Lar hodet gjøre jobben

Mounir Hamoud (33) har gjort en imponerende inntreden på laget. Et ekstremt fokus på alt det han kan kontrollere er kanskje den viktigste årsaken.

Annonse:

Veteranen er inne i sin syvende sesong i Strømsgodset. Med unntak av 2014 har Mounir vært inn og ut av laget hvert eneste år. Uten at han har klaget av den grunn.

Mounirs mantra er å være klar når klubben trenger han. Som for noen uker siden i kvartfinalen mot FK Haugesund. I sesongens første kamp fra start var Mounir oppofrende og glimrende og bidro sterkt til at vi avanserte til semifinalen. Etter det har det blitt tre nye kamper sammen med Jakob Glesnes i midtforsvaret – og kun et eneste baklengsmål.

Mounir har tatt rollen og ansvaret som den stille lederen i dette Strømsgodset-laget. Og han har gått fra å være nesten avskrevet som sideback til å bli en viktig bidragsyter på stopperplass.

Spørsmålet er hvordan i alle dager denne mannen klarer å vaske frem så gode prestasjoner med så lite matchtrening. Kampen mot FKH var Mounirs første fra start siden fjorårssesongens siste hjemmekamp mot Brann!

Mounir Hamoud i fjorårets kamp mot Brann.
Mounir Hamoud i fjorårets kamp mot Brann.

Godt forberedt og tilpasningsdyktig

- Jeg forbereder meg som vanlig. Jeg klarer å ta de utfordringene som kommer. Jeg legger ikke så mye vekt på at jeg har spilt lite midtstopper eller ikke spilt kamp på lenge, sier Mounir.

Først og fremst tar han vare på seg selv og egen kropp. Mounir trener godt og sørger for at det fysiske er på plass. Det må ligge i bunn for alt.

Dernest har Mounir Hamoud et voldsomt fokus på det han kan påvirke. Alt det andre bruker han ikke energi på. Her har mange unge fotballspillere mye å lære av Strømsgodsets kloke veteran.

- Jeg skal være ekstremt god på det jeg kan kontrollere. På det jeg kan gjøre inn mot kamp og under kamp. Jeg kan til dels kontrollere hvilke situasjoner jeg havner opp i på banen. Men hva som skjer om to uker har jeg ikke kontroll på. Derfor fokuserer jeg ikke på det, forklarer han.

Det handler i stor grad om å være godt forberedt, lojal og tilpasningsdyktig.

- Jeg prøver å ikke være så resultatfokusert. Jeg har mer fokus på hva jeg kan gjøre for resultatet og arbeidsoppgaver i forhold til hvordan vi skal spille. Det kan endre seg mye i løpet av en kamp. Det er ulike faser og ulike kampbilder. Det gjelder å ikke bli revet med.

Spiller med hodet

Mounir Hamoud lar seg sjelden affisere. Det har vi sett de siste kampene. Med årene er han blitt langt mer bevisst på hvordan han skal forholde seg til ulike situasjoner – både på og utenfor banen. Å spille med hjertet er vel og bra, men av og til kan det føre til overtenning.

- Jeg er opptatt av at hodet kontrollerer hjertet i kampene. Jeg prøver å ikke stresse og lar hodet gjøre jobben, sier publikumsyndlingen.

Mounir i duell med Nicklas Bendtner
Mounir i duell med Nicklas Bendtner

Mounir føler at studiene har hjulpet masse og gjort ham til en klokere fotballspiller. 33-åringen jobber for tiden med en mastergrad i pedagogikk og skal snart sluttføre en bachelor i psykologi.

Noe av de viktigste for Mounir er å gjøre de rundt seg bedre. Om han lykkes med det blir han også bedre selv. Her er kommunikasjon et viktig verktøy.

- Kommuniserer du godt får både du og laget bedre arbeidsforhold. Det handler om små beskjeder som gis på banen hele tiden, forteller han.

Gjør ting enkelt

Mounir har en ydmyk tilnærming til egne prestasjoner og et avslappet forhold til egne styrker og svakheter.

- Jeg går ikke på banen for å briljere. Det handler om å gjøre en representativ jobb. Jeg forsøker å fokusere på 2-3 viktige ting, som for eksempel å gjøre ting enkelt, være riktig posisjonert og kommunisere godt med de rundt meg, sier Mounir.

- Det er ikke bare min fortjeneste at jeg har spilt bra. Det er lagets fortjeneste. Vi gjør hverandre bedre med kommunikasjon og positivt kroppsspråk, fortsetter han.

I god Strømsgodset-ånd er han opptatt av at det skal takhøyde for å gi tydelige og bestemte beskjeder på banen.

- Konstruktive beskjeder i forkant er viktig. Det et noe jeg tenker på i hver kamp. Enkle beskjeder. Prate folk på plass. Man kan oppnå mye med lite. Det er effektiv og det gir lagkameratene energi, sier Mounir.

Den Marokko-fødte forsvarsspilleren nyter respekt i spillergruppa. Når Mounir prater så lytter lagkameratene. Han trenger ikke prate høyt for å nå gjennom. Mounir forstår fotball. Han forstår mennesker. Og han forstår Strømsgodset og kulturen her etter 7 år i klubben.

Mounir bidrar også utenfor banen i Godset.
Mounir bidrar også utenfor banen i Godset.

Stolt av å spille for SIF

Derfor betyr det som har skjedd den siste uka mye for Mounir. Den sindige fembarnsfaren elsker å se gleden i øynene til supporterne.

- Det er veldig moro å gi noe tilbake til fansen og det er moro å se at fansen er stolt av oss. Strømsgodset betyr mye for mange i Buskerud og det er et stort engasjement rundt klubben. Når man er en del av noe sånn blir man stolt selv. Jeg synes det er en fin følelse å gjøre andre glade, sier Mounir Hamoud.

Han sier følgende om de to strake triumfene om Vålerenga og Lillestrøm i semifinalen:

- Vi trengte det, fansen trengte det og Drammen trengte det.

Mounir Hamoud har opplevd mye i sin tid i Strømsgodset. Seriegull i 2013, seriesølv i 2012 og 2015, europacupkamper og rekorder på Marienlyst. Men nedturer og tøffe utfordringer er også med i bagasjen og har vært med på å forme han. Forrige helg spilte Mounir sin 100 Eliteserie-kamp for klubben. Totalt står han med 127 kamper med logoen på brystet.

Mounir i aksjon mot Hajduk Split.
Mounir i aksjon mot Hajduk Split.

Søndag venter Brann i Bergen. Tradisjonelt et vanskelig sted å reise for Godset. Men Mounir Hamoud ser muligheten og han spår en jevn kamp.

- Nå er det ny kamp som lever sitt eget liv. Brann er et godt lag og jeg tror det blir en jevn kamp. Vi må være fokusert og konsentrert, og det vil være små ting som vil avgjøre kampen, sier Mounir.

Annonse fra Eliteserien: