Starter arbeidstrening for Gatelaget

Strømsgodset øker satsingen på Gatelaget. Nå engasjerer vi en veileder som skal hjelpe spillerne tilbake til arbeidslivet.

Annonse:

Den første sesongen til Gatelaget ble utvilsomt en stor suksess – både på og utenfor banen. Seriegull i Comeback-ligaen var et minneverdig øyeblikk, men den største triumfen handler om mer enn å vinne fotballkamper.

Dette lavterskeltilbudet har gitt mennesker med rusproblemer en bedre hverdag. Noen av spillerne har slitt i flere tiår, men på Gatelaget til Godset føler de tillit, trygghet og trivsel. De er en del av et fellesskap. Det sterke samholdet, gleden over å få være en del av noe større, stoltheten over å bære Godset-logoen og møte på trening to ganger i uka, gjør at de finner motivasjon til å holde seg rusfri.

Mer helhetlig tilbud

Støtteapparatet rundt Gatelaget, med Ole Tobias Mehn-Andersen, Roy Bostrøm og Inge Lise Wathne i spissen, har gjort en kjempejobb med å skape en trygt og inkluderende miljø oppe på SIF-huset. Derfor er vi svært glade for at alle fortsetter i sine roller i 2017.

- I fjor var det utrolig mye læring, og jeg ser at vi gir noe tilbake til mennesker som virkelig trenger det, sier hovedtrener Ole Tobias.

Nå ønsker vi som klubb å ta satsingen på Gatelaget enda et skritt videre, i samarbeid med Fotballstiftelsen, Kirkens Bymisjon og Senter for rusomsorg. Vi har derfor engasjert assistenttrener og materialforvalter Roy Bostrøm som ansvarlig for arbeidstrening for spillerne på Gatelaget. Med dette nye tiltaket vil vi også koble på vår samarbeidspartner Enter Kompetanse og NAV.

- Som et ledd i å gjøre gatelagsprosjektet enda mer helhetlig, er det glimrende å kunne gi de spillerne som ønsker det mulighet for å få hjelp på vei tilbake til arbeidslivet. Vi tror på at et helhetlig opplegg, der fotball og fellesskapet det medfører kombinert med arbeidstrening vil løfte gatelagstilbudet vårt ytterligere, sier leder for samfunnsansvar i Godset, Lage Sofienlund.

Ser at det virker

Vi klarer å gjøre endringer i livene til mennesker som har slitt i veldig mange år.

— Roy Bostrøm
I løpet av 2016 kom fem av Gatelagets spillere ut i jobb. Det er et meget høyt tall, og et klart og tydelig bevis på at dette tilbudet har en positiv effekt.

- Vi ser at det virker. Vi ser at folk reduserer rusmisbruket og noen slutter helt. Vi ser at livskvaliteten deres øker. Vi klarer å gjøre endringer i livene til mennesker som har slitt i veldig mange år. Det er helt fantastisk, sier Roy Bostrøm.

Nå gleder han seg til å følge opp spillerne enda tettere.

- Det handler om å være til stede for dem. Jeg kommer til å fungere som en samtalepartner og assistent, sier Roy.

Han vil hjelpe spillerne med søknader, forberedelser til intervjuer, samtaler med potensielle arbeidsgivere, oppfølging på arbeidsplass – i det hele tatt alt som hører med på veien tilbake til arbeidsliv og en mer normal hverdag. Det kan være snakk om helt grunnleggende ting som er utfordrende for mennesker med rusproblemer.

Målet er at flere av spillerne skal få arbeidstrening hos oss i Strømsgodset Toppfotball. Det er allerede blitt gjort med hell – ikke minst fordi Gatelaget er blitt en så integrert del av klubben.

-Noen vil vi få ut i jobb, men det er ikke alle som klarer. Det viktigste er at de får en meningsfull hverdag, og det skal vi hjelpe til med, sier Roy.

 Nøkkelen til suksess

- Hvorfor har dette tilbudet fungert så godt?

Hos oss er det ingen som forlanger noe av dem. Det tror jeg er nøkkelen.

— Roy Bostrøm
- Mange av disse er blitt gitt opp andre steder. De er lei et firkantet system som bare stiller krav til dem. Men hos oss er det ingen som forlanger noe av dem. Det tror jeg er nøkkelen. Dette er et lavterskeltilbud. Etter hvert finner de ut at de er en del av et lag, at det er viktig for laget at de stiller opp. Da blir det også viktig for dem. Viljen til å holde seg rusfri kommer fordi de er en del av felleskapet her, sier Roy Bostrøm.

Han skryter også av samarbeidet med Kirkens Bymisjon.

- Det er en viktig årsak til at det fungerer så bra. Kirkens Bymisjon har veldig stor kompetanse på dette området, sier Roy.

14917067_1177251825679079_3217408369938586712_o.jpg
Fra aksjonen "Gled en som gruer seg til jul"

Flere av spillerne på Gatelaget tok et langt skritt på veien tilbake mot en mer meningsfull hverdag i løpet av 2016. Men det er fortsatt mye hardt arbeid som gjenstår.

- Vi ser helt klart viktigheten av at de som er ute i jobb kommer tilbake hit og trener. At de blir med Gatelaget videre selv om det går bedre. Da blir de også inspirasjonskilder og bidragsytere ti de nye på laget. Vi kutter ikke båndene til noen. Du blir aldri ferdig på Gatelaget, med mindre du ønsker det selv, forteller Roy Bostrøm engasjert.

En tung periode

Fjoråret ble en liten suksesshistorie. Men ikke uten hindringer på veien. I rusomsorgen går ingenting til himmels.

Roy Bostrøm legger ikke skjul på at det har vært utfordringer. Spesielt i etterkant av seriegullet og gjennom jula.

9mt76rcpwgse1izaqrkxf2juh
Gatelaget seriemester 2016

- Etter seriegullet fikk vi en veldig tung periode, som vi har lært utrolig mye av. I hele november og desember har vi virkelig måtte jobbe hardt. Vi har gjort våre feil, og nå er det viktig at vi lærer av de feilene. Vi vil alltid oppleve tilbakeslag, sier Roy.

Han kommer til å reise rundt til andre klubber som har Gatelaget for å se hvordan de jobber. Roy tror klubbene har mye å lære av hverandre.

Han ønsker også å berømme Fotballstiftelsen, som jobber knallhardt for at Gatelags-prosjektet skal ha best mulig rammebetingelser. I november var vår kaptein Simon Fordham inne på Stortinget i regi av stiftelsen for å snakke om viktigheten av dette tilbudet.

ww6t4rh02yoy166sgrgm5jcpx
Ole Tobias Mehn Andersen og Simon Fordham
Annonse fra Eliteserien: