Når lokale helter tar steget ut

Tokmac Nguen er nummer 11 i rekken av klubbutviklede spillere som selges og tar steget ut av landet.

Annonse:

Det er alltid litt sårt når en av byens fotballhelter forlater Strømsgodset. Man føler umiddelbart på savnet og tenker at laget blir svekket. Det gjør det kanskje også – på kort sikt. Samtidig skal Godset og breddeklubbene være stolte over å utvikle spillere som er blitt gode nok til å ta steget ut. Det er slik vi ønsker å drive. I strategiplanen står det at vi skal realisere drømmer og av og utrette mirakler. Disse salgene fører også noe godt med seg. 

For Tokmac Nguen er det nettopp en drøm som går i oppfyllelse. Tokki har sett flere kamerater legge ut på eventyr i utlandet. Nå er det hans tur. Og i Drammen er vi så rause at vi unner våre egne gutter en slik mulighet. Ideelt sett skulle vi helst sett at Tokki forlenget kontrakten, briljerte en sesong til, spilte seg inn på landslaget og deretter ble solgt til en større klubb i en større liga for en større pengesum. Men i fotball finnes det ingen slike garantier. 25-åringen følte at tiden var inne. Han valgte sågar den klubben som var villig til å betale det Strømsgodset krevde. 

Siden 2012 har følgende klubbutviklede spillere fått muligheten i utlandet: Martin Ødegaard (Real Madrid, nå Vitesse på lån), Bersant Celina (Manchester City, nå Swansea), Iver Fossum (Hannover 96), Gustav Mendonca Wikheim (Gent, nå FC Midtjylland), Muhamed Keita (Lech Poznan), Martin Rønning Ovenstad (Sturm Granz), Noah Holm (RB Leipzig), Adis Mujkic (Catania), Lars Sætra (Hammarby), Lars Cramer (Kalmar), Tokmac Nguen (Ferencvaros)

Tre av disse har kommet tilbake til Godset med nye erfaringer. Og forhåpentligvis blir det gjensyn med flere av dem om noen år. 

Felles for flere av gutta er at de vunnet triumfer og medaljer med Godset. En annen fellesnevner er at det har dryppet penger på moderklubber som Drafn, Hokksund, Huringen, Glassverket, Liungen og Drammen Strong. Det gjør det hele ekstra hyggelig og det er viktig for Strømsgodset at moderklubbene sitter igjen med en andel for den jobben de har gjort med å utvikle spillerne. Huringen IF fikk 1,8 millioner kroner etter salget av Iver Fossum, noe som er et betydelig beløp for en breddeklubb. Pengene har bidratt til å styrke idrettstilbudet for barn og unge på Klokkarstua.

Nytt kunstgress i Drafnkollen.
Nytt kunstgress i Drafnkollen.

Oppe i Drafn-kollen har Keita-salget muliggjort et nytt og etterlengtet kunstgress, noe som igjen har bidratt til økt aktivitet og vekst i en klubb som lenge slet med rekrutteringen. På andre siden av Drammenselva fikk Drammen Strong mulighet til å etablere nytt kunstgress på Kjappen etter at Martin Ødegaard ble solgt til Real Madrid. Den driftige gjengen i Hokksund IL har sågar brukt pengene de fikk fra Wikheim-salget som startkapital til å realisere en flott fotballhall på Loesmoen, der Godset nå trener og forbereder ny sesong. Dette er eksempler på forbilledlig klubbdrift som den oppvoksende generasjon får gleden av i årene som kommer.

Uten det gode arbeidet ute i de lokale breddeklubbene vil ikke Strømsgodset kunne satse på denne type driftsmodell. Alt starter et sted. Derfor ønsker vi å bidra i enda større grad ut mot breddeklubbene fremover -  i form av prosjekter som GodsetAkademiet. Vi tror dette vil bære frukter i det lange løp – både ved utvikling av fremtidige toppspillere til Godset og ved å skape flere aktive lokalsamfunn i bydelene og distriktet. Og det vil forhåpentligvis bidra til økt interesse for Godset. I 2019 har vi samarbeidsavtaler med 18 lokale breddeklubber. Her vil vi treffe 4000 spillere i alderen 6-12 år og potensielt utdanne mellom 550 og 600 barnefotballtrenere (Grasrotrenerkurset).

Tokmac Nguen flyttet til Drammen fra Gjøvik i 2009 og har tidligere fortalt hvordan fotballen hjalp ham å bli bedre integrert i sin nye hjemby. Etter å ha spilt for Skiold og Drammen FK ble han en del av Strømsgodsets junioravdeling i 2011. Her gjorde han seg umiddelbart bemerket. Sportssjef Jostein Flo turte ikke å sende Tokki avgårde på Jet-turneringen på Hamar uten proffkontrakt og signerte papirene noen dager i forkant. Samme høst debuterte den lille ballvirtuosen for Strømsgodset i Eliteserien. Men det skulle gå flere år før Tokki fikk sitt gjennombrudd. Han var riktignok på banen i både sølvsesongen 2012 og gullsesongen 2013, men det var først etter utlån i Bærum og MIF at Tokki ble klar for dette nivået.

For tre år siden kom de første signalene om at det var noe spesielt på gang, før han slo ut i full blomst i 2017 og 2018. Tokmac Nguen er en såkalt «late bloomer» og et bevis på ingen talenter må avskrives selv om de ikke slår til på første eller andre forsøk. Fra 2011 og frem til i dag har Tokmac utviklet seg stort som fotballspiller – men kanskje enda mer som menneske. Det er kanskje den viktigste grunnen til at han nå er i stand til å ta ut stadig mer av sitt store potensial. Tokki har begeistret og gitt oss flotte fotballøyeblikk. Nå ønsker vi gutten lykke til videre på ferden.

Pengene fra salget skal brukes til å utvikle nye Tokmacer. Godset ønsker å legge bedre til rette for at unge spillere skal få realisert sine drømmer her hos oss. At veien opp til A-laget blir litt kortere. For noen er det en guttedrøm i seg selv å spille for Strømsgodset – andre vil også forfølge en mangeårig drøm om å spille i en større europeisk liga. Vi ser helst at talentene våre begeistrer Marienlyst-publikummet i flere år før de tar steget videre. Men blir de gode nok og attraktive nok til å få tilbud fra mer pengesterke ligaer, er det nesten umulig for klubben å holde på spillerne. Disse guttene spiller fotball en tidsbegrenset periode av livet sitt og det er til å begripe at de ønsker å sikre seg økonomisk på veien. 

Spillersalg vekker uansett reaksjoner. Timingen blir liksom aldri rett. Men beløpene som genereres fra salg til utlandet er helt avgjørende for å opprettholde en god sportslig satsing i Strømsgodset. Klubben er så heldig å ha betydelige markedsinntekter fra lojale samarbeidspartnere, takket været den glimrende jobben som markedssjef Rune Marthinsen og hans team har gjort over mange år. Disse inntektene står for cirka 50 prosent av de totale inntektene i klubben, men dette er ikke nok til å opprettholde satsing på det nivået vi ligger på nå. Vi må klare oss med den økonomien vi skaper selv og derfor vil spillersalg være en viktig forretningsmodell for Strømsgodset også i fremtiden. Det er sannheten – enten man liker det eller ikke. Og det er en driftsform som har gitt klubben store fremganger de siste 8-10 årene. 

Annonse fra Eliteserien: