Marienlyst stadion

84 millioner i budsjett

Strømsgodset har vedtatt et budsjett på 84 millioner kroner kommende sesong. Det er en reduksjon på 7 millioner fra 2018. Les mer om tallene her.

Annonse:

Etter seriegullet i 2013 og seriesølvet i 2015, der klubben genererte betydelige inntekter på spillersalg, har kostnadene også økt mye. På det meste var kostnadsbasen på 113 millioner kroner i 2015. Med inntekter på 119 millioner ble det likevel 6 millioner kroner i overskudd på bunnlinja i sølvsesongen.

- Sportslig suksess fører til økte inntekter, men erfaringen viser at kostnadene også har en tendens til å øke. Forventningene om mer suksess, både intern og eksternt, driver investeringer og forbruk, og beslutningene fattes ofte i en situasjon hvor man har en romsligere økonomi som følge av gode prestasjoner. Når den sportslige suksessen avtar og inntektene faller, er det utfordrende å redusere kostnadene raskt nok, sier daglig leder i Strømsgodset, Dag Lindseth Andersen.

Underskudd i 2018

Siden 2010 har klubbens driftsselskap generert overskudd hvert eneste år og gjennom det bygd opp en solid egenkapitalbase. Først i fjor ble det et negativt driftsresultat i Strømsgodset Fotball AS. Størrelsen på dette er ennå ikke klart, men underskuddet er håndterbart og dekkes opp av egenkapitalen. Den er opparbeidet til 30 millioner kroner.

- Vi har en egenkapitalbase som gjør at vi har mulighet til å bringe budsjettet i balanse på en kontrollert måte. Det er årsaken til at vi kunne ha en såpass offensiv satsing som vi hadde i 2018 etter en veldig oppløftende siste halvdel på 2017-sesongen. Men nå må vi må ta grep, dette er ikke noe vi lenger kan skyve foran oss. Vi skal ha enda strammere kostnadsstyring, sier Lindseth Andersen.

Budsjettet i 2018 var på 91 millioner kroner. I 2019 har styret i Strømsgodset Fotball AS vedtatt et kostnadsbudsjett på 83,9 millioner kroner – og inntekter på 84 millioner, med et overskudd i selskapet på beskjedne 19.000 kroner.

Mer ut av pengene

Klubben må dermed gjennom omfattende reduksjoner i 2019, samtidig som den sportslige satsingen skal ivaretas.

- Som en del av vår strategi har vi sagt at vi skal sikre en bærekraftig økonomi over tid. Dette innebærer at vi i større grad må frigjøre oss fra svingningene i økonomi som drives av de kortsiktige sportslige prestasjonene, forklarer klubbens daglige leder.

Spillersalg vil fremdeles være en viktig inntektskilde for Strømsgodset, men klubben ønsker å komme bort fra en satsing som baseres på urealistiske forventninger knyttet til størrelsen på dette beløpet. 

En strammere kostnadsstyring og et budsjettkutt på 7 millioner kroner fra 2018 til 2019 får naturligvis noen konsekvenser. Men både styret og ledelsen er enige om det er tvingende nødvendig at klubben driver mer kostnadseffektivt inn i fremtiden. Med disse økonomiske forutsetningene vil det fortsatt være mulig å opprettholde en god sportslig satsing for Strømsgodset.

- Satsingen skal være god, og vi må ha prosesser på alle områder i klubben som sikrer maksimalt sportslig resultat pr. investert krone. Vi mener vi skal få mer ut av pengene med en strammere driftsmodell, sier Dag Lindseth Andersen.

Slik er budsjettet

Det har vært en del etablerte sannheter knyttet til Strømsgodsets budsjett de siste årene. Klubbledelsen mener derfor det er behov for tydeliggjøring rundt tallene for 2019.

- Vi har ingenting å skjule og heller ingen problemer med å legge frem hva pengene brukes til. Vi mener det er viktig at omgivelsene får et riktig bilde av hvordan tallene ser ut og hva vår satsing baseres på, sier Dag Lindseth Andersen.

Her er de ulike postene i kostnadsbudsjettet i 2019:

  • Lønn og drift A-lag: 40,4 millioner
  • Administrasjons- og driftskostnader: 11,3 millioner
  • Leie Marienlyst stadion: 8 millioner
  • Markedskostnader: 6,5 millioner
  • Lønn og drift U-avdelingen: 6 millioner
  • Talentgården: 4 millioner
  • Avskrivninger spillerkontrakter: 3,4 millioner
  • Norsk Toppfotball: 2,6 millioner
  • Samfunn: 1 million
  • Annet diverse: 680.000
Annonse fra Eliteserien: