- Vi skal komme styrket ut

I det første intervjuet etter fotballen ble stengt ned forteller Henrik Pedersen om hvordan han opplever den utfordrende situasjonen, hvordan han følger opp spillerne og hvorfor fellesskapet i Strømsgodset nå er viktigere enn noen gang.

Annonse:

Korona-viruset har ført til en global unntakstilstand og fotballen i store deler av verden har stoppet helt opp. Det er ingen som vet når vi kan starte opp igjen her hjemme.

Strømsgodsets trener Henrik Pedersen er delvis permittert og tilbringer masse tid sammen med kona Isabella og sønnen Milo hjemme på Konnerud. De timene han jobber brukes til å følge opp spillerne best mulig og gjøre forberedelser til den dagen vi skal i gang igjen.

- Vi har det riktig godt, men det er en uvant situasjon. Det tror jeg det er for alle. Jeg håper alle passer på seg selv og hverandre, sier Henrik Pedersen i et lengre intervju med Godset Media.

Se hele intervjuet i videospilleren:


- Jeg bruker tiden på mange samtaler med spillerne. Vi har et veldig ungt lag og det at vi fjerner fotballen som mange av dem her for og som de elsker aller mest, det gjør vondt. Og de er isolert hjemme i sine leiligheter og kan ikke komme noe steder. Hva skjer når vi er alene? Jo, da får vi masse tanker og det kommer masse spørsmål. Med de spørsmålene blir vi ofte stresset og litt negative. Så min oppgave er å ha en veldig tett kontakt med mine spillere og hele tiden holde dem på rett kurs, både hvem de vil være og hvor de vil hen som fotballspillere, forteller Henrik.

- Jeg bruker også mye tid på analyse. Både det vi har gjort og de nye tingene vi skal integrere når vi kommer tilbake. Jeg bruker dessuten tid på å lære nye ting og få ny inspirasjon. Jeg har blant annet fulgt opp enda mer fra min tur til Leeds og sett på enda flere kamper fra Leeds. Sammen med Aaron, vår fysiske trener, sammenligner vi mange fysiske data med Bayern Munchen, Chelsea, Liverpool og Leeds. Vi ser på hvordan vi som lag og på de enkelte posisjoner er sammenlignet med de beste i Europa.

- Hvordan opplever du at spillerne håndterer denne situasjonen?

- Det er en tøff situasjon våre spillere, akkurat som det er for alle andre mennesker. I vinter trente guttene fantastisk og da de kom tilbake i januar var de i veldig god form. De hadde bygget opp en veldig god basis. Det som er aller vanskeligst for guttene nå, i tillegg til at fotballen er tatt vekk fra dem, er at de ikke vet når den starter opp igjen. Det å ha en fast dato å trene mot er ikke noe problem, men akkurat nå er det uke for uke uten å vite når vi starter. Kunsten for oss er planlegge tiden fremover og hva vi skal ta tak i og for spillerne blir det like vanskelig å omsette det, sier HP.

Han forteller at det ekstra vanskelig for de utenlandske spillerne som ikke har like stort nettverk i området. For dem kan bli en prøvelse å være så mye alene som de tvinges til å være i disse tider.

- Utfordringen for mange av utlendingene er at de er vekk fra familiene sine og at det blir mye alenetid. Men når jeg snakker med de synes jeg de er ved godt mot. Jeg merker de savner fotballen, de savner spillet, de savner treningene og selvfølge savner de alt de sosiale. For mange av spillerne som kommer utenfra så er deres sosiale nettverk gjennom hverandre. De har ingen kjente som bor rett rundt hjørnet. De er sammen med hverandre, sier Godset-sjefen.

- Men vi klarer oss og vi skal komme styrket ut av dette. Det er en fantastisk test for oss alle, ikke bare spillerne mine. Vi kan enten synes synd på oss selv eller vi kan si hva vi skal lære av det. Det har vi gjort hele veien gjennom og det gjør vi også i denne situasjonen, fortsetter han med sitt sedvanlige engasjement.

- Hvilke konsekvenser får det for spillerne rent fysisk at det blir så langt opphold?

- Vi har laget program til spillerne seks dager i uken. Det er et tøft program, men et minimumsprogram. Det skal gjerne erstatte det vi gjør i hverdagen rent løpsmessig. Derfor arbeider vi mye med antallet sprint og antallet høyhastighetsløp. Akkurat nå krever det utrolig mye av dem. Nå skal de trene uten at noen andre kikker på dem. Og det er tøt. Normalt blir de pushet av hverandre eller meg.

- Hva tenker du om fremtiden? Hvordan skal Strømsgodset komme ut på andre siden av denne Corona-situasjonen?

- Vi skal selvsagt komme styrket ut. Det skal vi gjøre i spillertroppen, i trenerteamet, i støtteapparatet rundt, men også som klubb. Det skal vi gjøre sammen med alle våre sponsorer og alle våre fans. Jeg sier alltid at i en krise så skal du vise hvem du er. Vi kan alle sammen være overskuddsaktive og positive når tingene går bra. Men i en verdensomspennende krise som vi står i nå, hvor økonomi er en stor utfordring for mange familier, så er det flere ting i spill. Og her synes jeg vi i Godset har en stor mulighet til å samle oss og vise i fellesskap at vi hører sammen og at vi vokser sammen og at vi tar en slik stor krise som en stor utfordring.

- Hvordan er det å leve et liv uten nærkontakt til fotballen, til spillerne dine og kollegene dine?

- Det er tøft. Jeg er et sosialt vesen og jeg elsker å være sammen med mennesker. Vi snakker mye om det her hjemme. Jeg må si at jeg savner spillerne mine, jeg savner mitt trenerteam, jeg savner å komme ned på kontoret, jeg savner møtene med andre mennesker. Derfor gleder jeg meg noe helt vanvittig til å møte dem alle sammen igjen, komme tilbake på treningsbanen og komme ut og møte våre sponsorer igjen.

- Fotball er livet for veldig mange. Fans over hele verden lever for de klubbene de holder mer. Og når fotballen er ute av drift har det enorm innflytelse. Men vi skal stadig vekk huske på at fotballen er en liten ting i den store samfunnsutfordringen vi har nå. Fotballen er en liten ting i det store bildet, men samtidig en viktig ting for veldig mange mennesker. Vi skal være beæret over at det er så mange som er så interessert – også i vår klubb.

Annonse fra Eliteserien: