Steinar P. fyller 75 år!

I dag fyller den største av dem alle – Steinar Pettersen – 75 år, og Strømsgodset gratulerer sin aller største sønn så hjertelig med jubileumsdagen!

Annonse:

Mange ord er skrevet om Steinar, og mange hyllester har blitt han til del. Sannheten er at det ikke finnes nok ord eller superlativer, ingen hyllest kan bli for stor. For historien om Strømsgodset er historien om Steinar Pettersen.

Steinar Pettersen gjorde seg bemerket fra han var veldig ung, og sammen med klassekameratene Inge Thun og Tor Alsaker Nøstdahl vant de det de stilte opp i av klasse og skoleturneringer, samt i aldersbestemt fotball på klubb og kretsnivå. Inge i mål, Tor som midtstopper og Steinar foran som playmaker og målfarlig spiss.

Tre av de fire store: Tor Alsaker Nøstdahl, Thorodd Presberg og Steinar Pettersen
Tre av de fire store: Tor Alsaker Nøstdahl, Thorodd Presberg og Steinar Pettersen

Da de ble gamle nok fikk de sin A-lagsdebut. Strømsgodset var da en bydelsklubb på nivå 4 i det norske seriesystemet. Thorodd Presberg kom til, fra Drafn, og fire år etter var idrettshistorie skrevet da disse «fire store» hadde ført lille Strømsgodset, som første Drammensklubb noensinne, til spill i landets øverste divisjon. Debuten i toppserien ble spilt på Marienlyst i 1967 da regjerende seriemester Skeid ble sendt hjem med 1-3 i kofferten med Steinar P. som dobbelt målscorer.

I 1969 vant Strømsgodset sitt aller første cupmesterskap i den legendariske 5-3 seieren (omkamp) mot Fredrikstad hvor både Tor og Thorodd scoret, og hvor Steinar lagde sitt fantastiske mål etter å ha rundlurt hele FFK forsvaret. Denne ikoniske scoringen ser du i alle cupkavalkader NRK sender. En vakker dokumentasjon av en helt spesiell scoring av en helt spesielt begavet fotballspiller.

Steinar i kjent stil mot Lyn på Marienlyst i 1969.
Steinar i kjent stil mot Lyn på Marienlyst i 1969.

 

I 1970 – året som er Strømsgodsets aller største år noensinne – var Steinar 25, og på toppen av sin vidunderlige karriere. Dette året, 1970, ble Strømsgodset Seriemester og Norgesmester i både fotball som bandy! Steinar ble Årets Spiller og toppscorer i bandy og Årets spiss og toppscorer i fotball. Tor A Nøstdahl fikk hedersbevisningen Årets spiller i fotball, og Strømsgodset vant med det alt som vinnes kunne! Ja, dette året ble vi også det første norske laget til å vinne en bortekamp i Europa da Nantes fra Frankrike ble slått 3-2 og Steinar scoret 2.

I 1973 avgjorde Steinar Pettersen cupfinalen (1-0) mot Rosenborg i det Steinar selv gjerne omtaler som Inge Thuns finale, og med det vant Strømsgodset «den store kongepokalen» til odel og eie etter 3 cupfinaletriumfer på fem sesonger.

Finn Axel Olsen, Steinar Pettersen og Tor Alsaker Nøstdahl med Kongepokalen etter cupfinaleseieren mot Rosenborg i 1973.
Finn Axel Olsen, Steinar Pettersen og Tor Alsaker Nøstdahl med Kongepokalen etter cupfinaleseieren mot Rosenborg i 1973.

Det står en statue av Steinar Pettersen utenfor Marienlyst, reist av klubben og spillerinvesteringsselskapet «Blå Magi». På statuen er alle navn fra 1970-laget inngravert som et bevis på at fotball er et lagspill. Det var Steinar selv som insisterte på at alle navn skulle med, hvis ikke ville han ikke at statuen skulle bli reist! Det sier alt om vår største stjerne. Ydmyk, vennlig, omtenksom og raus.

«Vi var et lag! Det var et fantastisk miljø og samhold, og et rikt kameratskap sammensatt av VELDIG gode fotballspillere» sier Pettersen selv. Likevel – Steinar var eneren, han var best og han var unik. Han var midtpunktet, drivkraften og lederen, målscoreren, tilretteleggeren og hjernen i laget.

Primus inter pares - fremst blant likemenn.
Primus inter pares - fremst blant likemenn.

Steinar Pettersen scoret 220 serie og cupmål på sine 279 a-lagskamper i perioden 1963 – 1975. Han har sikkert nesten like mange assist! Han er Seriemester og 3 ganger Norgesmester i fotball, og han har 6 norske mesterskap med sitt kjære Strømsgodset i bandy. Han følger klubben sin tett, og han savner kampene på Marienlyst som alle oss andre i disse dager.

Han er Strømsgodsets aller, aller beste spiller og klubbens viktigste enkeltperson gjennom alle tider. Store, men fortjente, ord om den den aller, aller største.

Gratulerer med 75-årsdagen, kjære Steinar Pettersen!

Annonse fra Eliteserien: