- Fantastisk å være i gang

Henrik Pedersen er i gang med sin første pre-season som Strømsgodset-trener. Vi har tatt en prat med dansken om hva han forventer av sesongoppkjøringen.

Annonse:


Onsdag var spillere og trenere samlet igjen på Marienlyst. De tre første dagene går med til fysiske tester og screening – deretter er det fotballøkter på Gulskogen fra neste uke.

Henrik Pedersen har brukt ferien til å planlegge pre-season og mandag og tirsdag gjorde han unna de siste forberedelser sammen med trenerteamet sitt.

- Det er fantastisk å være i gang igjen. Jeg har gledet meg masse, jeg synes vi har hatt en lang ferie og det er deilig å være tilbake, smiler HP.

- Hva blir fokusområdene den første delen av oppkjøringen?

- De første dagene har vi test på alt det fysiske i forhold til den måten vi gjerne vil spille fotball og hva vi gjerne vil ha mer av. Mandag starter vi med fotballtrening og da er det back-to-basic når det gjelder vår spillestil.

Oppkjøringen skal brukes til å få på plass det fysiske fundamentet og videreutvikle spillestilen. Spillerne kan vente litt av et hardkjør den kommende perioden.

- Jeg håper de liker å løpe, for de kommer til å løpe en hel del, sier Henrik.

Før han raskt tillegger:

- Kunsten er å trene hardt og trene på det vi gjerne vil ha mer av. Det blir riktig hardt, men vi vil gjerne bygge i stedet for å bare nedbryte. Det skal være fete treninger, det skal være morsomme treninger, det skal være harde treninger – og det skal hele tiden gi mening for å utvikle det vi gjerne vil ha mer av.

- Dette blir din første hele pre-season med Strømsgodset. Hva ønsker du å se av guttene dine denne vinteren?

- Jeg så det da jeg møtte dem i går. Jeg så at det var lys i øynene på dem. Jeg kunne merke gleden over å være tilbake, jeg kunne merke takknemligheten over å være en del av det her. Og den sulten vi startet med da jeg kom, den skal vi videreutvikle. Nå har vi et helt annet fundament enn da jeg kom, et fundament på et riktig godt nivå. Den sulten og den takknemligheten skal være kjennetegnet for hver dag vi arbeider. Vi skal vise hvem vi er hver eneste dag, på alle treninger, i våre treningskamper. Og så skal vi ha mot til å lære nye ting.

Vi står i sammen - på samma lag.
Vi står i sammen - på samma lag.

- Du har sagt at vinteren blir en ny test av vår kultur. Hva legger du i det?

- Hver trening blir en test på hva som er okay og ikke okay. Hvilke krav vi stiller til hverandre, hvilke krav vi stiller til oss selv. De kravene skal være ekstremt høye. Vi er stadig vekk i startfasen, vi er stadig vekk et ungt lag, nå skal vi bygge videre på det og da krever det en sterk kultur.

- Hva konkret ønsker du at vi skal bli bedre på denne vinteren og denne sesongen?

- Hvis vi starter med vår defensiv, så kommer det nå nye regler med målmann som spiller ballen ut og vi har gjort noen overveielser om hvordan vi kan presse høyt i forhold til de nye regler. Vi skal ha enda mer intensitet i vårt høye press, vi skal bli enda dyktigere teknisk når vi vinner ballen i høy fart og holde fast i den og spille fremover. Et av områdene hvor vi har vært minst effektive er å ta fatt i ballen i høy fart. Vårt høye press skal bli enda mer ekstremt og det skal være mer fleksibelt i forhold til å gjøre det på forskjellige måter. Vi skal også arbeide med å ha flere variasjoner i vårt medium til høye press. I vårt medium press og lave press skal vi ha puttet på et par formasjoner til, i alle fall én formasjon til, og så skal vi utvikle våre sykdommer i det. I vår måte å forsvare eget mål er vi blitt riktig sterke, men når motstanderen har spilt oss lave så har vi blitt lave. Det er masse ting å ta fatt i. Den andre veien, når motstanderen står lavt på oss, har vi spilt mye 4-3-3. Der kan det godt også være noen alternativer, slik at vi generelt ikke kun har en plan A eller B, men også C og D.

- Du brukte ferien til å være på studietur. Hva lærte du i Leeds som du kan ta med inn i vår hverdag?

- Det var for det første en super spennende tur. Jeg har fult Bielsa fra avstand og han spiller med en tilsvarende intensitet som jeg selv står for, men prinsipper i ulik retning. Han bygger alt på det individuelle, mens jeg bygger alt på det kollektive. For meg var det fysiske i forhold til pre-season og ukeplaner interessant for meg. Og den måten han skaper og angriper rom offensivt er spennende og hans måte å trene en mot en.

Henrik Pedersen merker at forventningene til Strømsgodset er høyere nå enn da han kom til klubben. Det blir en ny type utfordring for spillerne.

- Det er en av de tingene vi skal lære denne sesongen. Vi skal spille med forventninger om at vi leverer noe godt. Det er et annet press, men uansett hvilket press det er utenfra så skal vi ha fokus på våre prestasjoner, vår utvikling av spillestil, vår gameplan og det er hva vi arbeider videre med hver eneste dag, sier HP.

HP er klar for 2020-sesongen.
HP er klar for 2020-sesongen.

 

Annonse fra Eliteserien: