Slik svarer Toro på kritikken

På torsdagens sponsorlunch fikk Tor Ole Skullerud spørsmål om sesonginnledningen. Se hele innslaget her.

Annonse:

Strømsgodset ligger på 9 plass i Eliteserien etter seks spilte kamper. Vi har tatt færre poeng enn forventet og ikke prestert så godt som ønskelig.

Sist helg ble det et skuffende 2-0 tap mot Kristiansund.

Da kommer også reaksjonene.

Det er til å forstå i en klubb som Strømsgodset. Forventningene er høye og det er noe vi må og skal tåle.

Det som er herlig med fotball er engasjement. Jeg har veldig respekt for at folk involverer seg.

— Tor Ole Skullerud
Formasjon er ett av temaene som er blitt diskutert mest. I forbindelse med torsdagens sponsorlunch på Marienlyst fikk hovedtrener Tor Ole Skullerud spørsmål om nettopp 4-4-2 av markedssjef Rune Marthinsen. Han svarte også på den kritikken som går på endringene som er gjort.

- Da jeg kom hit i fjor høst var det motsatt. Da ville man ha endring hørte jeg. Det var en avslutning på fjorårssesongen som var tøff. Vi hadde en tøff periode etter sommeren. Jeg var ikke med på alt det. Men så startet jeg med å gjøre det mye verre ved å tape mot Kongsvinger her ute i min første hjemmekamp, innledet Tor Ole med.


Har lagt en plan

Så penset han raskt inn på selve formasjonen. 4-4-2.

- Jeg er ikke av den oppfatning at formasjonen er det viktigste. Jeg er av den oppfatning at spillestil og momentene i det er viktigere. Med utgangspunkt i den troppen vi hadde og de spillerne vi hadde her, så var vi enige om at det beste måtte være å gå for 4-4-2 og jobbe med det, fortalte Toro.

- Det å være fotballtrener er jo å overbevise. Det er å selge inn et budskap og få med spillerne på det. Det har vi brukt fire måneder på før det ble alvor. Da blir det for meg litt rart at vi skal begynne å diskutere ny formasjon etter seks dager med konkurransefotball. Det kom på torsdag etter vi tapte mot Brann i Bergen. Det blir for meg litt vanskelig å begynne å endre da.

- Vi har lagt en plan. Vi har jobbet veldig strukturert etter min mening. Spillerne har kjøpt budskapet og jobbet hardt for å få det til. Og så er fotball sånn at jeg også ser at det kladder litt. Jeg ser at vi gjerne skulle ha fått til enda mer. Vi er frustrerte og supporterne er frustrerte fordi vi ikke får til nok. At vi ikke skaper nok sjanser og at vi slipper inn for billige baklengsmål. Men dette er fotballens natur. Og for meg er da sånn at da må vi, mer enn noen gang, være lojale og trofaste rundt det vi er blitt enige om.

Tor Ole pratet videre om vi sammen skal jobbe hardt med å få dette til. Og pekte på at det går mer på detaljene i spillestil enn selve formasjonen. Toro vil at det skal gå raskere fremover. Han vil at vi skal være mer kompakte som lag.

Står sammen

Godset-treneren applauderte også engasjementet til alle som mener noe om årets utgave av Strømsgodset.

- Det som er herlig med fotball er engasjement. Fotball er følelser. Fotballens egenart er slik. Jeg har veldig respekt for at folk involverer seg. At de mener og uttrykker seg. Det er det vi lever av. Men sammen i Strømsgodset har vi tro på dette. Det er ikke jeg som kommer inn her og sier at nå gjør vi om på alt mulig. Vi gjør dette sammen. Jeg har jobbet veldig tett med Jostein på det. Det var den retningen vi valgte. Det var den endringen vi ønsket på det tidspunktet. Og så står vi der i dag og jobber hardt videre med det. Så må vi bli bedre. Vi må bli en god del bedre enn vi har vist til nå.

Det er ikke noe synd på noen av oss. Vi driver med det morsomste vi vet. Og så må vi brette opp ermene.

— Tor Ole Skullerud
Han kjøper ikke argumentene om at spillerne mangler spilleglede fordi de ikke er motiverte. At de ikke blør nok for drakta.

- Når man har motgang i fotball er det lett å peke på de åpenbare tingene. ”De er ikke motiverte, de løper ikke nok, de er ikke inspirerte.” Men når jeg skal jobbe med folk som lever av å spille fotball så jeg er helt overbevist om at det eneste de vil er å se bra ut og levere de vi alle håper og ønsker. Det må være utgangspunktet når du jobber med folk som det her. Jeg lurer ikke på om gutta her ute ikke ønsker det sterkt nok. Som alle andre trenger de gode bekreftelser, gode opplevelser, at det går fremover og at vi får de svarene vi vil ha.  Og da blir dette bra. Det er jeg helt overbevist om, sa en engasjert Toro.

Mangler litt selvtillit

Samtidig var han ærlig på hva som ikke har vært bra nok.

- Akkurat nå er vi litt enkle å pirke ut av stilen. Det er fordi vi mangler litt selvtillit og ordentlig troen på oss selv. Da må vi gå utpå og ha det artig på trening og piske opp og se en reaksjon på hvem som tar tak utpå der. Hvem våkner opp og virkelig går i bresjen når vi sliter litt, som vi gjør i øyeblikket.

Vi må bli offensive og tenke at dette er vår hjemmebane. Her er det vi som bestemmer.

— Tor Ole Skullerud
Marienlyst skal være Strømsgodsets fort. En fryktinngytende arena som motstanderne alltid får det tøft. Dit skal vi tilbake. Men akkurat nå oppleves også stemningen på arenaen som utfordrende for spillerne.

- Jeg tror vi skal huske på at denne arenaen her er fantastisk. Trykket her er fantastisk. Og så er det samtidig ganske krevende når ting ikke spiller på lag og vi ikke får den fremgangen vi ønsker. For Marienlyst er krevende sted å spille når det butter litt. Det kjenner vi nok litt og gjør at vi binder oss litt.

- Vi må snu det som er litt negativt og defensivt til noe positivt og offensivt. Vi må komme på det sporet igjen. Vi må bli offensive og tenke at dette er vår hjemmebane. Her er det vi som bestemmer. Her skal vi gå ut og være ekstremt aggressive fra start. Og så tror jeg vi kan få lave skuldre etter hvert. At bekreftelsen på at vi er best på hjemmebane gir oss de lave skuldrene igjen. Og så håper jeg at vi får med oss Marienlyst på det.

Ståltro på spillerne

- Hvordan er dilemmaet for treneren å ha tålmodighet samtidig som det butter?

- Alle er frustrerte, men folk må ikke lure på om vi ikke er det. Vi lever og ånder for det her. Det eneste vi er opptatt av er å få til det her. Men når det er sagt: Det er ikke noe synd på noen av oss. Vi driver med det morsomste vi vet. Og så må vi brette opp ermene, og så stå staut, klart, tydelig og holde fokus, sitte rolig i båten og tro på det vi holder på med. I min verden er det eneste måten vi kan respondere på. Så tar vi innover oss at det er masse meninger og frustrasjon rundt oss. Det er en del av fotballen.

Tor Ole Skullerud er fornøyd med spillergruppa si. Han ser et stort potensial i dem. Han tror de kan utvikle seg individuelt og som lag.

- Jeg har ståltro på den gjengen med spillere vi har her. Vi jobber videre med klart og tydelig fokus, sier han.

Og kritikken? Slik er nå engang dette gamet. Etter et relativt langt liv i fotballen har han blitt temmelig hardhudet.

- Vi må tåle å få kjeft. Det må vi bare finne oss i. Det heter engasjement. Det lever vi av og det lever vi godt med.

Annonse fra Eliteserien: