Løfter opp lokale talenter

Etter at Henrik Pedersen ble ansatt som hovedtrener i Strømsgodset har Mustapha Fofana (18) fått sin debut i Eliteserien og Tobias Fjeld Gulliksen (16) er løftet opp i A-stallen. Det er en prioritering som gleder toppspillerutvikler Kjetil Lundebakken.

Annonse:

De siste månedene har det vært mye fokus på alle de nye spillerne som har kommet inn døra på Marienlyst. Strømsgodset har rekruttert inn seks sultne spillere i begynnelsen 20-årene med et stort videreutviklingspotensial.

Men i tillegg til ekstern rekruttering skal det parallelt legges til rette for talenter fra egne rekker. Det er noe hovedtrener Henrik Pedersen ønsker å fokusere på og han har også vist det med handling.

18-åringen Mustapha Fofana har ikke bare signert sin første proffkontrakt, men også blitt et fullverdig medlem av førstelagsstallen. Han debuterte i Eliteserien mot Lillestrøm og fikk også innhopp mot Bodø/Glimt og Viking. Dette er første steg mot det som forhåpentligvis bli en flott karriere i Godset for den talentfulle drammensgutten.

Nå er det også klart at 16-åringen Tobias Fjeld Gulliksen skal trene fast med A-laget fremover. Konnerud-gutten har vært med på noen økter og gjort et så godt inntrykk at Henrik løfter ham opp i førstelagstroppen.

- Vi skal jobbe i én retning, også sammen med U-avdelingen, og vi skal ha flere og flere slikheter slik at det blir lettere å få integrert de unge spillerne fremover. Vi skal ha en klar plan på vår talentprofil og vi skal ha samme tankesett på intern rekruttering som ekstern, sier Henrik Pedersen.

Vil satse ungt

Han er opptatt av å dyrke spisskompetanse hos spillerne, samt å ha klare rollebeskrivelser inn i en definert spillestilen.

- Våre egne spillere skal også noen ting som de er riktig gode til og så er det andre ting de ikke kan. Men vi skal ikke utvikle grå mus som kan litt av alt, sier han.

Henrik Pedersen og sportssjef Jostein Flo har jevnlige møter med fagansvarlig for utvikling, Harald Johannessen, og toppspillerutvikler Kjetil Lundebakken. Her diskuterer de enkeltspillere og treningshverdag, men også de lange linjene. Tett og god kommunikasjon mellom avdelingene er avgjørende.

- Vi står i en økonomisk situasjon som ikke er den beste i hele verden. Derfor er vi nødt til å hente noen unge spillere som er sultne og som har noen topp kvaliteter, som vi utvikler og selger videre for å skape økonomi til klubben. Det samme må vi gjøre med våre egne spillere. Vi skal ha en klar plan for dem, sier dansken.

Henrik Pedersen har flere års erfaring med spillerutvikling i Red Bull-konsernet. Han har også jobbet på akademiet til AGF og Esbjerg hjemme i Danmark. Spesielt i Red Bull lærte Henrik mye om viktigheten av å dyrke det vi i Norge omtaler som spisskompetanse. Han er også klar på at de unge spillerne må få sjansen for å utvikle seg.

Fofana fått belønning

Toppspillerutvikler i Strømsgodset, Kjetil Lundebakken, er veldig glad for at klubbens hovedtrener har et tydelig ønske om å etterleve strategiplanen og satse på unge spillere med et langsiktig perspektiv.

- Godset har tradisjonelt sett vært dyktige til å utvikle unge spillere og derfor er det viktig at vi setter ordentlig trykk rundt dette. For oss som jobber i U-avdelingen betyr det mye. Henrik viser med handling at han ønsker å satse på egenutviklede spillere og ha en tett link med U-avdelingen, sier Lundebakken.

Èn ting er å ta steget opp i førstelagstroppen. Noe annet er det å få spilletid i Eliteserien.

- Fofana ble ikke bare løftet opp, men også gitt en reell mulighet i konkurransesituasjon. Han har vært god på trening og fått belønning i form av spilletid, foran spillere som er mer etablerte og som har mye erfaring. Det er ganske tøft gjort i den situasjonen Strømsgodset er oppe i. Det viser også at Henrik tør å satse på unge spillere som har et potensial, sier Lundebakken.

Han er ansatt for å følge opp de største talentene i klubben. Både de som er fullverdig i A-stallen, men også talentene i rekruttstallen som er i ferd med å ta steget opp. Det er flere i den kategorien. Men det gjelder å være tålmodig.

- Fofana har hatt en litt kronglete vei opp. Alt har ikke gått på skinner hele tiden. Vi har jobbet veldig tett med Fofana de siste tre-fire årene og den tette oppfølgingen er nå i ferd med å betale seg, sier Kjetil Lundebakken.

Langt fremme

Tobias Fjeld Gulliksen fylte 16 år for halvannen måned siden. Han er den første spilleren siden Martin Ødegaard og Iver Fossum som får trene fast med A-laget i så ung alder.

-Tobias er en veldig god spiller for alderen sin og han har vært langt fremme lenge. Han har noen ferdigheter som er veldig spennende å utvikle videre. Han har tatt nivået i rekruttgruppa bra og spilt kamper for Team SIF. Da er det fint at han nå skal trene fast med A-laget fremover for å se om han kan ta et steg videre der, sier Lundebakken.

- Tobias er god på små flater. Han er en målfarlig spiller og kreativ i siste tredjedel. Så får vi se om han har tilgang til de ferdigheter på et seniorlag i Eliteserien allerede nå. Det gjenstår å se hvor raskt han tilvenner seg nivå og tempo, slik at han får brukt disse ferdighetene. Han må utfordre seg selv hele veien og utvikle spisskompetansen sin. Han skal ikke bli en safe spiller selv om han trener på et høyere nivå, fortsetter klubbens toppspillerutvikler.

Tobias trives aller best som indreløper eller 10-er i dette systemet. 16-åringen fra Konnerud er glad for å få muligheten, men behandler ikke nivået med overdreven respekt. Han er her for å bidra, for å lære og for å bli bedre.

- Jeg føler jeg kommer mer og mer inn i det og jeg tar nivået for hver dag som går. Jeg forsøker å være mest mulig meg selv og lære mest mulig av Henrik. Han er en veldig god trener og jeg prøver å adoptere til spillestilen hans, som er mer fysisk og der vi må løpe mer og tenke raskere. Men jeg synes det fungerer fint, sier Tobias.

Forskjellig utviklingsløp

Nylig var han på G16-landslagssamling i Odense. Der spilte han kamper mot Sverige og Mexico. I sistnevnte kamp ble Tobias for øvrig kåret til banens beste.

- Målet mitt er å bli litt bedre hver eneste dag og hele tiden ta de små stegene. Det føler jeg også at jeg gjør. Godset er flinke som klubb til å se de unge spillerne, sier Tobias Fjeld Gulliksen.

Hans storebror Mathias Fjeld Gulliksen har også trent med A-laget denne sommeren. Det samme gjelder Sondre Fosnæss Hanssen, Daniel Skretteberg, Loti Celina, David Campher, Andreas Nyhagen, Tobias Bjørnstad, Alban Kadriu og Aleksander Stenseth, for å nevne noen. Kreshnik Krasniqi har også trent mer eller mindre fast med A-laget i hele år, men dessverre slitt en del med skader.

Disse gutta har en god hverdag under ledelse av Øyvind Thorsen, Kjetil Lundebakken og nå også tidligere hovedtrener BP Ingebretsen, og flere har vist en veldig positiv utviklingskurve i 2019.

- Det er viktig å huske at utviklingsløpet til våre unge spillere går veldig forskjellig. Noen er langt fremme tidlig, slik som Tobias som utvilsomt har et stort potensial som ung spiller. Men det er også spillere som utvikler seg senere. Jeg mener at man fortsatt har muligheten selv om man er 18 år og ikke har trent med A-laget til Strømsgodset ennå. Det gjelder å stå i det, sier Lundebakken.

Lagbilde rekrutt

 

Annonse fra Eliteserien: