Kjetil Lundebakken

Lundebakken ny toppspillerutvikler

Etter syv år som trener i utviklingsavdelingen tar Kjetil Lundebakken (28) steget opp og blir klubbens nye toppspillerutvikler.

Annonse:

Vestfossen-karen erstatter dermed Bjørn Petter Ingebretsen som overtok som ny hovedtrener i fjor sommer. Lundebakken gleder seg stort til å få lov til å jobbe tett med de største talentene i Strømsgodset og hjelpe spillerne til å konkurrere om en startplass i Eliteserien.

- Jeg er kjempefornøyd med å få denne muligheten. Dette er en spennende stilling og en stilling som tradisjonelt sett har vært viktig for Strømsgodset. Samtidig er det en stilling som forplikter litt også, sier Kjetil Lundebakken.

De siste fem årene har Kjetil jobbet tett med Vitor Gazimba og lært mye av portugiseren som nylig overtok Kongsvinger. Kjetil har trent G18 og rekruttlaget. En kort periode var han også fungerende utviklingsleder.

Vil bevisstgjøre spillerne

Nå går 28-åringen fra å trene lag til å jobbe med enkeltspillere ned på detaljnivå. Etter syv år som trener i utviklingsavdelingen og før det som talentfull spiller i Strømsgodset, har Kjetil Lundebakken et godt bilde på hva som kreves for tette gapet.

 - Jeg er ekstremt opptatt av treningsprosessen. Det som skjer på feltet er det desidert viktigste for spillerne. Det viser seg at det er vanskelig for en ung spiller å ta det siste steget. Derfor blir det viktig at spillerne blir bevisste på hva de må jobbe med for å bli bedre og samtidig trene på det i kontekst som gir dem den utviklingen de trenger, sier han.

Lundebakken påpeker viktigheten av stabilitet i toppspillerutviklerrollen. Det har egentlig vært mangelvare siden BP Ingebretsen overtok som hovedtrener for første gang i 2015. Menneskene i rollene har vært dyktige, men det har vært litt ofte utskiftninger.

Må tørre å satse ungt

Nettopp BP har tidligere uttalt at den viktigste spillerutvikleren i en klubb er hovedtreneren, fordi det er han som til syvende og sist avgjør om talentene får sjansen på A-laget.

- Det aller viktigste nå er at klubben i stor grad følger strategien som er bestemt. At vi står inne for å være en utviklingsklubb og jobber knallhardt hver eneste dag for å bli bedre. Vi må tørre å gi talentene sjansen, vi skal legge til rette og vi skal stille krav, og så er det til slutt opp til spillerne å plukke opp hansken, fortsetter den nye toppspillerutvikleren.

Spillerutvikling handler i stor grad om tålmodighet. Det gjelder spilleren selv, det gjelder klubben og det gjelder supportere. Unge spillere vil variere i prestasjonene, men våger man å stå i det over tid er det stor potensiell oppside i andre enden.

- Talenter må eksponeres for det nivået de skal opp på til rett tid om de skal få utvikling. I noen tilfeller vil det kanskje ikke gi resultater med en gang, men det vil gi resultater over tid, sier Lundebakken.

Han forteller videre at Strømsgodset har hatt rekordmange spillere på G17-19 landslaget de siste årene, men at de har ikke slått gjennom på A-laget. Det er flere årsaker til det, men veien opp har åpenbart vært lenger fordi det har vært mange etablerte og gode spillere i A-stallen.

Viktig med samarbeid

Selv klarte Kjetil Lundebakken aldri å ta de siste steget som spiller. Han kom opp og trente regelmessig med førstelaget, men måtte nøye seg med seks kamper i 2008 og 2009. Den erfaringen er nyttig å ha med inn i rollen som toppspillerutvikler.

- Jeg tror jeg har et godt blikk på hvordan det er for en ung spiller å være i den settingen. Jeg har veldig respekt for det, samtidig som jeg tror det er mulig å bryte noen barrierer her, sier han engasjert.

Hverdagen til Kjetil blir todelt. Han kommer til å følge talentene i A-stallen, samtidig vil han også være ukentlig på feltet med rekruttlaget. Sammen med rekruttlagstrener vil han ha hovedansvaret for å lede Team SIF i kamp.

- Det er viktig at toppspillerutvikler også er til stede og følger opp på rekruttøkter. Spillerne der må bli sett og det må være en tydelig strategi på hospitering opp mot A-lag. Jeg skal også samarbeider med rekruttlagstrener på hva som skal trenes på og hva som er viktig for den enkelte spiller. Jeg tror og håper at det blir et godt samarbeid mellom utviklingsavdelingen og A-lagsteamet, sier Kjetil Lundebakken.

En avgjørende rolle

Leder for utvikling og samfunn i Strømsgodset, Lage Sofienlund, er overbevist om at 28-åringen fra Vestfossen har de rette egenskapene til å løfte hverdagen for de største talentene i klubben.

- Viktigheten av rollen som toppspillerutvikler vil variere fra klubb til klubb. Alt avhenger av i hvilken grad man ønsker å prioritere de unge spillerne inn mot et A-lag. I Strømsgodset ønsker vi å utvikle ungguttene. Vi ønsker at de skal ta steget inn på A-laget og vil legger tilrette for at det skal skje. 2019-utgaven av Godset inneholder mange unggutter. Både lokale og innhenta gutter i alderen 18 til 21 år som virkelig har alle muligheter hvis de klarer å maksimere utbyttet av treningshverdagen sin, sier Sofienlund.

- I et sånt bilde vil det være veldig viktig å ha en dedikert og dyktig spillerutvikler som brenner for at de gutta har en best mulig hverdag. Toppspillerutviklerrollen blir for oss avgjørende og her er vi overbevist om at Kjetil vil gjøre en bunnsolid jobb. Han har erfaringer med situasjonen disse spillerne er i fra sin egen tid som spiller. Han har jobba med juniorspillerne i Godset over lang tid, kjenner klubben veldig godt, og er brennende opptatt av spillerutvikling. I en slik rollen vil man arbeide med et bein i A-lag og et bein i utviklingsavdeling. Det at Kjetil har god kjennskap til begge disse hverdagene og god relasjon til menneskene som jobber der ser vi på som en kjempefordel, sier utviklingslederen videre. 

Annonse fra Eliteserien: