Slik utvikles morgendagens SIF-spillere

Vi har besøkt U-avdelingen på Gulskogen og snakket med utviklingsleder Lage Sofienlund om hvordan de jobber med å utvikle fremtidens A-lagsspillere. Se hele reportasjen her.

Annonse:


I 2020 har Stømsgodset tre treningsgrupper i utviklingsavdelingen, i tillegg til Eliteakademiet der spillere inviteres inn for å trene. Tidligere A-lagstrener Bjørn Petter Ingebretsen er hovedtrener for det nystartede G14-laget og han har med seg Eirik Fossen, Lars Petter Eggen, Jan Wendelborg og Faris Bamerni.

På G16 er Ståle Brandsrud inne som hovedtrener og tilbake på feltet etter noen år som kretsansvarlig for spillerutvikling. Han har med seg Ståle Pedersen og Tobias Torgersen som sine assistenter.

På G18 er det Hans Erik Ødegaard som er hovedansvarlig. Fagsjef i U-avdelingen, Harald Johannessen, er med som assistent sammen med Armin Ghasemi. Mangeårig oppmann for rekrutt er Geir Olsen.

I tillegg er Simen Rygh engasjert som fysioterapeut i avdelingen, Yannick Skar-Lentze er analyseansvarlig, mens Erlend Madsen nylig ble presentert som keeperutvikler.

Toppspillerutvikler Kjetil Lundebakken bidrar ukentlig på økter i U-avdelingen, mens keepertrener på A-laget, Anders Rønning, følger opp juniorkeeperne som til enhver tid er nærmest førstelaget.

Et av de beste riggene

Utviklingsleder i Strømsgodset, Lage Sofienlund, mener klubben nå er godt rigget for å drive strukturert og solid spillerutvikling de neste årene. De viktigste fokusområdene i avdelingen er individuell oppfølging og treningskultur.

- Vi er på det beste stedet vi har vært siden jeg tok over for 2 ½ år siden. Vi har fått en veldig fin rigg med fine folk i de ulike teamene i avdelingen. Det fagmiljøet vi har fått på plass og de møtene vi har på dagtid før treningene, holder et veldig høyt nivå og er spennende å være en del av, sier Sofienlund.

I dette intervjuet forteller Sofienlund engasjert om hvordan de jobber i hverdagen og hvorfor sammensetning av de ulike teamene er en styrke,

- Jeg tror Strømsgodset per nå har en av de beste riggene i landet når det kommer til kvalitet på trenerne. Jeg tror vi har en veldig god miks av erfarne rutinerte trenere som har vært med på veldig mye og unge, sultne «up and coming» trenere som har veldig lyst til å gjøre en god jobb. De komplimenterer hverandre veldig godt. De unge sultne kommer inn med nye ideer og det sterkeste fra utdanning og studier, og de eldre, rutinerte har med seg mye ballast gjennom lang tid. Når de møtes i team-møter på kontoret på dagtid så ser jeg at det er en god blanding. Jeg tror sammensetning vi har av folk og kompetansen i staben utgjør et skikkelig vinnerlag. Samtidig er det også ulikheter og det gjør oss bedre. Men de har med seg en grunnleggende menneskebehandling i bunn som er ganske lik, de har troen på individuell oppfølging og de har troen på treningskultur. Det er de to tingene vi virkelig skal stå for i U-avdelingen, sier Lage Sofienlund.

- Hva er målsettingene deres i 2020?

- Den store målsettingen hvert år er jo å få gode nok spillere til å komme opp på A-laget. Det er til syvende og sist det vi er her for. Delmålene på veien dit er å ta tak i det vi tror øker sjansen for det. Det er punkt én, individuell oppfølging. Trenerne våre skal bli enda flinkere til å følge opp hver enkelt spiller og legge til rette for hver enkelt spiller. Og så er det treningskultur. Vi tror ikke treningskultur i fotball generelt sett er god nok og vi tror i hvert fall ikke treningskulturen her i Strømsgodset har vært god nok, men at den er blitt gradvis bedre og bedre. Kulturen skal bli så god som den standarden Henrik tar med seg inn til A-laget. Han kommer utenfra og fra de beste akademiene i verden og har andre referanser på treningskultur. Jeg vet at dette er noe trenerne våre i U-avdelingen er opptatt av og som klubbhåndboka vår er veldig tydelig på. I Strømsgodset skal vi være sterke på treningskultur og vi skal tørre å satse på de gutta som vil og som orker å trene.

- Hva kan dere ta med dere fra Henriks bakgrunn?

- Det er kjempespennende og det kommer inn en veldig stor ressurs som har utenlandske referanser. Han har jobbet i noen av de beste utenlandske utviklingssystemene og vært tett på det. Han vet hva som kreves for å levere spillere inn til utenlandske ligaer. Det å kunne dra veksler på hans erfaringer og kunnskapen hans er spennende for oss trenere. Men det er også spennende med den listen han legger i forhold til treningsregime og treningskultur og forventningene til spillerne. Vi skal ikke utdanne kuer i grønn eng som bare sitter i garderoben og ikke helt vet hva de er der for og bare gjør som treneren sier. Vi må være råere på å ansvarliggjøre spillerne og skape ekte toppidrettsutøvere som tar ansvar for egen utvikling og som kjenner eierskap til det de driver med. Der tror jeg andre idretter er bedre enn oss. Og grunnen til at fotballen har et stempel på seg å ikke være så sterk der, må vi ta skylda for selv. Det er vi som utdanner fotballspillerne og da må vi sørge for at vi også utdanner skikkelig idrettsutøvere og ikke syr puter under armene på dem. Vi må bruke tid på dem slik at de også eier prosessen. Hver enkelt spiller i Strømsgodset skal føle seg fulgt opp og utvikle en sterk kultur for trening i seg sjøl. Her skal vi bli enda bedre i år.

- Dette er vel også en erkjennelse at vi ikke har vært gode nok og sultne nok de siste årene?

- Ja, jeg tror det. Jeg tror Strømsgodset har godt av å ta tak i disse tingene igjen. Dette har vært en suksessfaktor i klubben tidligere. Men det har også vært en suksessfaktor i mange av de andre miljøene som lykkes på tvers av idretter – også innen fotballen. Det er å være sabla sulten på utvikling og ha fokus på kultur og rammene rundt trening. Vi må nok stikke fingeren i jorda og innse at her har ikke vi vært best i klassen de siste årene – verken på A-lagsnivå eller i utviklingsavdeling. Men vi jobber nå i riktig retning. Vi har folk som vil i samme retning, som drar i samme retning og vi har en A-lagstrener helt i front av det tauet der som smitter energi og som ønsker å få til ting. Da er det kult for oss andre å bli med på den reisen og dra i det tauet vi også, svarer utviklingslederen.

Flere opp på A-lag

Spillerutvikling i en klubb måles gjerne på antall aldersbestemte landslagsspillere, men aller mest på hvor mange som tar steget opp på A-laget. Derfor hevder enkelte at den viktigste spillerutvikleren i en fotballklubb er hovedtreneren. Med Henrik Pedersen har Strømsgodset fått en trener som liker å satse ungt.

- Jeg var spent da det skulle komme ny A-lagstrener. Men det virker som hans bakgrunn og den han er på ingen måte er noe steg tilbake for spillerutvikling. Vi kommer til å ha like gode forutsetninger og kanskje enda bedre forutsetninger for å få spillere opp i A-stallen og sørge for at unggutta i Drammen skal få sjansene sine på A-laget. Jeg ser veldig positivt på veien videre, sier Sofienlund.

I fjor ble Mustapha Fofana og Tobias Fjeld Gulliksen løftet opp i A-stallen. Førstnevnte fikk sågar debuten og flere innhopp i Eliteserien.

- Det er veldig gøy når det skjer og så er det å klare å gjøre det gang etter gang. I 2019 hadde vi også aldersbestemte landslagsspillere på alle nivåer, fra 15 og opp til 21. Det er en anerkjennelse, men vi liker å tro at du ikke trenger å være på aldersbestemt landslag for å bli en god fotballspiller. Vi tror på flere av gutta her som ikke har en eneste landskamp og vi tror vi skal klare å få dem til Eliteserien. For oss handler det aller mest om det som skjer her på Gulskogen hver eneste dag.

- Du har nevnt klubbhåndboken som dere bruker aktivt i hverdagen. Hva bruker dere den til?

- Klubbhåndboka er blitt et veldig godt rammeverk. Den sier noe om hvordan vi skal ha det i klubben, hvordan vi skal drive trening, hvordan vi skal jobbe med spillerne, hvordan trenerne skal oppføre seg, hvordan klubben skal tilrettelegge og fasilitere for utvikling. Klubbhåndboka er ikke en manual som trenerne er nødt til å følge slavisk fra A til Å. Det er et rammeverk som du må være innenfor hvis du skal få lov til å jobbe i Strømsgodset. Den går vi gjennom før vi ansetter trenere. Er du innenfor er jeg opptatt av at flinke folk må få frihet innenfor de rammene. De skal være trenere i kraft av seg sjøl og den de er.

Gjenskape og nytenke

- Kan du si noe om rollen til Harald Johannessen som er fagsjef i U-avdelingen?

- Harald følger opp hospitering, hvem skal være i hvilke lag i løpet av en uke, hvilke hospitanter skal vi ha inn utenfra, han følger opp trenerne i forhold til klubbhåndbok, at vi forholder oss til det rammeverket vi er enige om, han sørger for at det er fagforumer og gode fagdiskusjoner på dagtid. Harald følger opp utviklingsarbeidet fra dag til dag i hverdagen og så skal jeg ha et litt mer overordnet perspektiv på det hele.

- Hva må til for at vi får opp enda flere spillere og at de tar bedre vare på muligheten?

-Nå har vi 60-65 spillere inne hos oss, pluss de 16 vi har på EA. For de 60-65 er realiteten at 10 prosent av dem ender opp med å bli toppspillere. De spillerne må erkjenne at de jobbe som en gærning for å klare å bli det. De må legge alt i det hver eneste dag. Det er så tøft å nå opp til øverste nivå. Så er det opp til trenerne å legge til rette for at de får god oppfølging og at det blir god treningskultur i de gruppene. For å få til det må vi ha flinke trenere – og det har vi nå.

- Og hvis de er usikre kan de kontakte Martin Ødegaard, Iver Fossum, Bersant Celina og Gustav Wikheim og få noen gode råd på veien, for det er flere som har vist vei?

- Ja, og sånn sett er Strømsgodset heldige. Vi har løypene til flere som har gått gjennom systemet her før. Og flere av de som jobber her, i BP, Hans Erik og Harald, har vært tett på disse spillerne tidligere. De vet hvem de er og hva de har gjort. De har førstehånds informasjon på hva som har vært suksessreisene før og det gjør at vi har veldig gode forutsetninger for å gjenskape, samtidig som vi skal nytenke og dra dette enda videre.

 

Annonse fra Eliteserien: