Gatelaget

Gatelaget - en stor suksess

- Jeg har aldri møtt så mye omsorg og takknemlighet, sier Gatelagets trener Ole Tobias Mehn-Andersen.

Annonse:

I slutten av mars startet Strømsgodset Toppfoball et aktivitetstilbud for mennesker med rusproblemer - i samarbeid med Senter for rusforebygging og Kirkens Bymisjon. To og en halv måned senere kan prosjektet trygt kalles en suksess.

- Tilbakemeldingene har vært utrolig positive. Vi har hatt en fast gruppe på 14 personer som motiverer seg for å komme på hver eneste trening. Det er en fantastisk gjeng, sier Gatelagets trener Ole Tobias Mehn-Andersen.

Han har med seg Roy Bostrøm som gjør en utmerket innsats som oppmann og materialforvalter, samt ruskonsulent i Drammen kommune - Inger-Lise Wathne. Trioen sørger for at spillerne har alt de trenger i forbindelse med trening og kamper. I tillegg er de samtalepartnere, motivatorer og støttespillere for mennesker som har en utfordrende hverdag.

Økt livskvalitet

På kort tid er det skapt et sterkt samhold i gruppa. Det handler om å være en del av et fellesskap, det handler om å bli sett og det handler om å føle stolthet over å spille med Godset-logoen på brystet. Stolthet over å representere Strømsgodset.

Det gir igjen en stor motivasjon for å holde seg rusfri. I første omgang de fire timene spillerne er samlet to ganger i uka.

- Spillerne opplever dette tilbudet som en utrolig viktig del av hverdagen. For dem er det blitt en vital del for å holde seg rusfri. Vi spurte om de ønsket en sommerpause fra treningene, men det ville de ikke ha. Det er viktig for dem å holde treningene i gang, sier Ole Tobias.

Han nevner flere eksempler på spillere som har fått vesentlig bedre livskvalitet etter de ble med på Gatelaget. Èn av gutta var tidligere ruset på daglig basis, men er nå på avrusning og bruker minimalt av medisiner.

- Han sier at han aldri hadde klart å komme ut av rusen uten dette tilbudet. Det viser virkelig hva Gatelaget kan bety og hvor stor kraft Strømsgodset som klubb har. En annen hadde nettopp kommet ut av fengsel før han ble med hos oss. Han havnet i Drammen, men uten noe særlig nettverk. Etter han ble med på laget har han fått større trygghet og et viktig nettverk, forteller Ole Tobias.

Tillit, trygghet og trivsel

For ham som trener er det viktig at spillerne selv er på å bygge opp en kultur. Det gjør at de føler stolhet og tar eierskap til prosjektet.

- Vi gir dem ansvar og det vokser de på, sier treneren.

24-åringen fra Bergen trener Gatelaget etter akkurat det samme verdigrunnlaget som A-lagsapparatet. Det handler om å se hele mennesket, sørge for at hver enkelt fåt ut sitt potensial - og for å klare det handler det om å føle tillit, trygghet og trivsel.

Dette er like aktuelt for Gatelagets spillere som Strømsgodsets Tippeliga-spillere - om ikke mer. I denne klubben gir vi hverandre energi gjennom positive tilbakemeldinger.

- Pilarene som står på veggen på Marienlyst gjennomsyrer det vi driver med. Godset er så tydelig på kultur og verdier, og nettopp derfor har vi som klubb så gode forutsetninger for å lykkes med dette prosjektet, forteller Ole Tobias engasjert.

Han har ambisjoner om å bli en best mulig fotballtrener - på høyest mulig nivå. Ole Tobias er helt overbevist om at denne ballasten vil hjelpe ham på veien dit. Foruten Gatelaget trener han også klubbens G15-lag.

- Jeg har fått et helt nytt perspektiv når det gjelder å jobbe med mennesker, fastslår han.

- Dette er oppegående mennesker som ønsker å leve et liv uten rus. Dette er mennesker med masse kjærlighet og omsorg for hverandre. Jeg har aldri møtt så mye omsorg og takknemlighet, fortsetter han.

Gatelagets spillere er blitt en fast del av miljøet på SIF-huset to dager i uka. De ser ut til å stortrives, og klubben er også stolte over hva de har fått til på kort tid. Nylig var sportssjef Jostein Flo inne i garderoben før kamp og tok taktikkpraten.

Det var populært, for å si det sånn.

Administrasjonen prøver å få med seg alle kampene som spilles på Gulskogen.

- Vi merker at hele klubben engasjerer seg, og det betyr naturligvis mye for gutta, sier Ole Tobias.

Generalsponsor DNB engasjerer seg også. Torsdag var det kamp mot Kirkens Bymisjon, og da vartet DNB opp med felles middag etterpå.

Samarbeid med bymisjonen

Nettopp Kirkens Bymisjon blir en viktig samarbeidspartner i det videre arbeidet. Selve Gatelaget skal være et lavterskeltilbud, med mål om at spillerne skal holde seg rusfri de timene de er en del av laget. Men for noen vil fremgangen være stor at de vil ha et behov for ytterligere bistand i veien mot en tilværelse uten rusmidler - og med håp om å komme ut i arbeidslivet.

- Kirkens Bymisjon gjør en kjempejobb, og vi har en god dialog med dem nå om å få plasser til de spillerne hos oss som vil ta små steg vekk fra rusen og inn mot et mer A4-liv, forteller Ole Tobias Mehn-Andersen.

Gatelaget til Strømsgodset er med i gatelagsserien, og deltok nylig i NM i Sandefjord - der de til slutt ble nummer 8. Miljøet og kameratskapet rundt laget er allerede blitt veldig bra.

- Samholdet er sterkere enn avhengigheten, sier Ole Tobias.

Det sier alt om hvor langt de har kommet på to og en halv måned.

Det er dette vi kaller ekte kjærlighet!

Annonse fra Eliteserien: