- Sikker på at det snur

Det første som skjedde da Kim André Madsen (28) kom til Strømsgodset var lønnskutt. Han har vært med på å snu motgang før, og vet hva som skal til for å gjøre det samme igjen.

Annonse:

Det er utfordrende tider i Strømsgodset. For første gang på lenge. Eller mer korrekt: For første gang på veldig lenge opplever klubben motgang over tid.

De siste 12 månedene har vært en mental prøvelse for alle blå hjerter. Det startet på mange måter med BP sitt hjerteinfarkt i fjor sommer. Og så har det bare fortsatt. Det er uvant kost. Både for spillere og supportere.

Det er mange som nærmest har glemt hvordan det er å opplevde Strømsgodset i så sterk motvind. Suksessen fra 2012 til 2015 gjør det hele ekstra vanskelig å svelge. Spillere har kommet hit for å kjempe om medaljer, ikke kave i bunnen. Supportere vil identifisere seg med et lag som vinner kamper. Helst hver eneste gang på på Gamle gress. Et lag de kan være stolte av. Nå er det ikke lenger slik, hvis du spør den gjengse Godset-supporteren på gata. 

Ingen skjær i sjøen

Men spør du Kim André Madsen så har han vært med på verre enn dette. Mye verre.

- Det første som skjedde da jeg kom hit fra Lyn var at jeg måtte ned i lønn. Vi måtte bli kvitt alt vi hadde og hente det vi kunne gratis. Vi snudde på hver eneste lille krone. Det var ikke råd til noe som helst, forteller Oslo-gutten.

Det var i 2009. Bare det å sette sammen en slagkraftig stall var en utfordring.

- Vi holdt så vidt plassen. Vi hadde vel rykket ned om det ikke var for endringen i seriesystemet, sier Kim.

aH149387
Foto: Digitalsport

- Jeg husker så godt de første årene. På bortebane handlet det om å begrense tapet. Det var ikke snakk om å ta poeng. Vi var ikke i nærheten. Det var nesten fyrverkeri på Bragernes torg bare vi skapte en målsjanse på bortebane. Helt sykt. Folk glemmer lett hvordan det var den gangen, fortsetter den rutinerte midtstopperen.

Kim André Madsen ønsker å sette det hele i kontekst. Han forstår selvsagt at det forventes mer av et Strømsgodset med langt bedre ressurser nå enn da. Og at det som har skjedd så langt i sesongen er langt fra godt nok.

- Etter 2009 pekte pila jevnt oppover. Det var nesten ikke noen skjær i sjøen. Ikke ordentlig. Ikke før nå, sier Kim.

Har lært av motgangen 

Han har vært med på det meste i Strømsgodset. Seriegull, seriesølv, 46 kamper uten tap på Marienlyst, morsomme opplevelser i Europacupen.

Vi må hjelpe hverandre. Løpe for hverandre. Ofre oss for hverandre. Vi må gjøre alt det vi skal gjøre som et lag.

— Kim André Madsen
Men han har også følt motgangen på kroppen. Endeløse kamper uten borteseier. Frustrasjon og krisemøter. Fra bunnplassering i Tippeligaen til seriemesterskap. Han vet hva som gjelder i motgangsperioder som nå. Han har lært av måten klubben har løst dette tidligere. Kim er den med lengst fartstid i Godset sammen med Lars Vilsvik.

Slike spillere er det viktig å lytte til.

ahDSC_9767
Lars Vilsvik og Kim André Madsen. Foto: Digitalsport

- Prosessen er på mange måter den samme. Vi må fokusere på det vi får gjort noe med, forteller Kim.

- Og hva er det?

- Full innsats i trening og kamp. Vi må ikke miste trua og bli påvirket av alle meningene. Det er et drøss av folk som ønsker å dra deg ned. Men det gjelder å gå i seg selv og finne frem krigeren i seg selv.

Må være et lag

Kim har sett dette før. Hvordan mekanismene slår ut i en spillergruppe når man utsettes for press, stress og kritikk.

- Det er en utfordrende situasjon for oss. Jeg skjønner at man blir stresset. Det som skjer er uvant. Trykket er større. Presset er større. Det er mer negativitet fra omgivelsene. Mindre tålmodighet, sier Kim André Madsen.

- Men da er det viktig å ikke bli for egoistisk. Det er typisk å verne om seg selv når det går dårlig. Det er en helt naturlig og menneskelig reaksjon. Men i motgang må man være et lag. Vi må hjelpe hverandre. Løpe for hverandre. Ofre oss for hverandre. Vi må gjøre alt det vi skal gjøre som et lag – ikke som enkeltpersoner, forteller en engasjert Kim André Madsen.

sj_019793
Foto: Digitalsport

Vi er best når vi tør og på den måten får trygghet i eget spill. Det er det som er Strømsgodset.

— Kim André Madsen
I dag må spillere og trenere i tillegg forholde seg til en dimensjon som var langt fra like kraftig tilbake i 2009 og 2010. Nemlig sosiale medier.

- Nå er det mye lettere for folk å fortelle meningen sin. Alt blir mer synlig, på godt og vondt. Jeg ser noe av det som kommer på Facebook og andre steder. Det er ikke noe hyggelig å lese dritt om seg selv. Spillerne med erfaring unngår sånn, men yngre spillere kan det nok gå mer inn på, sier han.

Skal snu det sammen

Kim André Madsen er ikke den som skriker høyest, men han er en av de med mest erfaring i gruppa. På mange måter en stille leder. Tidligere i uken luftet spillergruppa og trenerteamet ut meningene i en veldig konstruktiv seanse. Kim var en av de som var mest tydelig på hva som er viktig i dagens situasjon. Ansvaret ligger først og fremst hos hver enkelt.

Han gleder seg til søndagens viktige hjemmekamp mot Kristiansund. Han frykter ingenting. Det handler om å være offensiv.

- Vi må tørre. Vi må ikke bli feige. Vi er best når vi tør og på den måten får trygghet i eget spill. Det er det som er Strømsgodset, sier mannen med 163 kamper for klubben fra 2009 og frem til i dag.

Kim André Madsen ønsker å få frem at Strømsgodset er så mye bedre stilt nå enn da han kom til klubben i 2009. Det er viktig å huske på. Mye ligger til rette for at klubben igjen skal snu motgang til medgang.

- Jeg er sikker på at det snur med støtte fra supporterne og omgivelsene. Jeg er veldig fornøyd med måten de stiller opp og støtter oss på hjemmebane. Det er så utrolig viktig i den situasjonen klubben er i nå. Jeg jeg at vi har skuffet fansen mange ganger det siste året, men vi jobber hardt for å gi noe tilbake. Vi setter mer pris på dem enn mange kanskje tror. Sammen skal vi snu dette, sier en bestemt Kim André Madsen.

Annonse fra Eliteserien: