Sportssjefen oppsummerer overgangsvinduet

Mandag stengte overgangsvinduet i Norge. Vi har tatt en prat med sportssjef Jostein Flo om prioriteringene som ble gjort.

Annonse:

Etter forrige sesong har Tokmac Nguen (Ferencvaros), Eirik Ulland Andersen (Molde), Francisco Junior (ikke fornyet kontrakt, nå Vendsyssel), Kim André Madsen (ikke fornyet kontrakt, nå Asker) og Espen Bugge Pettersen (lagt opp). Inn er kommet Viljar Myhra, Nico Mickelson, Halldor Stenevik, Martin Spelmann og Yacouba Sylla.

De tre første ble signert på lengre avtaler allerede i fjor sommer, mens Spelmann og Sylla kom inn for en drøy måned siden.

- Vi har tatt inn tre usedvanlig lovende unggutter som er blant de beste i landet i sitt alderstrinn. Viljar er en keeper vi jobbet med i lengre tid og vi forsøkte å kjøpe han ut av avtalen med Odd et år før han kom hit. Med Viljar inn har vi to unge keepere med ferdigheter som passer vår spillestil og profil. Nico vokste seg ut av Ham-Kam og det var flere klubber i Eliteserien som var ute etter ham. Nico kan spille på begge sidebacker og har en stor karriere foran seg. Halldor er en spennende spiller med gode ferdigheter som forventer oss mye av fremover. Han har prestert veldig godt for G18 og G19-landslaget, men trenger nok litt lenger tid til å spille seg inn på laget.

- Jeg vil også nevne Johan Hove som vi hentet inn i fjor sommer, men mest med tanke på i år. Han har brukt et halvt år på å integrere seg og har nå spilt seg til fast plass i en alder av 18 år. Johan er et stort talent med en fantastisk innstilling og vi gleder oss til å følge utviklingen hans fremover. Johan kan nå langt, sier en engasjert Jostein Flo.

Alle disse signeringene er i tråd med klubbens strategiplan om å rekruttere spillere fra Norden i alderen 18-24 år med stort videreutviklingspotensial.

Mer fysikk i troppen

Men sesongen i fjor avdekket også andre type behov i stallen. Blant annet på mentalitet og duellkraft. Derfor kom Martin Spelmann og Yacouba Sylla inn døra på Marienlyst i slutten av februar.

- Spelmann har rutine og vinnermentalitet som vi har valgt å prioritere å få inn i troppen. Han er en type med sterk vilje som går foran i krigen. Samtidig har han stor grad av profesjonalitet og ferdigheter som passer inn i den spillestilen vi ønsker å utvikle.

Vi mener det var viktig å få disse egenskapene inn i garderoben, og er allerede meget fornøyd med måten Spelmann bidrar i gruppa, sier Flo.

- Sylla er den vi har hentet med sterkest CV. Han har spilt i mange store ligaer og har et høyt toppnivå. Sylla trenger nok litt tid til å tilvenne seg norsk fotball, men fikk en god start i serieåpningen der vi fikk se litt av nivået hans. Analysen etter forrige sesong viste at vi trengte mer fysikk og duellkraft sentralt i midtbaneleddet og vi jobbet derfor hardt med på få inn Sylla. Vi føler nå at vi har en stallsammensetning med mer fysikk enn tidligere, sier sportssjefen videre.

Han nevner også kontraktsforlengelsene med Jonathan Parr og Jakob Glesnes som noe av det viktigste som har skjedd på spillerfronten denne vinteren.

-Dette er to spillere med kvaliteter og profesjonalitet som også er viktige kulturbærere i gruppa. Vi er veldig fornøyd med at de gikk foran og signaliserte så tydelig at de ønsket å være med videre, sier Flo.

Kartlegger markedet

- Det er mange som spør hvorfor har vi ikke har erstattet kreativiteten til Tokmac og hentet inn en ny midtstopper. Kan du svare på det?

- Det er fordi vi har hatt større prioritet på duellkraft og fysikk, der vi hadde til dels store mangler i fjor. Vår kanskje største styrke forrige sesong var at vi hadde store individuelle ferdigheter. Det er nå er litt redusert og erstattet med mer fysikk og ballvinneregenskaper. Gjennom vinteren har vi hatt fokus på å bygge opp et solid kollektiv og en sterkere lagmoral, svarer Flo.

Når det er sagt vil Muhamed Keita, som er nettopp en slik kreativ spiller, fortsette å trene med Strømsgodset fremover.

- Om han kommer i form er det lite tvil om at Keita har et høyt nivå inne, sier Flo.

Sportssjefen forteller at klubben har lagt lista høyt i dette overgangsvinduet. Noen potensielle signeringer har vært nær, men av ulike årsaker ikke materialisert seg.

- I noen posisjoner har vi hatt søkelys på å forsterke, men når vi ikke har klart det ser vi ingen grunn til å utvide stallen. Vi ønsker ikke å øke antallet uten å bli bedre, sier han.

Spillerlogistikk er på mange måter en kontinuerlig prosess som ikke stopper eller avtar selv om overgangsvinduet stenger.

- Vi ser alltid etter spillere som vil forbedre oss, også når vinduet er stengt. Nå holder vi på med å kartlegge markedet foran sommervinduet, forteller Flo.

Må ta økonomiske hensyn

Strømsgodset har opparbeidet et nettverk som brukes i denne kartleggingen. Det primære markedet er Norden, eller nordiske spillere i europeiske ligaer, men klubben må alltid være åpen for å rekruttere fra det sekundære markedet, som ble gjort med Yacouba Sylla.

Når aktuelle spillere havner på bordet til sportssjefen, gjøres det en vurdering utifra noen parameter, som økonomi, strategi, et definert sportslig behov, språk, gruppedynamikk, i tillegg til rent kvalitative parameter.

- Hvordan har du opplevd søkelyset på klubben og spillerlogistikken i vinter?

- Det har vært mye engasjement og mange meninger. Men det handler ikke alltid om hva vi vil og kan gjøre, vi må også ta en del fornuftig hensyn til vår egen økonomi. Vi hadde et litt tungt år i 2018 og en del å rette opp på det økonomiske. Vi kunne ikke starte året som fulle sjømenn på overgangsmarkedet. Rekkefølgen hos oss er at vi må selge før vi forsterker. Vi kan ikke bare ta en telefon til en ekstern investor hvis vi trenger penger. Vi er skapt av våre egne inntekter og det slik vi skal jobbe, svarer Jostein Flo.

Han er fornøyd med totaliteten av vinterens overgangsvindu og føler Strømsgodset er godt rustet for det som venter rent sportslig denne sesongen. Flo mener det er mye kvalitet og stort potensial i stallen. Han liker også hvordan trenerteamet jobber med å utvikle både hver enkelt spiller og spillestilen. Når det gjelder stallsammensetning har klubben nå en god blanding av korte og lange kontrakter. Det betyr at flere må prestere for å gjøre seg fortjent til forlengelse og det gir dynamikk og rom for endringer ved behov. Spillerne med størst verdi i stallen per nå er sikret på lenge avtaler.

Annonse fra Eliteserien: