhengig av om han spiller eller ikke. Han er en stille og rolig gutt som ikke lager så mye baluba. Han snakker med beina, forteller Jørgen.

Samtidig forteller han om en reflektert gutt som tar til seg tilbakemeldinger og gjør sitt beste for å utvikle seg som spiller i hverdagen.

- Vi har hatt fine videosamtaler om hvordan vi ønsker å spille og hvilke rom vi vil benytte oss av. Danso er flink til å reflektere godt rundt valgene han gjør på banen, og vi ser i hverdagen at han jobber med de tingene vi prater om, forteller Isnes, som beskriver Danso som en person som alltid har et smil på lur.

- Han spiller på lag med deg til enhver tid, både som trener og som medspiller.

Danso erkjenner at det har tid å tilpasse seg en ny spillestil sammenlignet med fjoråret, men roser jobben Jørgen har gjort i sitt første halvår som Strømsgodset-trener.

- Det tar tid å forstå og tilpasse seg spillestilen til en ny trener, men han har hjulpet meg mye, spesielt med posisjoneringen på banen, forteller Danso, som tålmodig ventet på å få vise seg frem også i kamp.

- Jeg måtte gripe de mulighetene jeg fikk og vise meg fra min beste side.

Ilddåp mot Bodø/Glimt

Med sin aller første kamp fra start for Strømsgodset tok han vare på muligheten han fikk i cupkampen borte mot Vard Haugesund i begynnelsen av juni, og det har resultert i at han også har fått tillit i Eliteserien.

Jeg ønsket virkelig å gi 100% for laget, og det å vinne kampen var en fantastisk følelse

— Emmanuel Danso om kampen mot Bodø/Glimt

Etter et godt innhopp der han bidro til å sikre seieren borte mot Vålerenga i den påfølgende seriekampen fikk han sin første kamp fra start med en ordentlig ilddåp mot den suverene serielederen Bodø/Glimt. Med 2-0-seier, Glimts første tap for sesongen, og en fantastisk atmosfære på Marienlyst kunne det knapt blitt bedre.

- Jeg var mentalt og fysisk forberedt, og følte meg klar for det. Jeg ønsket virkelig å gi 100% for laget, og det å vinne kampen var en fantastisk følelse, sier han selv om sin første kamp fra start i Eliteserien.

Siden seieren over Glimt har det blitt 1-0-seier over Stabæk på Nadderud og 5-2-seier over høytflyvende Sarpsborg 08, begge kampene med Danso i startelleveren.

Jørgen Isnes trekker frem mer kontinuitet i treningsarbeidet og gode prestasjoner for nettopp Team SIF i PostNord-ligaen som årsaken til at Danso nå har fått tillit på A-laget. Vår hovedtrener er også klar på at 22-åringen har vist seg tilliten verdig.

- Danso er en fotballsmart spiller med gode ferdigheter som tør å spille opp i trange rom, og er flink til å variere spillet ved å spille både inn i banen og ut.

Jørgen tydeliggjør samtidig på at Danso fortsatt ikke er en «90-minuttersspiller», og det fysiske aspektet er også den primære årsaken til at midtbanespilleren har blitt byttet ut i disse kampene.

- Han er sårbar for skader, og det er derfor vi må bytte han ut. Nå skal vi få han dit at han ikke er det, men det kan noen ganger ta litt lenger tid, forteller hovedtreneren.

Kjøp billett til neste hjemmekamp mot Rosenborg ved å trykke på bildet under:

815x315.jpg

 

«Danso-effekten»

Med fire seire på rad og klatring til 7. plass på tabellen i de fire kampene ghaneseren har vært involvert i har han av flere medier blitt trukket frem som et symbol på Strømsgodsets opptur de siste ukene.

Den såkalte «Danso-effekten» møtes først og fremst med en blid latter hos hovedpersonen, som heller ønsker å trekke frem kollektivet enn seg selv som årsak bak den gode formkurven.

- Jeg har hørt folk snakke om det, men det handler ikke bare om meg. Hele laget fortjener æren, både de som er i førstelleveren, på benken og alle andre.

- For min egen del prøver jeg bare å bidra ved å gjøre mitt beste på banen og gi positiv energi til laget, fortsetter han.

«Danso-effekt» eller ikke, så er det i alle fall stor kontrast til hvordan situasjonen var for få måneder siden, der fjorårets sommersignering etter hvert hadde havnet litt under radaren.

I det store og hele er Danso nok et bevis på at man ikke skal avskrive spillere for tidlig - spesielt når det er snakk om unge spillere fra utlandet som trenger tid til å tilpasse seg både ny klubb og et nytt hjemland.

- For meg var det en fin erfaring å komme fra Frankrike og hit. Når man kommer til et nytt land kan det ta noen måneder å tilpasse seg. Noen ganger kan det gå fort, men andre ganger tar det lenger tid. For meg var denne tiden uansett en fin erfaring, reflekterer han.

Roser Stengel

Han trekker også frem flere medspillere som har hjulpet han på veien mot å bli klar for eliteseriefotball, spesielt midtbanemakker Herman Stengel - som også ble trukket frem som en rollemodell og læremester av Dansos landsmann Ernest Boahene da han ble omskolert til en midtbanerolle i fjor sommer.

- Han er min maestro, sier Emmanuel Danso om midtbanemakker Herman Stengel.
- Han er min maestro, sier Emmanuel Danso om midtbanemakker Herman Stengel.

- Herman er min maestro! Han gir oss alltid råd, og for meg som en ung spiller er det veldig viktig. Han har vært til stor hjelp for meg, og «pusher» og hjelper meg hele tiden, forteller Danso, som også trekker frem kaptein Gustav Valsvik. 

Samtidig har det naturligvis vært godt å ha nevnte Ernest i klubben. Ernest og Danso spilte sammen i Ghana fra de var tolv år gamle, og holdt kontakten da de begge spilte i Frankrike - Ernest i Paris FC og Metz, og Danso i Lyon.

- Ernest er som en bror for meg. Vi spilte sammen fra vi var 12 år og har kjent hverandre lenge. Han kom hit før meg og har hjulpet meg mye etter at jeg kom hit.

Det er riktignok ikke bare barndomskompisen han omtaler med familiære beskrivelser:

- Laget har vært som en familie for meg. Vi støtter og «pusher» hverandre, og det er en fantastisk følelse. 

NTB_4K4JINj24NE-2.jpg
Emmanuel Danso og lagkameratene feirer Jonatan Braut Brunes' tidlige ledermål mot Sarpsborg 08.

 

Annonse fra Eliteserien: