Utviklingssjef Harald Johannessen

Harald Johannessen takker av

Etter tre og et halvt år som leder av utviklingsavdelingen fratrer Harald Johannessen stillingen.

Annonse:

Lier-mannen kan se tilbake på to innholdsrike perioder i Strømsgodset. Tilbake i 2008 var Johannessen med på å etablere Eliteakademiet, som fortsatt er en viktig del av klubbens spillerutviklingsarbeid. Han ledet de første øktene sammen med Bjørn Petter Ingebretsen, med blant annet Gustav Mendonca Wikheim og Martin Rønning Ovenstad som elever.

Siden har Harald Johannessen hatt ulike roller i vår utviklingsavdeling. Fra 2009 til 2014 var han hovedtrener for klubbens G16-lag.

Etter noen år som spillerutvikler i NFF Buskerud, assistenttrener på G16-landslaget og utviklingsansvarlig i Stoppen Sportsklubb, returnerte Harald til Strømsgodset foran 2018-sesongen. Det første året som hovedtrener for G16, før han i 2019 ble fagansvarlig i U-avdelingen, og utviklingsleder fra august 2020.

Nå gir han stafettpinnen videre.

- En utrolig reise fordelt på to perioder i klubben er over for denne gang. Jeg er ydmyk og stolt over hvor utviklingsavdelingen er i dag. Nå ønsker jeg klubben lykke til videre og med det teamet som er på plass ligger alt til rette for at avdelingen tar ytterligere steg i år, og forhåpentligvis i årene som kommer, sier Johannessen.

Mye ligger til rette

Han mener Strømsgodset har tatt store steg i utviklingsarbeidet de siste årene, i det som også har vært en krevende omstillingsperiode for klubben.

- Jeg overtok ansvaret som utviklingsleder i det som har vært Strømsgodsets kanskje tøffeste økonomiske periode i nyere tid. Det var en klubb som på det tidspunktet var preget av nedbemanninger og finansielle utfordringer, samt restriksjoner i forhold til pandemien.

- Et massivt arbeid og en hårfin balanse mellom to og tre stjerner i akademiklassifiseringen førte til noen tøffe, men nødvendige prioriteringer for avdelingen i denne perioden. Nå er klubben og U-avdelingen rustet for fire stjerner, og det var nær at Strømsgodset kunne reklassifiseres på fire stjerner tidligere i år. Den jobben er nå godt tilrettelagt for 2025, sier Johannessen.

Da Hans Erik Ødegaard ga seg som G19-trener i desember 2020 til fordel for hovedtrenerjobb i Sandefjord, fikk Harald Johannessen en utfordring i fanget. Den løste han med å rekruttere inn Tomas Skaret Halvorsen fra Ull/Kisa. Han har hatt stor fremgang med G19, og ble før årets sesong hentet opp som assistent på A-laget. Tobias Torgersen har på sin side fått opprykk fra G17 til G19-trener.

- Tomas, Tobias og jeg har jobbet hardt med å kvalitetssikre, analyse og videreutvikle fagplanen for U-avdelingen med en spillmodell som er nær de fremste internasjonale lagene vi ser i dag. Dominere med ball og pressmentalitet skal gjenkjenne alle lag i U-avdelingen. Vi skal tørre å ta risiko med modige utøvere. Vi har utviklet en fagplan og metodikk som avdelingen er stolt av, sier Johannessen.

Takker flere

Dessverre rykket rekruttlaget ned fra 2. divisjonn i 2023, men de sportslige resultatene som lag og individ har de siste årene vært på et høyt nasjonalt nivå. NM-mestre G-19 (2023), Finaletap G-16 (2022) opprykk 2.div (2022) og flere spillere på aldersbestemte landslag. I 2024 vente også Europa-spill for G19-laget.

I løpet av sine to perioder i Strømsgodset har Harald hatt gleden av å jobbe med flere av de største talentene klubbene har hatt, som Martin Ødegaard, Tobias Fjeld Gulliksen, Iver Fossum og Gustav Mendonca Wikheim, for å nevne noen.

- Jeg kommer først og fremst til å savne og jobbe med så dedikerte utøvere, det gir en fantastisk glede. De knalltøffe kravene, intensiteten med den herlige opplevelsen av å se de lykkes på et skyhøyt nivå og den gleden når de av hovedtrener kommer inn for A-laget. Det er magisk. Når Marko Farji skryter av hvordan laget har mottatt ham når han kommer som ny i klubben, viser at selv i de tøffeste konkurransesettingene så er det mulig å skape idrettsglede og god lagfølelse, sier Johannessen.

- Jeg vil spesielt takke Jostein Flo, Tobias Torgersen, og Lars Petter Eggen som i alle de siste årene har vært fantastiske bidragsytere og støttepersoner. Jeg vil også takke Ståle Pedersen, Jan Wendelborg og Geir Olsen som har vært der i tykt og tynt begge periodene i mindre stillinger, sier han videre.

En ny epoke

Fremover ser han frem til å prioritere tiden litt annerledes, etter flere altoppslukende år som utviklingsleder.

- Nå går jeg inn en ny epoke. En datter på syv og en mor på snart 70 krever oppfølging, og spesielt i tiden der det er mest hektisk for en U-avdeling. Men hvem vet, kanskje våre veier krysses igjen, sier Harald Johannessen.

Leder for sport og spillerlogistikk, Jostein Flo, har jobbet tett med Johannessen i begge periodene i Strømsgodset.

- Harald har gått inn i denne jobben med hud og hår. Under hans ledelse har vi fått på plass gode fagplaner og metodikk som skaper grunnlag for god spillerutvikling også fremover. Etter noen intense år som leder av U-avdelingen, med mye kveld- og helgejobbing, har vi forståelse for at han ønsker å bruke tiden sin annerledes. Vi takker Harald for innsatsen og ønsker ham lykke til videre, sier Flo.

Strømsgodset har innledet prosessen med å rekruttere ny utviklingsleder. Arne Marcussen vil fungere i rollen frem til permanent løsning er på plass.

Annonse fra Eliteserien: