Dag Lindseth Andersen

Etterlyser forutsigbarhet i Marienlyst-prosjektet

- Vi synes at det ville være både viktig og riktig for Drammen kommune å gjennomføre Marienlyst-prosjektet i sin opprinnelige form, skriver Dag Lindseth Andersen i denne kronikken.

Annonse:

Vår gode nabo Marienlyst skole sliter. Kapasiteten er sprengt og mange kortsiktige, kreative og krevende løsninger forsøkes etablert for å få hverdagen til å fungere for elever og lærere. Vi har fått forespørsel fra skolens ledelse om det finnes rom på Marienlyst stadion som man kan få benytte for å avhjelpe en svært vanskelig situasjon.

I denne sammenheng ble Strømsgodset kontaktet av kommunens administrasjon i desember 2017 i forhold til et planlagt prosjekt som ville innebære riving av den gamle hovedtribunen på Marienlyst stadion. Planen var å etablere et skolebygg integrert i tribunekroppen for å avhjelpe skolens akutte behov for økning av areal. Spørsmålet til Strømsgodset var om vi kunne bidra i prosjektet med vår kunnskap om drift av et fotballstadion og samtidig bidra til at tekniske krav fra Norges Fotballforbund og UEFA ble tilfredsstilt i planleggings- og byggefasen.

Som leietaker på Marienlyst stadion var vi naturligvis udelt positive til dette. Den gamle hovedtribunen ble reist vinteren 1971 og nærmer seg med stormskritt sin endelikt. Betongen er porøs og man sliter nå med å få festet seter som løsner. De gamle garderobefasilitetene som Steinar Pettersen & co brukte på 70-tallet benyttes i dag til material- og utstyrsslager for kioskdrift og for A-laget. For de som har sans for nostalgi vil en tur inn i tribunen bringe deg 50 år tilbake i tid.

I tiden som har gått siden nyttår har vi samarbeidet godt med prosjektgruppen i Drammen kommune. Vi har jobbet med NFF for å sikkerhetsstille at alle krav og retningslinjer blir tatt høyde for i planprosessen. Vi har arrangert befaring på Intility Arena hos våre kolleger i Vålerenga for å se hvordan en integrasjon av skole og tribune kan løses i praksis. Valle Hovin videregående skole og Vålerenga har en rekke spennende sambruksarealer i tribunen, i tillegg til at de får dekket sine egne arealbehov. Vi så også at nye garderober ville avhjelpe kapasitetsproblemer for breddeidretten. I tillegg ville Strømsgodsets treningsgarderober, som uansett fra et HMS perspektiv umiddelbart bør rehabiliteres, kunne erstattes.  

Parallelt hentet Drammen kommune inn arkitekt som laget de første utkastene til den kombinerte skole og tribuneløsningen. Uten å gå inn i detalj på dette, så er det ingen tvil om at det ville bli et signalbygg for Drammen, og noe vi alle kunne være stolte av.

I slutten av mars fikk vi signaler fra Drammen kommune om at prosjektet ble for dyrt i sin tenkte form. Man ønsket å fjerne garderobedelen fra prosjektet såfremt ikke Strømsgodset kunne akseptere en estimert dobling av nåværende leiekostnad på Marienlyst. Som vi tidligere har uttalt i media må vi få bedre balanse mellom løpende driftskostnader og inntekter for å sikre at vi har en eliteserieklubb i Drammen også fremtiden. Å påta oss ytterligere kostnader i en slik situasjon er ikke forenlig med forsvarlig drift, og vi ga beskjed om at vi må sette tæring etter næring og klare oss med den infrastrukturen som eksisterer pr. i dag - selv om vi naturligvis synes at det for Drammen som by hadde vært flott få til oppgradering av stadion.

Prosjekteringen fortsatte, men nå uten garderobefasiliteter i tribunekroppen. I Strømsgodset har vi startet planleggingen av hvordan vi praktisk skal gjennomføre en sesong med 3500 færre sitteplasser og en teknisk infrastruktur som midlertidig må endres i et vesentlig omfang. Fra vår side var vi klare til å trykke på startknappen etter bystyremøtet 19. juni hvor den endelige beslutningen skulle fattes.

Som lyn fra klar himmel blir vi, uten å ha vært involvert i prosessen, informert om at Drammen kommune har endret sitt syn på prosjektet og nå utreder et tredje alternativ som ikke involverer Marienlyst Stadion i det hele tatt. Dette blir begrunnet med kommunens økonomi. Strømsgodset har ingen problemer med å akseptere denne type vurderinger, selv om vi er svært opptatt av fremtidig utvikling av området på og rundt Marienlyst Stadion. Vi synes at det ville være både viktig og riktig for Drammen kommune å gjennomføre prosjektet i sin opprinnelige form, i og med at man uansett på et tidspunkt i relativt nær fremtid må i gang med tribunen. Dette er det imidlertid Drammen kommune selv som eier som må vurdere, og vi vil som leietaker naturligvis fortsette det meget gode samarbeidet vi har rundt den daglige driften av Marienlyst stadion. Det vi etterlyser er forutsigbarhet slik at vi kan planlegge våre aktiviteter på Marienlyst med en rimelig tidshorisont.

Men når sentrale politikere nå går ut og indikerer at det er Strømsgodsets manglende betalingsvilje og interesse som gjør at prosjektet endres, mener vi at dette i alle henseender er feil. Å si at man ikke har råd er helt fair, men å dytte Strømsgodset foran seg i en slik sammenheng er ikke rettferdig, og gir helt klart en feilaktig beskrivelse av situasjonen.

Dag Lindseth Andersen
Daglig leder Strømsgodset Toppfotball

Annonse fra Eliteserien: