Podcast: Brenner for totalfotballen

Tidligere Strømsgodset-spiller André Bergdølmo er gjest i ukens utgave av Godset-podden.

Med tanke på at 46-åringen også har en suksessrik bakgrunn i Rosenborg, ble det naturlig å snakke en del om søndagens storkamp på Marienlyst. André forklarer hvorfor han tror Godset kan slå den regjerende seriemesteren. Mye handler om å tørre.

André avsluttet en fantastisk karriere i Strømsgodset i 2008. Klubben ønsket egentlig at han skulle ta en sesong til, men Romerike-karen lyttet til rådene fra det medisinske apparatet og rundet det hele av. Etterpå har Bergdølmo satset på en trenerkarriere – inspirert av totalfotballen som han var en del av i Ajax.

André Bergdølmo i duell med Sony Anderson. Foto: Digitalsport
André Bergdølmo i duell med Sony Anderson. Foto: Digitalsport

Den elegante forsvarsspilleren lærte enormt mye av tiden i Amsterdam, og han fikk også en sterk posisjon som visekaptein. I den siste sesongen spilte André under Ronald Koemans ledelse. I podcasten vier vi mye tid til totalfotballen som Ajax har dyrket helt siden Rinus Michels inntreden på midten av 60-tallet.

Annonse:
André Bergdølmo kom inn i Strømsgodset med det tankegodset i 2007, og da Ronny Deila overtok som hovedtrener året etter begynte han å adoptere en del av disse ideene. André mener Godset var banebrytende i norsk fotball på denne tiden med et særdeles velutviklet pasningsspill og øvelser i treningshverdagen som bevisstgjorde spillerne – blant annet på hvorfor man skal spille pasninger på riktig fot. Dette er et tema som virkelig engasjerer mannen med 63 landskamper.

Bergdølmo brenner også for utviklingen av unge og lærevillige spillere. Både i Ajax og Borussia Dortmund, som han også spilte for, er det kultur for å satse på talentene. André forteller blant annet hvilke kriterier Ajax ser etter når de rekrutterer spillere, og hvilke prosesser som leder frem til signering. Bergdølmo mener vi i norsk fotball har en stor utfordring fordi utviklingen av spillere i alderen 18-23 ofte stopper opp.

Selv var André Bergdølmo skadeplaget og på tampen av karrieren da han kom til Strømsgodset fra FC København. I podcasten røper han at den medisinske sjekken ble gjort over telefonen. Men Godset hadde åpenbart kontroll for André ble en viktig spiller i 2007 og 2008. Han scoret flere viktige mål, mange av dem på frispark, og avsluttet karrieren på sentral midtbane.

Hele sendingen ligger nå tilgjengelig i iTunes og SoundCloud. Last ned eller gjør som en rekke andre: Abonner og få varsel hver gang en ny episode er klar.

Magne J. Nilsen og Geir Amundsen tok turen til Fredrikstad for å treffe André Bergdølmo.
Magne J. Nilsen og Geir Amundsen tok turen til Fredrikstad for å treffe André Bergdølmo.
Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 25.04.2018, oppdatert: 03.09.2020
Skrevet av: Godset Media