Analyse-Fossen: - Det blir mye nattarbeid

Når spillere og trenere sover etter kamp, sitter Eirik Fossen oppe og gjør klar analysen til neste dags trening. Bli bedre kjent med 25-åringen fra Konnerud som er analyseansvarlig i Team Pedersen.

Annonse:

- Det er blitt mye nattarbeid i høst og vinter, men det kan jeg leve med. Det har vært veldig lærerikt å komme inn – egentlig en drøm som går i oppfyllelse, sier Eirik Fossen.

Han er oppvokst med Strømsgodset og han har vært supporter hele livet. En ambisiøs supporter med et sterkt ønske om å jobbe med fotball på heltid. Som 20-åring ble Eirik en del av trenerapparatet på Eliteakademiet (EA) på deltid, for to og et halvt år siden fikk han fast ansettelse som hovedtrener for GodsetAkademiet, hvor han la ned en formidabel innsats - og i fjor tok han steget opp i A-lagsteamet.

Alt dette på bare fem år. På treningsleiren i Antalya er han med som førstereis og det har allerede blitt mange timer bak kamera og macen.

Da Henrik Pedersen kom til klubben hadde Eirik allerede bidratt litt på analyse for A-lagsteamet. Han ble raskt satt i mer arbeid av hovedtreneren. Dansken bruker mye video og analyse overfor spillergruppa – både i forberedelser til kamp og trening.

Eirik er sånn sett en av de viktige bakmennene i støtteapparatet.


Bratt læringskurve

For Eirik Fossen ble det en bratt læringskurve, men han jobbet hardt, lærte raskt og leverte på bestilling. Og med det ble unggutten en betrodd mann hos Henrik Pedersen og en fast del av teamet.

- Det har gått veldig fort. Plutselig var jeg med på kamper, videomøter og alt. Veldig moro, sier Eirik Fossen.

Han er også med som assistenttrener på det nystartede G14-laget og bidrar med sin kompetanse inn i U-avdelingen. Parallelt med alt dette studerer 25-åring på Norges Idrettshøgskole, hvor for tiden tar mastergrad i idrettspsykologi.

Det er med andre ord travle dager for den sindige Konnerud-karen.

Som analyseansvarlig i Strømsgodset sørger han for å filme alle treninger og kamper, for deretter å sortere og behandle alle klippene i etterkant. På bestilling fra Henrik Pedersen setter han sammen bilder som spillerne får servert.

I tillegg til det han selv filmer, har klubben tilgang på utrolig mye data fra analyseselskapet Instat. Eirik og assistenttrener Ronny Holmedal er de som dykker lengst ned i dette materialet.

- Jobben er å sortere ut alt av kamper, klipp og tall. I sesong blir det mye motstander i neste kamp. Vi bruker tre-fire dager på å gå gjennom hvordan de spiller og finner gode og illustrerende klipp som vi viser til gutta, forteller Eirik.

Mye informasjon

Etter en kamp blir han gjernne jobbende utover natta slik at analysen ligger klar når Henrik og resten av teamet kommer på jobb morgenen etter. Når spillerne rapporterer inn noen timer senere går Henrik gjennom analysen med dem. Da gjør de seg ferdig med kampen og starter forberedelsene til neste treningsuke – med ny analyse av neste motstander.

Det jobbes ned på detaljnivå for å lage en mest mulig presis matchplan – detaljer som til syvende og sist kan være forskjellen på seier og tap.

- Jeg synes vi traff ganske bra i fjor og vi var godt forberedt på motstanderen, sier Eirik.

Det han driver med er nokså nerdete og slett ikke for alle. Men Eirik finner stor motivasjon og glede i arbeidet. Henrik bruker da også mye tid på analysene overfor spillerne. Fotballen er i stadig utvikling og dagens spillere får tilgang på mye mer informasjon enn man gjorde for noen år siden.

Så gjelder det å sortere og prioritere slik at det ikke blir for mye å absorbere. Det er også en læringssak.

- Det tar litt tid for spillerne vennne seg til den mengden med informasjon som blir gitt rundt både motstander og det vi gjør selv, sier Eirik Fossen.

Eirik filmer hele økta på treningsleiren i Antalya.
Eirik filmer hele økta på treningsleiren i Antalya.

 

Annonse fra Eliteserien: