Gratulerer med dagen!

I dag – 2. november – er det nøyaktig 50 år siden Strømsgodset vant sin aller første tittel i norsk fotball. Vi gratulerer våre største helter!

Den 2. november 1969, ca. kvart over tre på ettermiddagen, ledet kaptein Steinar Pettersen sine tropper opp trappene til Kongetribunen på Ullevaal. Han og laget gikk opp for å motta klubbens aller første kongepokal - av Hans Majestet Kong Olav. Og det etter en av tidenes cupfinaler – ja, faktisk kanskje den største av de alle!

Eventyret Strømsgodset startet 6 år tidligere, i 1963, med ungguttene Steinar Pettersen, Thorodd Presberg, Tor Alsaker Nøstdahl og Inge Thuns inntreden på klubbens a-lag. Klubben lå i 4. divisjon og spilte seriefotball mot Røa, Geithus og Drammens Ballklubb. Nå – seks år etter var kameratene på vei opp for å hente den gjeve pokalen, den i sølv og med Olav Den Femtes Monogram inngravert på. Over 27 tusen tilskuere kranset Ullevaal, og jubelbrølene kunne høres tydelig helt tilbake til Drammen.

Det var ingen lett vei til Ullevaal, selv om Hokksund ble satt grundig på plass på Falkbanen i 1. runde (5-1). Vi måtte ha ekstraomganger mot Lillestrøm i 2. runde, etter at LSK faktisk ledet 2-0 til pause. Thorodd Presberg scoret 2 ganger og utlignet ledelsen. I aller, aller siste minutt av 2. ekstraomgang lagde LSK selvmål etter et innlegg av Håvard Beckstrøm, og avansementet var sikret på dramatisk vis! Og mer dramatikk var i vente – mye mer!

I 3. runde ble det knepen seier på Eidsvoll da Johnny Vidar Pedersen og Tor Alsaker Nøstdahl scoret i 2-1 triumfen der oppe. I 4. runde var det derimot enkelt med 5-1 over Clausenengen på Marienlyst.

Så begynte dramatikken for alvor. I kvartfinalen mot Skeid ble det 4-4 i det mange karakteriserer som en av de morsomste fotballkampene man noensinne har overværet. Steinar P. sørget for seiersmålet i returkampen på Gamle Gress. I semifinalen mot HamKam bommet Steinar på straffespark, og igjen ble det omkamp, nå på Briskeby. Johnny Vidar Pedersen og Ingar Pettersen sørget for de historiske målene som gjorde at vi skulle få spille vår aller første cupfinale.

Finalemotstander ble Fredrikstad, og i finalen ledet de 2-1 til kampen i realiteten var slutt. Odd Arild Amundsen lempet ballen inn i feltet, Ingar Pettersen stusset den videre, og der, i ei mølje av skruknotter, knær og albuer stupte Thorodd Presberg fram og stanget inn utligningen til 2-2. Bjørge Lillelien klikket mentalt i radioen, og Ullevaal knaket i betongelementene.

Da ble det omkamp! Og den ble altså spilt for nøyaktig 50 år siden i dag. For en dag, for en vidunderlig dag! Strømsgodset tok ledelsen på et langskudd av Egil Olsen, før Thorodd Presberg lagde 2-0 før halvtimen var spilt. Men FFK ga seg ikke, og kom tilbake, og til pause sto det 2-2!
Ut i andre omgang scoret Tor A Nøstdahl et fantastisk mål fra distanse, før FFK igjen utlignet. 3-3 og ubeskrivelig stemning på tribunene. Det bølget fram og tilbake. Strømsgodset tok igjen ledelsen (4-3) da Ingar Pettersen headet ballen i mål etter en perfekt skrudd corner av storebror Steinar. Så ble kampen avgjort da sjefen sjøl, Steinar P. scoret et av Ullevaals aller vakreste mål gjennom tidene. Han fintet ut halve Fredrikstad før han banket ballen i nettveggen og fastsatte sluttresultatet til ufattelige 5-3! De marineblå fra Drammen kunne stolt heve trofeet som for alltid vil ha en hedersplass på klubbhuset på Gulskogen!