5. plass i skandinavisk mesterskap

G19-laget har tilbrakt en drøy uke i Marbella på Scandinavian Youth Champion Cup, og avsluttet turneringen på en respektabel 5. plass. Med seg på veien har de fått gode referanser fra høyt, internasjonalt nivå.

G19 kom på 3. plass i gruppe med Molde, Midtjylland og Häcken, før de vant plasseringskampen mot Esbjerg på mandag. Det skal sies at det var små marginer som avgjorde, og med seier i siste gruppespillkamp mot Molde på lørdag hadde vi spilt finale på turneringens siste dag - i stedet for kamp om 5. plassen.

Finalen ble til slutt vunnet av nettopp Molde, etter at de slo FC København etter straffesparkkonkurranse. Vi gratulerer Molde med turneringsseieren, som er en imponerende prestasjon mot god motstand som FC København og FC Midtjylland.

For vår del er vi svært fornøyde med at vi i høyeste grad viste oss konkurransedyktige, og at det var detaljer som til syvende og sist skilte oss fra de aller beste lagene i turneringen.

Samtidig gjorde vi det ved å være tro mot oss selv og vår måte å spille fotball på, under fanene «dominere med ball» og «pressmentalitet». I forkant av turneringen var det klar enighet i spillertropp og støtteapparat om at vi ikke skulle gå på kompromiss med oss selv, og at vi skulle være prestasjonsorienterte fremfor resultatorienterte. Det er slik vi ønsker å utvikle fotballspillere, og det vi tror på at gir best effekt på lengre sikt.

På toppen av det fikk vi svært gode økter på strøkne, spanske gressbaner. Som eneste lag gjennomførte vi treninger hver eneste dag gjennom oppholdet - også på kampdagene.

Se video fra avreise og første dag i Marbella.

Etter at troppen var på plass på den spanske solkysten på søndag var det duket for første kamp allerede på mandag, mot svenske Häcken.

Følgende lag startet kampen: Simo Lampinen-Skaug - Albert Thorsen, Sebastian Pop, Eirik Blikstad, Varon Gosal - Jonas Therkelsen, Christian Aasheim, Andreas Skjold - Keerat Singh Mann, Dilawar Ahmadzay, Marko Farji.

Innbyttere: Yves Vaage, Gabriel Kringen, Noah Barbati, Chrisander Sørum og Casper Svendby.

Etter tjue minutters spill ble Andreas Skjold lagt i bakken innenfor svenskenes 16-meter, og fra straffemerket ga Albert Thorsen oss ledelsen. Snaue ti minutter senere utlignet så gultrøyene fra nabolandet.

I pausen ble det gjort en taktisk justering, der Andreas Skjold gikk opp på topp som en «falsk nier», mens Gabriel Kringen kom inn og tok plass på kanten. Den justeringen ga god effekt. Elleve minutter før slutt fikk vi et nytt straffespark da et innlegg fra nettopp Gabriel traff en svensk hånd, og nok en gang var Albert sikker fra straffemerket.

Det ble også sluttresultatet, og med det tok våre gutter tre poeng i åpningskampen og førersetet i gruppe B etter første kampdag.

Se video fra kampen mot Häcken her.

Etter en trenings- og restitusjonsdag på tirsdag ventet tøff motstand i FC Midtjylland allerede onsdag. En motstander som er blitt brukt som referanse for G19-laget tidligere denne sesongen, og således en kul motstander å få testet seg mot.

Vi startet kampen med disse elleve: Simo Lampinen-Skaug - Eirik Blikstad, Yves Vaage, Sebastian Pop, Varon Gosal - Jonas Therkelsen, Noah Barbati, Andreas Skjold - Gabriel Kringen, Dilawar Ahmadzay, Albert Thorsen

Innbyttere: Marko Farji, Didrik Tvenge, Keerat Singh Mann og Chrisander Sørum.

Våre unggutter tok også den prøven på strak arm. Etter en åpning der vi ble presset bakpå tok vi tak i kampen, og dominerte banespillet utover i den første omgangen.

Det var dermed helt fortjent da kaptein Eirik Blikstad fløy høyt på et hjørnespark og stanget inn ledermålet etter tjue minutter.

Se scoringen til Blikstad her.

Den ledelsen sto seg til pause, og vi gikk enda sterkere ut fra startblokkene etter pause. Ti minutter ut i den andre omgangen doblet vi ledelsen etter et selvmål, og perioden etter 2-0-scoringen var kanskje vår aller beste periode i kampen. Her burde vi definitivt ha økt til 3-0 og punktert kampen, men en blanding av ineffektivitet og en god dansk målvakt hindret økt ledelse.

Da ble vi i stedet knallhardt straffet i motsatt ende. Snaue tjue minutter før full tid reduserte Midtjylland på en overgang, og tok umiddelbart over momentumet i kampen. Etter 77 minutter kom utligningen på forholdsvis likt vis som på det første målet.

Det så deretter ut til at det skulle ebbe ut i poengdeling, men på overtid avgjorde Midtjylland kampen på hjørnespark. Et tungt og bittert nederlag for våre gutter, som spilte en kamp på et meget høyt nivå.

I den andre kampen i gruppa så det også ut til å ebbe ut med poengdeling, og slik resultatene sto med et kvarter igjen av kampene ville vi vært sikret finaleplass allerede før siste kampdag. Også der kom avgjørelsen sent, da til Molde mot Häcken, og med det gikk Midtjylland og Molde opp på de to øverste plassene.

Se video fra kampen mot Midtjylland her.

Med Midtjyllands 1-1-resultat mot Häcken i siste kamp skulle det vise seg at kampen mot Molde var en ren gruppefinale - der vinneren ville kvalifisere seg til finalen mot FC København, mens taperen måtte nøye seg med 3. plass i gruppa og kamp om 5. plass i turneringen.

Slik startet vi kampen: Simo Lampinen-Skaug - Eirik Blikstad, Yves Vaage, Sebastian Pop, Mathias Bruusgaard - Andreas Skjold, Christian Aasheim, Marko Farji - Gabriel Kringen, Chrisander Sørum, Keerat Singh Mann.

Innbyttere: Albert Thorsen, Didrik Tvenge, Jonas Therkelsen, Noah Barbati og Dilawar Ahmadzay.

Den kampen startet på verst tenkelig vis da Molde tok ledelsen på straffespark i åpningsminuttene. Etter det kom vi mer og mer inn i kampen, og det var sånn sett fortjent da utligningen kom like før pause. Etter at ballen gikk litt frem og tilbake i feltet på et hjørnespark satte midtstopper Yves Vaage ballen i mål.

Vi gikk deretter opp i 2-1 rett ut fra hvilen etter en flott kollektiv scoring. Godt forarbeid av Marko Farji ble så avsluttet av Jonas Therkelsen, som kom inn i pausen, og vi var i rute til gruppeseier og finaleplass.

I perioden etter var vi på vårt beste i kampen, og skapte målsjanser som vi burde utnyttet til å punktere kampen. Dessverre klarte vi ikke å drepe spenningen denne gangen heller, og ble nok en gang straffet for det.

Litt ut av ingenting kom så utligningen til 2-2 på en overgang, og det sørget for at Molde tok over kampen. Like etter tok de ledelsen 3-2 på et langskudd helt oppe i hjørnet.

På tampen la de så på til 4-2 med sin andre straffescoring for dagen.

Hovedtrener Tomas S. Halvorsen har all grunn til å være fornøyd med det vårt G19-lag presterte i Marbella. Her avbildet på treningen dagen før Molde-kampen.

Dermed ble det kamp om 5. plassen i siste kamp, der Esbjerg var motstander. Danskene tok forøvrig fire poeng i gruppe med FC København, Hammarby og Aalesund.

Vi startet kampen slik: Simo Lampinen-Skaug - Mathias Bruusgaard, Didrik Tvenge, Eirik Blikstad, Varon Gosal - Jonas Therkelsen, Andreas Skjold, Marko Farji - Fredrik Finnøy, Dilawar Ahmadzay, Albert Thorsen.

Innbyttere: Sondre Moe, Chrisander Sørum, Elias Boufous Lindahn, Keerat Singh Mann og Casper Svendby.

Denne kampen fikk vi inn i det sporet vi ønsker fra start, og det aller meste foregikk på Esbjergs halvdel. Vi hadde mye ball, og vant den kjapt tilbake i høyt press eller etter gjenvinning de gangene vi ikke hadde den.

Etter rundt ti minutters spill tok vi også ledelsen etter skudd fra distanse fra Marko Farji. Det sto seg også til pause.

Ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Esbjerg litt ut av intet, men drøye ti minutter senere slo vi tilbake etter et flott overgang. Chrisander Sørum la igjen ballen til Andreas Skjold som flott tredde gjennom innbytter Keerat Singh Mann på løp mellom back og stopper. Alene med keeper spilte Keerat ballen uselvisk videre til spilleren som startet det hele, Chrisander, og han hadde få problemer med å sette inn ledermålet.

Like etter var en annen innbytter, Elias Boufous Lindahn, nære ved å øke ledelsen med et skudd som gikk like over det lengste hjørnet. I perioden etter rullet vi opp flere gode angrep som ga oss gode sjanser foran mål.

I sluttminuttene ble kampen punktert etter et nytt flott angrep. Denne gangen var det Albert Thorsen som slo hovmesterpasningen gjennom til Keerat, og etter å ha rundet Esbjergs målvakt valgte en uselvisk Keerat nok en gang å spille frem en bedre plassert lagkamerat. Denne gangen var det Jonas Therkelsen som fikk æren av å sette ballen i nettmaskene.

Dermed sikret vi oss 5. plassen i turneringen etter seier på siste kampdag - og seier ble det forøvrig også for alle de andre lagene i vår gruppe. Molde slo som nevnt FC København i finalen, mens Midtjylland slo Hammarby i kampen om 3. plassen og Häcken slo Aalesund i kampen om 7. plassen.

Se stemningsfilm fra treningsfeltet og hotellet her.