SIF_vaalerenge_FBEVENT-1920x1080

Kampen mot matsvinn

Ukas bærekraftmål er mål 2 - utrydde sult. Se hva både vi i Strømsgodset og våre partnere gjør for å redusere matsvinn. Ta med deg noen gode tips til hva du kan gjøre!

Annonse:

Uten mat og drikke, duger helten ikke! Mer enn 800 millioner mennesker i verden lider av sult. For å utrydde sult må vi oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk.

Norge kaster i snitt 390 000 tonn mat som kunne vært spist. Totalverdien på matsvinnet ligger på over 22 milliarder. Regjeringen og den norske matbransjen har en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Noen enkle tips du der hjemme kan gjøre for å redusere matsvinn:

  • Vær smart og nøye når du handler, ikke kjøp mer enn du trenger
  • Ikke vær redd for å spise mat som har gått ut på dato, den kan være like fin. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar
  • Hold orden i kjøleskapet, unngå at ting blir gjemt vekk og blir for gammelt
  • Vær god til å utnytte matrester til nye matretter, eksperimenter med oppskrifter
  • Spar på rester og frys de ned dersom det er nødvendig, da holder det mye lenger

Kiwi og Bakermester Klausen bekjemper matsvinn

Kirkens Bymisjon og Kiwi samarbeider tett. Foto: Kiwi.no
Kirkens Bymisjon og Kiwi samarbeider tett. Foto: Kiwi.no

Kiwi har satt seg som mål å halvere matsvinnet sitt innen 2025. Som et ledd i å få dette til samarbeider de med Kirkens Bymisjon. Avtalen går ut på at Kirkens Bymisjon kan hente ut matvarer fra Kiwi som er i ferd med å gå ut på dato. Mer enn 30 Kiwi-butikker donerer matvarer til organisasjonen som igjen bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere mange tusen måltider i året. 

Kiwi jobber i tillegg systematisk i sine butikker med å redusere matsvinn. De tilbyr blant annet varer med kort holdbarhetsdato til halv pris i butikken, de satser på "Billig middag for én" for å få folk til å kaste mindre mat og de har endret merking på en del produkter fra "Best før" til "Normalt brukbar til".

Bakermester Klausen er også engasjert i å redusere matsvinn. Bakeren gir bort alle sine overskuddsbrød til Kirkens Bymisjon, som igjen deler brøene ut til de som trenger det mest. Et flott tiltak både for å bekjempe matsvinn og for å hjelpe de som trenger det, og en god måte å ta samfunnsansvar på. 

Gatelaget får mat fra matsentralen

Marianne fra Gatelaget reiser inn til Matsentralen for å hente mat til spillerne
Marianne fra Gatelaget reiser inn til Matsentralen for å hente mat til spillerne

 

Ukentlig reiser representanter fra Strømsgodsets Gatelag inn til Matsentralen i Oslo for å hente mat til spillerne på Gatelaget. Matsentralen er en aktør som samarbeider med matbransjen om å samle inn overskuddsmat som effektivt formidles videre til de som trenger det mest. 

Strømsgodsets Gatelag har i flere år hentet mat på Matsentralen og er veldig fornøyd med mulighetene det gir:

- Her kan vi hente masse kvalitetsmat som fortsatt er fullt spiselig. Det gir gode, næringsrike måltider for spillerne våre på Gatelaget, som ellers ville ha hatt begrensede ressurser til å kjøpe mat. Når vi i tillegg kan være med på å bekjempe matsvinn, og etterlvere fler av klubbens bærekraftmål, er dette tilbudet ypperlig, sier Lars Petter Eggen, ansvarlig for Strømsgodset Gatelag. 

Annonse fra Eliteserien: