Øyvind Hammer får rolle i Godset

Øyvind Hammer er engasjert for å jobbe med mentale prosesser for spillere og trenere i Strømsgodset.

Annonse:

I mer enn 20 år fungerte Hammer som prestasjonscoach og motivator for Ole Einar Bjørndalen – fra 1996 og helt frem til han la opp i fjor. Skiskytterkongen har selv påpekt at dette samarbeidet var avgjørende for hans suksess. Hammer har også fungert som mental trener for Henning Solberg og jobbet med endringsprosesser i idrettslag og næringsliv. Han har også skrevet boken «Hammerkoden» og er en ettertraktet foredragsholder.

Nå er det klart at 49-åringen skal bidra med all sin kompetanse i Strømsgodset. Øyvind Hammer vil være knyttet til klubben gjennom hele 2019-sesongen.

- Fotball spilles ikke bare med beina. Det mentale aspektet er utrolig viktig for at vi skal få ut vårt potensial som lag og vi har derfor bestemt oss for å øke fokuset på dette i Strømsgodset, forteller daglig leder Dag Lindseth Andersen.

- Når vi nå knytter til oss en ressurs på dette området, er vi svært glade for at Øyvind har sagt ja til å jobbe med oss. Hans erfaring med «idrettshoder» er gull verdt for Strømsgodsets prestasjonsmiljø, fortsetter Lindseth Andersen.

Kom inn i fjor

Øyvind Hammer ble først tilknyttet klubben i fjor høst som mentor og samtalepartner for hovedtrener Bjørn Petter Ingebretsen. Han kom inn etter bortetapet mot Sandefjord. Hammer hadde også en seanse med spillergruppa før Stabæk-kampen.

Samarbeidet med BP ga en veldig god effekt og de to har fortsatt det gode samarbeidet gjennom vinteren. Hammer vil være tett på BP også i 2019 og hjelpe treneren med å være den beste utgaven av seg selv, samtidig som han skal være samtalepartner for resten av trenerteamet og spillergruppa.

- Vi gleder oss til samarbeidet med Øyvind og er sikre på at hele organisasjonen vil nyte godt av hans egenskaper som motivator og mental trener. Vi har en klar ambisjon om at vi skal utnytte vårt potensiale 100 prosent. Da er det ekstremt viktig at vi er mentalt tilstede i alt vi gjør, både på og utenfor banen, sier Dag Lindseth Andersen.

Øyvind Hammer gleder seg stort til å komme i gang i Strømsgodset. Han vil være på ukentlig besøk på Marienlyst og følge laget i forbindelse med hjemmekampene.

- Jeg synes det spennende å komme til Godset. Det er en klubb som har utrolig gode verdier i bunn og står for noe viktig lokalt. Jeg liker veldig godt det Strømsgodset står for, sier Hammer.

Deler mentale verktøy

49-åringen tar steget inn i toppfotballen for første gang og med helt blanke ark. Han kan lite om fotball og har ingen følelsesmessig tilknytning til klubben. Sånn sett vil han kunne observere og se ting på en annen måte. Hammer ønsker å bidra med mentale verktøy som kan benyttes for å få til gode lagprestasjoner – både i motgang og medgang. Mye handler om fokus og tilstedeværelse, ikke bare på fotballbanen, men i livet for øvrig.

- I fotball er det høye topper og dype avgrunner avhengig av om man vinner eller taper. Det er et stort press utenfra og derfor er det viktig å jobbe med det mentale for å holde fokus. Spillere og trenere påvirkes fra så mange hold og det er viktig å ikke la seg rive for mye med, enten om man blir idiot eller geni-erklært.

Hammer vil gjennom året observere spillere og trenere i arbeidet, hvordan de håndterer medgang og motgang, hvordan de agerer og eventuelt endrer adferd. Han vil komme med sine innspill og råd og dele gode mentale verktøy om tilstedeværelse til de som ønsker/trenger det.

- Jeg vil være ukentlig i Drammen men omfanget av jobben avhenger av hvor mye jeg trengs, sier han.

En viktig bevisstgjøring

Bjørn Petter Ingebretsen er veldig fornøyd med at Øyvind Hammer nå kobles enda tettere på klubben. For sin egen del har han fått stort utbytte av samarbeidet. Trenere trenger også trenere.

- Øyvind ser ting på en litt annen måte og han har vært en god samtalepartner for meg. Spesielt i fjor da vi slet som verst var han til stor hjelp. Jeg mener bevisstgjøring rundt mentale prosesser vil bidra til at vi blir bedre som lag og det er viktig for å bygge en prestasjonskultur. Så er det naturligvis helt opp til hver enkelt hvem som vil bruke Øyvind, sier BP.

Øyvind Hammer har lang erfaring som motivator og prestasjonscoach. Han mener langsiktighet er avgjørende for å skape varige endringer. Derfor er han glad for å kunne være tett på klubben over et helt år fremfor å komme inn og gjøre noen enkeltstunts.

- Mange søker hjelp med mental trening i det alt går galt. Jeg har mer tro på vitaminer enn medisiner i et langt liv, sier han.

Spille alle 90 minutter

Han er opptatt av noe så enkelt som å holde fokus uansett om man er inne i en god eller dårlig periode av sesongen. Av å spille kampen til dommeren blåser i fløyta. Det samme sa Øyvind da han snakket til spillerne to dager før skjebnekampen mot Stabæk på Nadderud i fjor.

- Det viktigste vi må jobbe mot er å spille alle 90 minuttene – uansett resultat. Stabæk-kampen er et godt eksempel på å være dønn til stede helt til det er slutt og utnytte tiden man har best mulig, sier han.

- Det er gøy hvis alle drar i den retning der. Jeg vet det er godt engasjerte fans i Godset og det er viktig at de også er med både i med- og motgang. Det er viktig for psyken til gutta. Og så skal gutta dedikere seg til å spille så bra de kan uansett resultat.

Annonse fra Eliteserien: