Bjørn Petter Ingebretsen

Slik er BP sin nye hverdag

Bjørn Petter Ingebretsen ser mer fotball enn noen gang. Vår speider kartlegger motstandere og leter etter morgendagens SIF-spillere.

Annonse:

Etter å ha opplevd kjempesuksess som hovedtrener i Strømsgodset, måtte 49-åringen dessverre gi seg i fjor høst av helsemessige årsaker. Men klubben nyter fremdeles godt av BPs store kunnskap og erfaring.

Nå jobber han som speider og han følger også opp enkeltspillere i A-stallen. BP kartlegger motstanderne og han leter etter den neste Stefan Johansen. Nylig var han i Kroatia for å følge det norske G17-landslaget. Han har også vært i Budapest i samme ærend.

Søndag reiser BP til Island for å se tre kamper på sagaøya.

- Vi vet det er mange spillere med stort potensial på Island. Det er de spillerne vi ser etter. De som kan bli veldig gode. Vi ser etter potensial. Det er på dette områder vi må bli best. Vi har ikke råd til å hente inn de etablerte spillerne, sier BP.

Følger yngre landslag

Som toppspillerutvikler så han veldig mye på yngre landslag. Der er BP tilbake igjen nå. Ikke bare ser han kamper og spillere. Han snakker med de og ikke minst foreldrene deres.

- Det handler om å være ute. Det handler om å se mennesker, snakke med mennesker og bli kjent med dem. Nå har jeg vært i Budapest og Kroatia der jeg har sett G17-landslaget. Nå kjenner jeg foreldrene til alle spillerne på det landslaget. Det tror jeg er nyttig. Vi som klubb ønsker å se helheten hos spilleren. Det er umulig hvis vi bare ser han på banen og ikke blir ordentlig kjent med mennesket, sier BP.

- Jeg ser de yngre landslagene over tid. Det er viktig å kjenne navnene, danne seg et inntrykk og følge utviklingen til spillerne. Ofte kan ting skje over tid, slik det gjorde med for eksempel Stefan (Johansen), fortsetter han.

Det var BP som i sin tid spilte inn Stefan Johansen overfor Jostein Flo og Ronny Deila etter å ha fulgt ham på yngre landslag. BP så et stort potensial i Stefan, selv om han hadde mye å utvikle. Det tok også sin tid før Stefan fikk ut dette potensialet. Men så løsnet det til gagns og resten av historien er viden kjent.

Prioriterer Norden

Foruten å følge talenter på yngre landslag, ser Bjørn Petter primært seriespill i de nordiske ligaene. Det er et prioritert marked for Strømsgodset. I tillegg til Obos-ligaen og 2 divisjon her hjemme.

- Vi prioriterer Norden. Vi er nødt for å prioritere ganske hardt nå som vi bygger opp dette, og så kan vi eventuelt bygge på etter hvert. Men den viktigste grunnen er at dette markedet er nærmest vår kultur, og det vi har lykkes best med før, forklarer Bjørn Petter.

Han har sett veldig mye Obos-kamper så langt denne sesongen. Det er et viktig marked for Strømsgodset.

- Vi må finne spillerne før de går til klubber i Eliteserien, sier BP.

Må jobbe hardere

Bjørn Petter innrømmer at klubben ikke har vært gode nok til å jobbe i det rette markedet de siste årene. Men han føler at klubben nå har funnet seg selv igjen på dette området.

- Dette området er blitt litt forsømt. Såpass ærlige må vi være med oss selv. Det gjelder å se så mye fotball som mulig og jobbe enda hardere enn de andre, sier BP.

Bjørn Petter kartlegger som nevnt også motstanderne. Rapporten legger han først frem for trenerteamet, for deretter å legge den frem for spillergruppa. Det gjør at han fremdeles er tett på spillerne, samtidig som han samarbeider tett med trenerteamet – og da spesielt hovedtrener Tor Ole Skullerud. Det gjelder både kartlegging og speiding. BP setter stor pris på at klubben har lagt til rette for ham etter hjerteinfarktet i fjor. Han er også glad for å kunne bruke sin egenskaper til å følge opp enkeltspillere, slik han gjorde så glimrende før.

- Jeg liker å se fotballkamper og jeg liker å se utviklingen til spillere. Men den arbeidskapasiteten jeg foreløpig har passer dette midt i blinken. Jeg må bygge meg opp igjen. Jeg er veldig takknemlig for den måten det er lagt til rette for meg i Godset, sier Bjørn Petter.

Annonse fra Eliteserien: