Den portugisiske taktikeren

Han har fortid fra samme universitet som José Mourinho og drømmer om å bli hovedtrener på toppnivå i fremtiden. Dette er Vítor Gazimba.

– Control the game defensively and dominate offensively.

Slik beskriver Vítor Gazimba måten han ønsker at sitt lag skal fremstå. Men før det en liten introduksjon – hvem er egentlig denne portugiseren i utviklingsavdelingen?

Vítor er nå inne i sin fjerde sesong som trener for vårt rekruttlag. I løpet av denne perioden har han blitt et nokså kjent navn for mange som følger Strømsgodset, men det er kun de mest interesserte som kjenner til hvem han faktisk er, og hva han står for.

Det ønsker vi å gjøre noe med, ved hjelp av dette portrettintervjuet med 29-åringen.

Hentet til Norge av Lunov

Vítor Gazimba er opprinnelig fra det sørlige Portugal, men har bodd mesteparten av sitt liv i hovedstaden Lisboa. Han bestemte seg tidlig for at det var fotballtrener han ville bli, og gikk rett fra videregående skole til universitetet i Lisboa, der han satte i gang med samme trenerutdannelse som José Mourinho.

Annonse:
Mens han holdt på med doktorgraden ble han foran 2014-sesongen hentet til Norge av Haakon Lunov, som nettopp hadde tatt over som utviklingssjef i Strømsgodset.

Haakon har selv sterke bånd til Portugal, og da han skulle finne en ny trener til vår utviklingsavdeling reiste han dit. Fetteren til hans portugisiske kone underviser på universitetet i Lisboa, og Haakon gikk til ham med spørsmål om hvem som var hans beste student.

Svaret var Vítor Gazimba. Mange timer med samtaler, og noen uker senere var Vítor på plass i Drammen. Haakon ønsket en person som kunne bidra med nye tanker inn i utviklingsavdelingen. Det fant han i Vítor.

Inspirert av portugisiske taktikere

José Mourinho, her med Europa League-troféet i mai, har vært en stor inspirasjon for Vítor Gazimba.
José Mourinho, her med Europa League-troféet i mai, har vært en stor inspirasjon for Vítor Gazimba.

Da han ankom Strømsgodset og Norge i januar 2014 ble det raskt en del snakk om José Mourinho. Som portugiser, og med fortid fra samme universitet, har Mourinho naturligvis vært en stor inspirasjon for Vítor de siste årene.

Det er ikke akkurat lemping av baller i bakrom som står øverst på taktikktavla når laget ledes av Vítor Gazimba. Han er noe man kan kalle en litt typisk portugisisk fotballtrener, med enorm interesse for faget og den taktiske biten.

Og det er jo slik man gjerne kjennetegner portugisiske trenere. José Mourinho og André Villas-Boas er to eksempler på suksessrike portugisere som er sterke taktisk og svært dyktige på det fotballfaglige plan.

Kjetil Lundebakken

— Når det gjelder treningsmetodikk gir han oss noe litt unorsk.
Men det er også åpenbart at han har latt seg inspirere av nåværende Manchester City-trener Pep Guardiola. Vítor er en trener som foretrekker en tålmodig spillestill, der man har mest mulig ball i laget. Gjennom dette er målet å skape flest mulig etablerte angrep, og god kommunikasjon mellom spillerne er viktig i denne sammenhengen.

Spilleprinsipper som kan minne om mannen som vant 14 titler på fire år som Barcelona-trener, som Vítor på ingen måte skjuler at han har hatt som inspirasjon. Utenom Mourinho er Guardiola det første navnet som kommer opp når vi diskuterer hans idoler og inspirasjonskilder, og han er også den eneste ikke-portugiseren Vítor nevner ved navn.

– Han spiller en attraktiv fotball som jeg er stor fan av, forteller Vítor, før han videre nevner portugisere som André Villas-Boas og Leonardo Jardim som trenere han har latt seg inspirere av.

I tillegg røper han en forkjærlighet for Napolis noe spesielle tilnærming, med å holde ballen i laget gjennom å spille korte pasninger vertikalt, og ikke horisontalt.

– De har en helt annen måte å spille fotball på. De er et veldig godt organisert lag, og spiller gjennom ledd på et høyt nivå.

– Må bevare vår identitet

Mye av dette gjenspeiles i hvordan Vítor ønsker å spille, hvordan han er som trener og hvordan vårt andrelag spiller. Samtidig følger han naturligvis A-laget tett, og har lært mye derfra. Før han ankom Norge så han mange av kampene fra gullsesongen på film for å bli godt kjent med sin nye klubb, og vår måte å spille fotball på.

Samtidig vektlegger han viktigheten av å beholde «Godset-fotballen», også i våre yngre lag.

– Vi må alltid beholde identiteten vår. Selv om det vil være taktiske endringer fra kamp til kamp må identiteten ligge i bunn, sier han klart og tydelig.

Vítor Gazimba

— Jeg ønsker først og fremst å utvikle meg selv som trener.
I år er det Vítor Gazimba og Kjetil Lundebakken som har hovedansvar for rekruttstallen. Kjetil forteller om en fotballfaglig svært dyktig kollega.

– Han har veldig god innsikt i selve fotballfaget, og når det gjelder treningsmetodikk gir han oss noe litt unorsk, men veldig gjennomtenkt. Han er alltid opptatt av å lære nye ting som vi kan bruke i vår treningshverdag, forteller Kjetil.

– Fotballfaglig er han helt, helt «top notch». Vi er veldig heldige som han har i klubben.

Har en drøm

Vitor Gazimba er en fotballtrener med ambisjoner, og mannen har naturligvis ikke planer om å trene rekruttlag for resten av karrieren. Når det er sagt, så er han tydelig på at han trives svært godt i sin nåværende jobb.

Som trener for rekruttlaget er han opptatt av å hjelpe A-lagets trenerteam mest mulig.

– Jeg gjør så godt jeg kan for å hjelpe de hovedtrenerne som har vært i klubben her. Først Ronny, så David og BP, og nå Tor Ole, forteller han.

– Jeg ønsker først og fremst å utvikle meg selv som trener, sier Vitor, men er likevel åpen om sine ambisjoner om å bli hovedtrener på høyest mulig nivå.

For å komme dit, er det hardt arbeid som gjelder. Både som spiller, så vel som trener – og det er Vítor fullt klar over.

– Det krever hardt arbeid, men det er jeg villig til å legge ned. Jobber man ikke hardt, så klarer man ikke å havne der man vil.

Om noen år, så er han kanskje der han ønsker – som hovedtrener på høyt nivå. Men uansett har Vítor Gazimba både fått og gitt mye til Strømsgodset i den perioden han har vært her.

Annonse fra Eliteserien: