- Gøy å være med i troppen

Tobias Fjeld Gulliksen er den første 16-åringen siden Martin Ødegaard som sitter på benken for Strømsgodset i Eliteserien.

Annonse:

For en måned siden ble Konnerud-gutten løftet opp i førstelagstroppen og mot Ranheim søndag var den talentfulle midtbanespilleren med i 18-mannstroppen for aller første gang. Tobias fikk ikke sin debut, men signalet fra trener Henrik Pedersen er ikke til å misforstå.

16-åringen er en spiller som skal satses på fremover.

- Vi tror veldig på Tobias. Han er et spesielt talent som vi skal ta godt vare på og integrere inn i troppen, sier Pedersen.

- Fantastisk mentalitet

Tobias Fjeld Gulliksen fylte 16 år i juli og er som nevnt den yngste SIF-spilleren på benken i Eliteserien siden Martin Ødegaard satt der i 2014 – uten sammenligning for øvrig.

- Tobias var med på benken fordi jeg tror han kunne kommet inn og gjort en forskjell for oss, sier Henrik Pedersen.

Gutten har tatt nivået imponerende raskt siden han ble løftet opp på A-laget. Rent fysisk trenger han selvsagt tid, men ferdighetsmessig og rent mentalt er potensialet udiskutabelt. Nylig scoret Tobias også for G16-landslaget mot Sveits.

Tobias følger med fra sin plass på benken.
Tobias følger med fra sin plass på benken.

- Da jeg så Tobias på rekruttlaget tenkte at dette er en spennende ung spiller som har behov for større utfordringer. Da vi tok ham opp i A-troppen slik vi gjorde med (Mustapha) Fofana. Tobias er en offensiv og kreativ spiller med ferdigheter til gå forbi en mot en, sier Henrik.

- Tobias har også en fantastisk mentalitet. Han er så dyktig til å lese spillet, en intelligent gutt med evnen til å lære hurtig. Det er en viktig egenskap, fortsetter vår danske hovedtrener.

En guttedrøm

For Tobias Fjeld Gulliksen har det alltid vært en guttedrøm å få lov til å spille Eliteserie-fotball ute på Marienlyst. I 2011 var han med på fotballskole på Gulskogen og her kom blant annet Iver Fossum med gode råd til om hva som må til. Iver debuterte for Godset to år senere. Nå er det snart Tobias sin tur.

- Det var gøy å være med i troppen. Jeg prøver bare å lære mest mulig og være klar hvis jeg får sjansen, sier 16-åringen.

Han ønsker ikke å snakke i for store ord om plassen på benken. Slik er ikke Tobias skrudd sammen. Han forsøker å normalisere mest mulig og fokusere på alle de små detaljene som gjør ham litt bedre hver eneste dag.

- Jeg føler jeg har tatt nivået greit og fått positive tilbakemeldinger, sier midtbanetalentet.

Toppspillerutvikler Kjetil Lundebakken mener Tobias Fjeld Gulliksen har håndtert de fire første ukene i A-troppen på en god måte.

- Jeg synes han takler det bra. Det viktigste for han nå er å ha fokus på å utvikle seg videre for å ta nye steg. Det er et unntak å være i en slik posisjon i så tidlig alder på det øverste nivået i Norge. Derfor blir det ekstremt viktig for Tobias å ikke føle at han må bevise noe, han skal bevare angrepsposisjon og bli bedre hver eneste dag, sier Lundebakken.

Gode innhopp

Henrik Pedersen ønsker å satse på unge spillere i Strømsgodset. I tillegg til å inkludere Tobias i troppen ga han innhopp til Johan Hove (19) og Mustapha Fofana (18) da kampen mot Ranheim sto og vippet. Begge kom inn og bidro til at vi sikret seieren. Fofana med sitt femte innhopp i Eliteserien.

- Fofana gjorde et godt innhopp og stresset Ranheim veldig på slutten av kampen. Johan gjorde sitt beste innhopp mens jeg har vært her. Sammen med Tobias er dette tre unge spillere som er i god utvikling og som vi gjerne vil bygge fremtiden på, sier Henrik.

Fofana hadde en dårlig opplevelse da han ble byttet inn mot Stabæk. Etter det har han debutert og scoret for G18-landslaget og søndag viste han seg fra en mye bedre side i sluttminuttene mot Ranheim med trøkk og energi på topp. Det viser at han lærte noe av nedturen mot Stabæk.

Henrik har gitt Johan veldig tilbakemeldinger på måten han tok for seg de siste 20 minuttene mot Ranheim. Hard jobbing og offensiv mentalitet lå til grunn for prestasjonen.

 - Vi skal gjøre Johan til en enda bedre press-spiller og vi skal gjøre han enda mer fremoverrettet og målfarlig. Johan er en superspennende spiller og han er i fremgang. Nå er han en av de som oftest blir byttet inn. Det neste målet er å bli en start 11-spiller, sier Henrik Pedersen.

I denne sammenheng vil hovedtreneren også rose innhoppet til Viljar Myhra. Keeperen sto med trygghet og selvtillit de siste 45 minuttene, han holdt nullen og gjorde ingen feil. Det var en god opplevelse for 23-åringen fra Siljan etter å ha mistet plassen på laget i sommer.

Annonse fra Eliteserien: