- Stortrives hver eneste dag

Han innledet forrige sesong som hardt presset kaptein og avsluttet den som Årets fotballforbilde i Norge. I denne episoden av Godset-podden blir vi bedre kjent med Jakob Glesnes (23).

Det er halvannet år siden hedersmannen fra Sotra ble hentet til Strømsgodset fra Sarpsborg 08. I løpet av denne tiden har han opparbeidet seg en solid posisjon i klubben – både på og utenfor banen.

I denne Estepona-utgaven av podcasten prater Magne Jordan Nilsen og Geir Amundsen med Jakob om hvordan han opplevde den spesielle 2017-sesongen. Vi finner også tid til å se både bakover og frem i tid. Jakob forteller om hvorfor han takket nei til Liverpool og FC København som 17-18-åring og hvem som skal ha en stor del av æren for at han er blitt den spilleren han er i dag. Jakob har ambisjoner og drømmer, men fokuset nå er først og fremst på Strømsgodset og det som tegner til å bli en svært spennende sesong.

Kapteinen går foran

Jakob Glesnes er Eliteseriens yngste kaptein og han har utviklet seg til å bli en av ligaens aller beste midtstoppere. Han står i spissen for alt det vi forsøker å skape i Godset av trenings- og prestasjonskultur, profesjonalitet og holdninger.

Ikke bare er kapteinen en av de viktigste spillerne på laget – han er også den som går foran og bidrar mest i det viktige samfunnsarbeidet. Derfor ble han sågar kåret til Årets fotballforbilde på Fotballgallaen i november.

- Det var veldig stort for meg, men jeg merket også at det betydde mye for mange rundt meg. Det var mange som brydde seg om den prisen der, sier Jakob Glesnes.

Det som gjør prisen så fortjent er at engasjementet hans er så ekte. Det kommer fra hjertet. I Strømsgodset kaller vi dette ekte kjærlighet.

- Det koster veldig lite for meg å stille opp i forhold til hva de gir. Jeg kjenner meg godt igjen fra da jeg var liten selv. Det er veldig kjekt å kunne komme ut og møte folk. Jeg lærer mye av det selv også, sier han.

Å se Jakob stå der på podiet som prisvinner, sammen med årets supporter Truls Waaktar Schøne, var selve symbolet på den snuoperasjonen klubben gjennomgikk i 2017. Bare seks-syv måneder tidligere ble Jakob til dels kraftig kritisert i sosiale medier. Godset slet i bunnen av tabellen og fansen tok ut mye av sin frustrasjon på kapteinen og hovedtrener Tor Ole Skullerud.

Men begge sto rakrygget gjennom stormen. De håndterte kritikken på en imponerende måte. De svarte på alt som kom av kritiske spørsmål fra media. De gjemte seg aldri. Og fokuserte på det de fikk gjort noe med.

Både Jakob og Toro kom styrket ut av motgangen. Måten de løste utfordringene og jobbet seg ut av det sammen med lagkamerater og støtteapparatet er en viktig årsak til at Godset satte flere klubbrekorder utover høsten. For Jakobs vedkommende er det spesielt imponerende med tanke på hvor ung han er.

Det forteller en hel del om solide menneskelige egenskaper.

Men følte Jakob på presset og ansvaret som kaptein da det stormet som verst?

- Det er selvsagt et lite press, men jeg følte mest at mange rundt hadde fokus på det. Om det var for tidlig for meg å få dette ansvaret og om jeg hadde skuldrene høyt oppe. Selv følte jeg ikke det. Men det var ingen som snakket om det her da vi snudde det. Da var alt bare gull, svarer han.

- Det var livlig på vårparten i fjor, men du jobbet deg gjennom det på en fin måte?

- Det er selvsagt tungt når man ikke vinner fotballkamper, enten du er kaptein eller ikke. Men det er ikke noe sted hvor det snur så fort fra å være syndebukk til å bli helt. I denne fotballverdenen snur det veldig fort.

Jakob Glesnes bærer kapteinsbindet i Strømsgodset med stor stolthet. Da han fikk oppdraget var det mange som reagerte, men nå er han den naturlige anfører for laget. Jakob spiller med stor autoritet og han er stadig utvikling.

Fortsetter han slik vil gutten bli moden for større oppgaver.

- Ambisjonene er å gjøre det så godt som mulig her jeg er nå. Jeg har som mange andre fotballspillere en drøm om å komme meg ut en dag. Samtidig er ikke det noe jeg stresser med. Det er bare to år siden jeg var så heldig å kunne spille fotball på heltid, forteller han.

- Jeg har det veldig fint her. Vi er et godt fotballag og en god en gjeng. Det er en fin by og masse fine folk, og jeg stortrives hver eneste dag, fortsetter Jakob.

Mye hardt arbeid

Han gikk den tøffe veien til toppen av norsk fotball. Strilen fikk aldri muligheten i den lokale toppklubben Brann. Han måtte via Løv-Ham, Fyllingsdalen og Åsane før Sarpsborg 08 kom på banen med et tilbud. Jakob hadde deltidsjobb i Posten og sommerjobb som fisker sammen med brødrene sine.

Jakob i aksjon for Løv-Ham .
Jakob i aksjon for Løv-Ham .

Som 17-åring fikk han tilbud fra akademiet til Liverpool, men han takket nei til favorittklubben.

- Jeg så at det var et trangt nåløye og dermed ble det med det ene oppholdet, sier han.

Senere imponerte Jakob på prøvespill i FC København. Først på B-laget – deretter A-laget. Tilbudet lå egentlig klart.

- Jeg gjorde et godt inntrykk og det var snakk om allerede da at jeg skulle ned dit igjen, men jeg fant ut at det var best å fullføre skoleåret, forteller Jakob i podden.

Så ble han dessverre skadet i menisken. Og det ble aldri noe mer snakk om FCK. Men Jakob har skaffet seg en flott karriere likevel. Grunnlaget ble lagt ute i havgapet.

- Jeg spilte først på Hald, som nå heter Sund, og så gikk turen til Skogsvåg, der vi vant det uoffisielle norgesmesterskapet i 94-klassen. Det var stort for en liten klubb ute i havgapet. Vi hadde en fantastisk trener i Reidar Sangolt. Jeg har mye å takke han for. Han var vanvittig fink med oss og samler oss den dag i dag når vi er hjemme i desember og spiller futsal, forteller Jakob Glesnes.

God oppfølging av trenerteamet

I dag nyter han godt av de dyktige trenerne i Strømsgodset. Han mener det jobbes på et meget høyt nivå i klubben og setter pris på den tette oppfølgingen.

- Det er et veldig godt sammensveiset trenerteam og det er veldig gledelig for oss som jobber her. Vi har veldig god oppfølging alle mann, enten du er keeper, stopper eller offensiv spiller. Alle har folk som hjelper seg og ser det lille som man må terpe på, sier han.

- Nå har vi også fått et poengsystem som gjør at vi kan følge med på hva vi gjør bra og mindre bra i kampene. Det er Håkon (Wibe Lund) som har laget det. Det er et spennende system. Det er noe i de tallene. Du se når man har de riktige tallene når man vinner og dårlig tall ved tap.

Vi skal for øvrig komme mer detaljert tilbake til dette nye analysesystemet som Wibe-Lund har utviklet i en senere podcast.

Jakob Glesnes gleder seg stort til årets sesong, men han er tydelig på at ingenting går av seg selv. Det gjelder å være på tå hev fra første sekund.

- Vi har en bred tropp og masse gode spillere. Samtidig er det en fin gjeng. Det er god dynamikk og stemning i gruppa. Vi er en gjeng som pusher på og gjør det lille ekstra for å bli bedre. Det så vi i fjor også da vi viste karakter. Vi som hadde slitt sammen på våren klarte å snu det sammen på høsten. På den måten får vi en vanvittig glød og samhold i gruppa, sier 23-åringen. 

_K8A0295Jacob Glesnes
Annonse fra Eliteserien: