- En gjeng med gale mennesker

På denne dagen for 10 år siden ble Strømsgodset seriemestere for andre gang - og for en måned siden ble disse heltene hyllet på Quality Hotel River Station.

Annonse:

De aller fleste som var involvert i seriegullet var tilstede på jubileumsfesten - noen av dem i Drammen for første gang siden de forlot Strømsgodset - og det var definitivt mye gjensynsglede og mimring om gode historier og rørende øyeblikk.

- 10. november 2013. Da vant vi. Da tenkte jeg... Dette er den beste dagen i livet mitt.

Slik innledet Håvard Lilleheie seansen der noen av de største profilene fra 2013-laget ble intervjuet fra scenen. 

Der fikk blant annet Ronny Deila, Ola Kamara og Stefan Johansen fortelle om sine opplevelser av eventyrsesongen og deres forhold til Strømsgodset og Drammen.

- Vi var gærne sammen

_A742297Web SIF Jubileum.jpg
Foto: Børre E. Helgerud

Først ut var naturlig nok Ronny Deila - treneren som gjorde det umulige mulig og som for alltid vil stå med gullskrift i Strømsgodsets stolte historie. Han trakk aller først frem galskapen, både hos spillertroppen og kanskje vel så mye hos seg selv, som det som kjennetegnet mannskapet som kunne løfte pokalen i 2013.

- For meg så handler det om mennesker, og dette var en gjeng med gale mennesker. Jeg liker gale mennesker, sa han til latter fra salen.

- Du må være gæren om du skal få til noe, og tørre å være deg sjøl tvers gjennom. Vi var gærne sammen, vi var gode sammen, vi vokste sammen og til slutt var alt mulig. Vi hadde et samhold som var helt sjukt.

Siden den gang har Ronny vunnet titler i storklubben Celtic. Han var den første treneren som vant MLS med New York City. Han har vært i Vålerenga og Standard Liège - og nå leder han som kjent den belgiske storklubben Club Brugge.

- Jeg har opplevd mye etterpå, men jeg hadde aldri vært noe sted uten menneskene fra Drammen og i Godset, sa Ronny fra scenen, før Håvard tok mikrofonen for å stille neste spørsmål - uten at han fikk mulighet til det før Ronny tok den tilbake.

- Jeg er ikke ferdig! Jeg har vært i mange klubber, men ingen av de er som Godset. I Drammen har jeg venner for livet, fortsatte han - naturlig nok til stor applaus.

- Som å spille barnefotball

Etter sølvsesongen i 2012 forlot Ola Kamara Strømsgodset og signerte for østerrikske SV Ried, der han umiddelbart ble lånt ut til tyske 1860 München. 

Midtveis i 2013-sesongen returnerte han så til Strømsgodset på en låneavtale ut sesongen - og det må sies å ha vært en av de viktigste overgangene i klubbens historie. Ola scoret 12 mål på 14 kamper den høsten, og var som de aller fleste husker den som fikk hull på byllen mot FK Haugesund i siste serierunde.

_A742367Web SIF Jubileum.jpg
Foto: Børre E. Helgerud

Da Ola ble trukket frem på scenen fortalte Håvard en historie fra før sesongen 2012. Da hadde Strømsgodset-spillerne blitt bedt om å tippe hvem som kom til å vinne seriegull, og som eneste svarte Ola: «Strømsgodset».

Han fikk kanskje ikke rett det året - men med sølv som fasit, og med den påfølgende sesongen i minne, så var han definitivt inne på noe. Til tross for at han måtte innrømme at han ikke husket samtalen med Håvard selv.

- Men jeg husker at jeg tenkte de tankene. Jeg trodde alltid at vi kom til å vinne gull. Det var mentaliteten min.

Det å komme tilbake til Strømsgodset sommeren 2013 beskrev han som en lettelse - og sammenligner følelsen av å spille med 2013-laget som da han spilte med vennene sine som liten gutt.

- Jeg har sett tilbake på det, og det var den samme følelsen som å spille barnefotball med alle vennene mine.

- Det var en utrolig følelse å komme tilbake akkurat da, og de fleste så vel den positive energien min da jeg kom. Og når man scorer hat-trick i første kampen, så startet det jo bra, smilte den nåværende Häcken-spissen.

- Vårt første hjem

_A742439Web SIF Jubileum.jpg
Foto: Børre E. Helgerud

Stefan Johansen kom til Strømsgodset som 19-åring foran 2011-sesongen. Tre år senere forlot han klubben som seriemester, og siden den gang har Norges tidligere landslagskaptein notert seg for 55 kamper med flagget på brystet, i tillegg til spill i Celtic, i Premier League med Fulham og en lang karriere i Championship.

Til tross for alt det han har opplevd, sitter tiden i Drammen og Strømsgodset fortsatt sterkt igjen for både han selv og kona.

- Det var en spesiell reise. Jeg og kona trengte en ny start, vi kom hit og i klubben var det allerede en kultur som var skapt fra 2009 som det for meg bare var å hive seg med på. De minnene der er noe av det største som har vært i min karriere.

- Drammen og Strømsgodset var på mange måter vårt første hjem, og det kommer alltid til å være i hjertet vårt.

Og da Stefan ble klappet av scenen rykket Ronny igjen frem og tok tak i mikrofonen - og igjen dro han frem galskapen.

- Jeg snakka om å være gæren. Stefan Johansen er gæren. Vi hadde han, Jørgen Horn og Adam Larsen Kwarasey. Det var kapteinsteamet den gangen. Der er det galskap, altså!

Avslutningsvis fortalte han også om hva som skjedde i kulissene i forkant av 2013-sesongen - og det som skjedde der mener han var helt avgjørende for at vi den dag i dag kan markere 10-årsjubileum for dette seriegullet.

- Stefan Johansen fikk tilbud fra Rosenborg i 2012, og følte han måtte ta det neste steget. Da sa jeg at nå skal du vinne med oss. Han ble her, han vant seriegull og ble solgt til Celtic for 15-20 millioner. I dagens fotball hadde det vært 80 millioner, slo han fast.

- Hadde han gått til Rosenborg den gangen hadde vi aldri stått her i dag.

Annonse fra Eliteserien: