Besøkte Bielsa: - Fantastisk inspirerende

Før jul var Henrik Pedersen på fire dagers studietur i Leeds for å lære av Marcelo Bielsa. Han returnerte med masse ny kunnskap og inspirasjon som skal gjøre Strømsgodset til et bedre lag.

Annonse:

Den genierklærte argentineren har revitalisert Leeds United etter sin ankomst i fjor sommer og han er i ferd med å styre den tradisjonsrike klubben tilbake i Premier League for første gang siden 2003 (nr 2 i Championship). Klarer han det vil mannen ha legendestatus i byen til evig tid.

Marcelo Bielsa anses for å være en av verdens aller fremste trenere og kjent for sine utradisjonelle treningsmetoder.

Fellesnevneren for lagene hans er at det spilles fremoverrettet fotball med høyt tempo, voldsom intensitet og konstante bevegelser. Bielsa ønsker å vinne ballen så høyt som mulig i banen og angripe med mange spillere. Det innebærer at de spiller med stor risiko. Med ball og i frispillingsfasen er det stadige rotasjoner og posisjonsbytter som skal skape overtall når motstanderen presser. Det er hele tiden fokus på å skape og angripe rom.

Vil lære av de beste

I løpet av de fire dagene i Leeds fikk Henrik direkte tilgang til A-lagsøktene på treningsfeltet Thorp Arch som ligger et par mil utenfor sentrum. Her er både førstelaget og akademiet samlet. Henrik så også U23-laget i kamp mot Bolton.

Vår danske hovedtrener ønsker å lære av de beste og han har vært på mange studieturer opp gjennom årene i klubber som Chelsea, Arsenal, Liverpool, Borussia Dortmund, Manchester United og Manchester City. Denne gangen var det Leeds United som sto øverst på blokka – av én grunn.

- Jeg har brukt masse tid på å forstå Guardiola og Klopp og nå var Bielsa den neste treneren jeg ønsket å vite mer om. Han er fantastisk inspirerende og en av de aller beste, sier Henrik.

Trenere som Josep Guardiola, Mauricio Pochettino og Diego Simeone har uttalt at Bielsa er den treneren de har lært mest av.

Formålet med besøket til Henrik var å få mer informasjon om den fysiske treningen i Leeds og selve metodikken på feltet. Hvordan trener Leeds for å kunne spille med så høy intensitet over så mange kamper? 

Bortimot alt av økter er kamprelatert og Bielsa har en ekstrem analytisk tilnærming til spillet. Det er også vanlig at lagdelene trener hver for seg på ulike stasjoner ute på treningsfeltet. 

En kompleks trener

Det er hevet over enhver tvil at metodene hans fungerer og på det beste spiller lagene hans vidunderlig fotball. Men Bielsa er kompromissløs og spillestilen hans er utrolig krevende – både fysisk og mentalt. Derfor er det heller ikke uvanlig at lagene hans kan gå tomme for krefter.

Henrik hadde noen korte samtaler direkte med Bielsa, men det var først og fremst møtene med argentinerens assistenter og flere av de fysiske trenerne i klubben som gjorde ham klokere. Henrik fikk også tilgang på ulike analyser og treningsøvelser. Det er målinger og statistikk på det aller meste som brukes aktivt for å optimalisere hver økt ned til den minste detalj.

For Henrik var det utrolig nyttig rent fotballfaglig å komme så tett på Leeds United. Han sugde til seg ny læring og fikk også noen gode bekreftelser i løpet av de fire dagene i Yorkshire.

- Bielsa er en utrolig kompleks trener som ingen kommer til å forstå ordentlig, men jeg synes det var utrolig interessant å se hvordan han jobber. Som klubb ønsker vi å utvikle oss og vi er hele tiden på søken etter ny kunnskap som vil gjøre oss bedre. Dette var en meget lærerik reise og jeg tar med mye tilbake til vår hverdag her i SIF, sier Henrik Pedersen.

Onsdag er det oppstart 2020 for spillerne i Strømsgodset. Det starter med fysiske tester i Hokksund-hallen.

- Det blir deilig å komme i gang igjen. Jeg er supermotivert til å bygge videre på det gode fundamentet vi har skapt sammen de siste seks månedene, sier Henrik Pedersen.

Annonse fra Eliteserien: