«Fossum´n i porten» får plass på veggen

Reidar Fossum var vaktsjef på Gamle Gress i en mannsalder og han ble nærmest et begrep i Drammen. Nå har oldebarna kjøpt stein på Folkeveggen til «Fossum`n i porten».

Annonse:
Reidar i kjent positur foran porten på Marienlyst.
Reidar i kjent positur foran porten på Marienlyst.

Nedslitt og forfallen, men full sjarme
Fin atmosfære, du har sjel og varme.
Utskjelt og fryktet, elsket og beryktet.

Reidar Fossum fikk aldri oppleve å høre C-lagets kjærlighetserklæring til Marienlyst stadion. Den populære hymnen ble lansert i 1994 – seks år etter «Fossum´n i porten» gikk bort.

Men Reidar ville nok gått god for teksten til Rune Marthinsen. Han tilbrakte tross alt et helt liv på Gamle Gress. Han visste alt om sjelen og atmosfæren der. Marienlyst ble på mange måter Reidars andre hjem.

De siste ukene har vi fortalt historier om folk som har et spesielt forhold til Strømsgodset og Marienlyst.  I dag har turen kommet til Reidar Fossum. Mannen som i sin tid ble et begrep i Drammen. Mannen som har loset millioner av mennesker gjennom telleapparatene på Marienlyst stadion. «Fossum´n i porten» var en som alle kjente i byen. Nå skal han opp på Folkeveggen på Marienlyst. Det har oldebarna bestemt.

Mer om det litt senere.

Først en presentasjon av Reidar Fossum til de generasjoner som ikke vet hvem han er.

En ekte drammenser

Reidar Fossum ble født i Drammen i 1907 – seks måneder etter at Strømsgodset Idrettforening ble stiftet. Reidar vokste opp på Landfalløya og fikk sin skolegang på Bragernes Folkeskol, før han reiste til sjøs. I 1934 – fem år etter han mønstret av – begynte Reidar i deltidsjobb på Marienlyst. Her skulle han være aktiv nesten helt frem til sin død.

Reidar var en drammenser med stor D. Han hadde kontakt med svært mange mennesker i byen, både som vaktsjef og portvakt på Marienlyst og vaktmester ved Drammen Museum – en jobb han hadde i hele 32 år. Reidar ble gjerne omtalt som en hederskar. En som alltid strakk ut en hånd til de som trengte hjelp og gjerne de svake i samfunnet.

Da Reidar fylte 70 år fikk han behørig og raus omtale i Drammens Tidende.

«Han har knapt terga et menneske i hele sitt liv. Det går rett og slett ikke an å bli på sint på denne hyggelige fyren. Reidar Fossum har alltid hatt et uregjerlig godt humør, heller ikke det har terga folk, selv om smilet har kommet fram i en stund da folk forlangte alvoret», sto det å lese i avisen da «Fossum´n» fylte 70 år.

Dagen ble for øvrig feiret bak telleapparatene på Marienlyst stadion, da Strømsgodset møtte Manchester United i treningskamp foran 10.000 tilskuere.

Reidar sammen med sin kone Olga.
Reidar sammen med sin kone Olga.

Reidar sto alltid ved porten som spillerne og dommerne gikk gjennom. Det var hans plass. Så hadde han sine assistenter ved de andre inngangene. Etter kampene fikk han med seg beholdningen tilbake til vaktmesterboligen på museet, der Reidar satt og telte mens hans kone Olga noterte ned tallene i en A4-bok. En dag senere kom det offisielle tilskuertallet ut og billettinntektene ble fordelt mellom hjemmelag, bortelag, kommune og forbund. Slik var det den gangen.

«Fossum´n» hadde ikke bare ansvaret på Godset sine kamper. Han sto også i porten da Drafn og Drammens Ballklubb spilte hjemmekamper på Gamle Gress. Dette gjorde han altså i år etter år etter år – med den største glede, stolthet og innlevelse.

En hyggelig overraskelse

32 år etter sin død får Reidar Fossum nå en stein på Folkeveggen. Det er oldebarna Mari Tjensvold Olsen, Lars Tjensvold Olsen, Anders Fossum, Anette Fossum og Line Fossum Skogstad sin måte å hedre Reidar sitt minne.

Det er Mari som har stått i spissen for initiativet og det var hun som kom med nyheten til sin morfar og Reidars sønn – Kåre Fossum. Han er blitt 87 år gammel. Kåre hadde selv tenkt tanken om å kjøpe en stein til faren sin, men i sitt eget hode konkluderte han med at «Fossum´n i porten» var et tilbakelagt kapitel på Marienlyst. At det var noe folk hadde glemt.

Men der tok Kåre altså feil.

- Dette var en hyggelig overraskelse og det gir meg mange gode minner. Jeg tenker også tilbake til den tiden da Olaf Andersen og jeg solgte tribunebilletter før kampdag, sier Kåre Fossum.

IMG_1214

Mari kan videre fortelle om en morfar som ble veldig glad og litt rørt da hun ga ham utskriften av den digitale steinen. Det gjorde noe med Kåre at faren hans nå blir foreviget på Folkeveggen.

Mari var 3 år gammel da oldefaren døde og husker ikke så mye fra den tiden. Men én liten detalj har festet seg.

- Jeg husker godt at jeg lekte med billettklypa som Reidar bruke i porten, forteller hun.

Oppturer og nedturer

I dag er Mari ivrig Strømsgodset-supporter. Det har hun vært siden 1990-tallet – gjennom oppturer og nedturer.

- Pappa tok meg med på Gamle Gress på begynnelsen av 90-tallet. Jeg husker vi sto bak gjerdet, men mest av alt gledet jeg meg til å kjøpe pølse i boden.

Mari var en av de mange som stormet banen da Strømsgodset vant seriegull i 2013. Et minne for evigheten. Hun tror på nye oppturer i årene som kommer.

- Nå som vår kjære Henrik P har tatt over er jeg 100 prosent sikker på at vi får en ny og spennende tid, sier Mari Tjensvold Olsen.

Strømsgodset synes det er flott at Reidars Fossums etterkommere sørger for at han nå får en stein med sitt navn på Folkeveggen. Det kunne ikke vært en mer passende hyllest til en mann som levde sitt liv på stadion. Vi ser frem til å se alle oldebarna på Marienlyst når banen igjen er åpen for tilskuere.

#JegErMed

Annonse fra Eliteserien: