Dette er «culture game»

En gang i uken braker SIF-spillerne sammen i «culture game». Det handler om å trene med høyest mulig intensitet, trigge konkurranseinstinktet i gruppa og utvikle en sterk vinnerkultur.

Annonse:

Du har kanskje sett bilder på Twitter og Instagram, der spillerne poserer etter å ha vunnet «culture game» på trening. Vi har fått stadig flere spørsmål om hva dette egentlig er og da er det like greit å komme med en forklaring.

Egentlig er det svært lite komplisert.

Det dreier seg om spill, to lag mot hverandre, der det kåres en vinner etterpå. Altså som en vanlig fotballkamp. Men det er også noen forskjeller. Disse sekvensene i trening spilles på mindre bane, 8 mot 8, 9 mot 9. Lengdene på sekvensene varierer fra gang til gang, med stor tilstedeværelse, høy intensitet og mye temperatur – og ikke minst innlevelse fra hovedtrener Henrik Pedersen.

Trener kulturen

Noen ganger helt på grensen. Og noen ganger koker det over. Det er en test av disiplinen og fokuset hver enkelt har. Henrik er opptatt av at spillerne skal være online i 90 minutter pluss tillegg.

- Vi trener spillestil i den mest ekstreme form. Og vi trener kulturen. Alt vi gjør skal gjøres med høyere intensitet enn i kamp. Uansett hvor sliten du er så er det aldri en unnskyldning for ikke å prestere, sier Henrik Pedersen.

- Den første gangen vi hadde «culture game» skjønte ikke spillerne helt hva det var. Men fra den andre gangen forsto de at det er kulturen vi trener på. Dette er spillernes sjanse til å vise hvem de er, fortsetter hovedtreneren engasjert.

Alle bevegelsene til spillerne måles. Alle høyhastighetsløp, alle meterne de legger igjen. Om noen detter ned får de beskjed om å komme seg opp. Fysisk trener Aaron Horne overvåker belastningen via GPS og orienterer Henrik underveis i øktene. 

Herman Stengel forteller om en treningskultur i gruppa der spillerne nærmest konkurrerer om å løpe mest og fortest. Da har de virkelig kommet en bit på vei. Og det synes på feltet. Ikke bare i «culture game», men over hele fjøla. Intensitet er nøkkelord i alt som skjer på trening og det stilles store krav til spillerne såvel fysisk som mentalt og taktisk.

- Vi skal utfordre oss selv på å ha enda høyere intensitet i trening enn i kamp. Vi skal venne oss til å spille i høyere fart. Vi skal gjøre ting hurtigere med og uten ball. Og vi skal tenke hurtigere, sier Henrik Pedersen.

Vinne for enhver pris

Nå som det blir Korona-fotball og knalltett program får spillerne en ny utfordring. De skal også venne seg til å spille flere kamper enn vanlig med høyere intensitet. Det er en god øvelse for spillerne som har ambisjoner om å spille i en større liga. Da må du håndtere perioder med tre kamper i uka.

«Culture game» er blitt en greie i SIF-leiren. Et aldri så lite begrep. Det ligger stor prestisje i å vinne disse kampene. Spillerne synes det er stas med fotoseansen etterpå.

Se noen av lagbildene her:

- Det gjelder å vinne for enhver pris. Det er blitt en kamp i treningshverdagen hvor det er tøffere og enda høyere intensitet enn i kamp, forteller Niklas Gunnarsson.

Midtstopperen har ikke vært på vinnerlaget de siste gangene og det irriterer ham naturligvis. Mikkel Maigaard har en seier på de siste tre «culture game». Ikke godt nok i midtbanespillerens bok. Han er en vinnerskalle av de sjeldne og konkurrerer i det meste.

- Det er kult med ekstra konkurranse i trening og det blir jo litt ekstra når det føres statistikk på alt, sier dansken.

I følge han har Duplexe Tchamba og Janis Ikaunieks vært på vinnerlaget flest ganger siden «culture game» ble lansert i januar. Men det er ennå lenge igjen av sesongen.

Annonse fra Eliteserien: