Ny mann i støtteapparatet

Joshua Karesch (25) er engasjert for å jobbe med analyse og scouting i Strømsgodset.

Annonse:

Det siste halvannet året har Eirik Fossen fra Konnerud hatt ansvaret for analyse, men han har valgt å gi seg for å gjøre ferdig studiene på Norges Idrettshøgskole. Det har derfor vært behov for å få inn en ny ressurs som filmer alle treninger og kamper, ser på motstandere, kartlegger og leverer klipp på bestilling fra Henrik Pedersen og trenerteamet.

Valget falt på 25 år gamle Joshua Karesch fra Sarpsborg.

I tillegg til analysebiten skal han også bidra med å organisere og strukturere all scouting. Karesch kan med andre ord forberede seg på mange timer foran macen i 2021.

- En del av klubbens strategi går ut å at vi skal bli enda dyktigere på å finne unge, sultne, norske spillere. Derfor intensiverer vi nå dette arbeidet og engasjerer en scout som skal bruke mer tid på dette markedet. Joshua har allerede god oversikt og han skal se kamper utover det Jostein og jeg får gjort. På denne måten skal vi skape et sterkere fundament for å treffe gode beslutninger på spillerlogistikken, sier hovedtrener Henrik Pedersen.

Karesch skal se en haug med kamper i Obos-ligaen og 2. divisjon i 2021 og sørge for å sortere et utvalg spillere som han presenterer for hovedtrener og sportssjef. Målet er å ha stålkontroll på det som blir klubbens primærmarked.

- Vi har en profil på hver enkelt posisjon med utgangspunkt i vår spillestil, sier Pedersen.

Det er på sin plass med en liten presentasjon av Joshua Karesch. Mannen kommer som kjent fra Sarpsborg og er et ubeskrevet blad i vårt distrikt, selv om han faktisk har en viss lokal tilknytning.

- Jeg har ganske tette bånd til Buskerud. Min bestefar kom fra Hokksund og var skikkelig Godset-supporter. Jeg har derfor vært mye i Hokksund i oppveksten. Bestefar, som gikk bort for en del år siden, hadde nok vært stolt nå som jeg begynner å jobbe i Godset, sier 25-åringen, som for øvrig kjøpte stein på Folkeveggen til seg selv og moren i fjor høst – lenge før han visste at kom til å jobbe i klubben.

- Jeg er veldig glad for å få denne muligheten og måten klubben har tatt meg i mot er fantastisk. Jeg merker at det er åpenhet og ydmykhet her og det betyr en del for meg, fortsetter han.

Joshua Karesch har flere år bak seg i Sarpsborg 08. Fra 2015 til 2018 hadde han ulike roller i Østfold-klubben, deriblant assistenttrener på G16 og akademiet. Han har også jobbet med analyse opp mot A-lag og U23.

I september 2019 flyttet Joshua til London for å starte på en bachelor i Football Coaching & Managment på University Campus of Football Business på Wembley stadion. Samtidig fikk han muligheten til å jobbe med analyse og scouting for B-laget til Brentford. Han fikk blant annet god kontakt med reservelagstrener Lars Friis, nå assistent for David Nielsen i AGF Århus.

- Brentford er en liten klubb i engelsk målestokk, men de er enormt gode på spillerlogistikk og til å skape verdier og bygge klubb. Jeg lærte mye der som jeg tar med meg videre, sier Karesch.

- Hva er god scouting for deg?

- Det handler mye om forståelse av nivå og marked. Og mer enn bare det som skjer på banen. Man må sette sammen mange små parameter for å finne ut om en spiller passer inn eller ikke. Spillestil er selvsagt viktig, men god scouting handler om å gjøre en så grundig jobb at du kjenner spillerens styrker og svakheter og vet så mye som mulig om personligheten hans.

Snart flytter Joshua Karesch til Drammen for å ha fullt og helt fokus på jobben i Strømsgodset.

- Jeg er ekstremt dedikert i jobben. Det er kanskje min sterkeste egenskap. Som 12-åring satte jeg som mål at jeg skulle jobbe i toppfotballen og som 19-åring gjorde jeg det. Jeg er blitt voksen i den bransjen her, sier SIFs nye tilvekst i støtteapparatet.

PS. Med Joshua sin inntreden er hele støtteapparatet rundt A-laget for 2021-sesongen på plass.

Annonse fra Eliteserien: