BP takker for seg

Bjørn Petter Ingebretsen (55) takker for seg i Strømsgodset etter 17 sammenhengende år i klubben. Nå blir vår tidligere hovedtrener sportssjef i MIF.

Annonse:

Mannen fra Flisa i Hedmark lyder best under navnet BP, og han har gjort en formidabel jobb siden han kom til Strømsgodset høsten 2005. BP var blant annet sentral i teamet til Ronny Deila, som vant cupgull, seriesølv og seriegull.

I 2015 tok han selv over hovedansvaret og ledet klubben til en imponerende sølvmedalje i Tippeligaen. Siden har han hatt nye perioder som hovedtrener både i 2018-2019 og sammen med Håkon Wibe-Lund de to siste sesongene.

- Jeg har jo hatt alle roller som finnes i klubben, innleder BP og humrer.

- Det har vært mange oppturer og noen nedturer over disse 17 årene. Aller sterkest står jo de gode opplevelsene, sier han, og nevner cupgullet i 2010, seriegullet i 2013, samt sølv og Europa-spill som hovedtrener i 2015.

Se et knippe bilder fra Bjørn Petter Ingebretsens tid i Strømsgodset her.

Foto: Børre E. Helgerud og NTB Scanpix

I Strømsgodset har Bjørn Petter Ingebretsen rett og slett hatt svært mange ulike roller etter at han ble hentet til klubben som toppspillerutvikler av daværende hovedtrener Dag-Eilev Fagermo for 17 år siden.

I den rollen fungerte han i mange år, og BP gjorde en utmerket jobb med våre mange talenter. Etter hvert ble han Ronny Deilas nærmeste assistent på A-laget, og de to var med på å bygge opp en sterk prestasjonskultur, der et sentralt element var utviklingen av både fotballspilleren og mennesket.

Minnes sølvsesongen 2015

Bjørn Petter var i høyeste grad helt sentral i det som omtales som klubbens andre storhetstid. Først som den viktige hjelperen som foretrakk å operere i bakgrunnen, før han altså i 2015 tok steget ut av skyggen og beviste at han også behersker å være hovedtrener på dette nivået.

I denne perioden hadde vi vår beste periode med Europa-spill i nyere tid. Under Bjørn Petters ledelse ble det seks kamper i Europa League-kvalifiseringen sommeren 2015. Mellom kampene rundt om i Europa hadde vi også gode prestasjoner i serien, blant annet 6-0-seier på Alfheim.

- Vi hadde morsomme opplevelser både i Albania, Tsjekkia og Kroatia den sommeren, samtidig som vi vant kamper her hjemme. Den bortekampen mot Tromsø midt mellom to Europa-kamper. Det var litt av en reiserute. Da vi kom til Tromsø var de spente på om vi var slitne. Det var vi jo ikke, ler BP.

Etter å ha overtatt hovedansvaret i mai førte han oss i sin første periode som hovedtrener fra 10. plass til sølvmedalje i ligaen - som det beste laget i Norge i denne perioden. En enorm prestasjon med tanke på alle kvalitetsspillerne og profilene som forlot klubben etter seriegullet.

Etter sin første periode som hovedtrener fikk Bjørn Petter så en rolle som speider i 2017, før han var tilbake som toppspillerutvikler i 2018-sesongen. Midtveis i sesongen gikk han imidlertid på sin andre hovedtrenerperiode i en sesong som endte med den dramatiske siste serierunden på Nadderud og påfølgende cupfinale.

Da han måtte gi seg i mai 2019 fulgte deretter snaue to år i klubbens utviklingsavdeling. Først på GodsetAkademiet, der BP reiste ut til lokale breddeklubber, kombinert med å være assistenttrener på G19-laget, før han ble hovedtrener for vårt nyoppstartede G14-lag i 2020-sesongen.

I april i fjor gikk han så på sin tredje hovedtrenerperiode sammen med Håkon Wibe-Lund - som han selv hentet til klubben som assistenttrener i sin første periode som hovedtrener. Håkon og BP tok ansvar da klubben lå med brukket rygg etter den opprivende varslingssaken i fjor vår.

Mot alle odds førte duoen klubben til fornyet plass med 9. plass i Eliteserien forrige sesong. Denne sesongen endte med 12. plass, og 2023-sesongen blir dermed Strømsgodsets 17. strake sesong på det øverste nivået i norsk fotball.

- Vi fikk samlet oss, og klarte å dra i samme retning alle mann forrige sesong. Så fikk vi en god start på sesongen i år, før det ble vanskeligere utover høsten. Jeg tror det var helt riktig av oss å ta den avgjørelsen vi tok nå, sier BP om de to siste sesongene og trenerduoens avgjørelse om å tre til side etter årets sesong.

Han har registrert optimismen og den nye gnisten som er tent den siste tiden, og er positiv til det som er i vente under Jørgen Isnes' ledelse.

- Jeg har stor tro på det som skjer. Det ligger mye potensial i gjengen på Marienlyst, og vi har vist begge disse årene at når vi først er gode så er vi ordentlig gode.

Nå venter altså nye utfordringer som sportssjef i Mjøndalen. Han forteller om et voksende overskudd og en spenning før han går inn i en ny rolle i en ny klubb, samtidig som han er tydelig på at det kjennes rart å forlate Strømsgodset etter 17 år.

- Det er vemodig å forlate klubben nå, etter å ha vært her i 17 år. Jeg har blitt kjent med veldig mange gode folk, trivdes veldig godt og er veldig glad i Strømsgodset.

- Vemodig og trist

På vegne av hele Strømsgodset ønsker daglig leder Magne Jordan Nilsen ønsker å takke Bjørn Petter for den innsatsen han har lagt ned.

- Det er både vemodig og trist at BP ikke skal jobbe i Strømsgodset lenger. Det er en god kollega og et godt menneske som nå drar videre. Vi har hatt noen fantastiske opplevelser sammen og klubben har mye å takke BP for. Personlig kommer jeg til å savne ham veldig. Bjørn Petter har gjort en formidabel jobb for Strømsgodset i disse årene og vært helt sentral i de fremgangene vi har opplevd siden 2005. Samtidig er 17 år i en og samme klubb lenge og det kan jo også være godt og riktig for ham med et miljøskifte nå, sier han.

Planen var at BP skulle gå over i en ny rolle i utviklingsavdelingen i Strømsgodset. Men så langt kom vi aldri.

- Vi har hatt en åpen og god dialog om det som ville blitt en ny hverdag for BP i utviklingsavdelingen. Men da tilbudet fra MIF dukket opp var BP tydelig overfor oss at dette var en ny utfordring som han virkelig hadde lyst på. Det har vi forståelse for. BP har mye kunnskap og erfaring som MIF vil nyte godt av og vi ønsker ham lykke til på veien, sier Nilsen.

Annonse fra Eliteserien: