- Har alltid likt Godset

Oppholdet i Portugal har gjort Stian Ringstad (25) til en bedre fotballspiller. Nå skal han bruke disse erfaringene til det beste for Strømsgodset.

I november 2015 var den elegante venstrebacken i dialog med Godset om en overgang fra Lillestrøm. Etter syv sesonger på Åråsen ønsket Stian Ringstad å prøve noe nytt.

Men det ble ikke Strømsgodset den gangen.

Stian signerte i stedet en 3,5 års kontrakt med den portugisiske toppklubben Braga. Florent Hanin, som imponerte ganske kraftig for oss i 2015, var også i Braga fra 2012 til 2014, men han fikk ikke en eneste A-kamp. Det sier litt om nivået.

Stian Ringstad valgte å avbryte oppholdet i Braga etter 11 måneder. Da Godset igjen kom på banen var den tidligere U-landslagsspilleren aldri i tvil. Da hadde Stian simpelthen fått nok. Men oppholdet i Portugal var ikke bare negativt.


Vokst som person

- Det var et veldig lærerrikt år. Og det var et høyt sportslig nivå. Jeg flyttet til et nytt land, en ny kultur, nye mennesker generelt. Det ble litt todelt. Første halvdel var litt som forventet, men siste halvdel gikk ikke like bra. Da jeg kom tilbake etter ferien hadde vi fått ny trener. Da hadde det endret seg for min del. Da ble det vanskelig, forteller Stian

- Hva lærte du mest av oppholdet?

Annonse:
- Det å flytte langt hjemmefra var et stort steg. Jeg har alltid hatt det trygt og godt med familie i nærheten. Nå flyttet jeg alene ned dit, og fikk kjenne på en ny hverdag. Men jeg har hatt veldig god av det og lært mye.

- Og så har du helt sikkert blitt en bedre spiller av det?

- Ja, fotballmessig har man tatt steg, men jeg tror kanskje jeg har vokst aller mest på det mentale og som person.

- Det er kanskje trøkkene man lærer aller mest av og derfor man kommer styrket ut av det?

- Ja, jeg føler det også selv. Du kommer veldig ut av komfortsonen din. Det var helt riktig å prøve noe nytt, og så får jeg heller se tilbake på det som en god erfaring.

ahDSC_8073
Foto: Digitalsport

- Kan du si litt om forskjellen på norsk og portugisisk fotball?

- Treningshverdagen er ganske lik, bortsett fra at det blir spilt veldig mye fotball. I oppkjøringen var det mye fotball, men forskjellen er at det som regel var to fotballøkter. Alt skjedde ute på feltet. Det var et høyt sportslig nivå og spillere med veldig gode ferdigheter, og du fikk alltid testet deg bra en mot en – både offensivt og defensivt.

- Du spilte jo kamper, 9-10 stykker, og du fikk følt på nivået også i kamp?

- Jeg gjorde det. Jeg kom godt i gang og ble cupmester. Det var mye gøy som skjedde. Men så ble det utfordringer utover høsten.

- Og så følte du at nok er nok. Du valgte å reise hjem og du valgte Strømsgodset. Hvorfor ble det Strømsgodset på deg?

- Jeg har alltid likt Strømsgodset veldig godt. Både måten det drives utenfor banen, men også fotballen som spilles her. Jeg har hatt god dialog med Godset ganske lenge. Jeg var nær ved å gå hit før jeg dro til Portugal, så jeg følte det var et helt riktig valg da muligheten bød seg. Det er kommet inn ny trener og nytt trenerteam. Jeg liker ideen om hvordan vi skal spille fotball. Jeg synes det er veldig spennende.

- Du tok avgjørelsen ganske raskt?

- Ja, jeg følte det ikke var noen grunn til å vente. Jeg er veldig motivert og klar for å komme til Godset og utvikle meg videre. Men også bygge meg opp igjen. Det ble tøft siste halvår i Portugal.

- Du har hatt en god oppkjøring både i Spania og her hjemme. Hvordan synes du det virker for egen del?

- Det har vært veldig bra. Det var fint for min del å få noen turer tidlig og bli kjent med gutta og apparatet rundt. Det ser lovende ut så langt.

ahDSC_60b54
Foto: Digitalsport

- Hva er dine forventninger til Strømsgodset i 2017?

- Jeg mener vi har en såpass god stall nå at vi skal kjempe i toppen. Hva det vil si skal vi ikke gå noe mer inn på, men jeg tror vi har en god mulighet til å bite fra oss. Jeg ser på Rosenborg som klart sterkest, men under der er det jevnt.

-Det er en gjeng som drar i samme retning nå og det er vel viktig når man skal ut og prestere?

- Det er kjempeviktig! Jeg har selv fått erfare hvor viktig det er å ha det bra også utenfor banen. Den gruppa som er her nå er veldig fin. Sosialt er det kjempebra, og det tror jeg er viktig over en lang sesong. Det er noe vi kan bygge videre på og noe som vil ligge i bunn som et sterkt fundament videre.

- Du har følt litt på stemningen på Marienlyst som LSK-spiller. Det er en spesielle arena, Stian?

- Veldig spesiell. En tett og intim stadion med veldig god lyd. Nå gleder jeg meg bare til å få på meg Godset-drakta og spille foran supporterne her ute. Det blir stas!

- Du har skrevet en treårskontrakt med Godset. Hvilke personlig ambisjoner har du satt deg for de neste årene?

- Personlig blir det å komme sterkt tilbake og opp på et nivå jeg vet jeg har inne og være en god venstreback i Tippeligaen og bidra til at laget gjør det bra.

Annonse fra Eliteserien: