50 år med sesongkort

Da Thor Bjørnstad var 10 år gammel kom Steinar Pettersen på besøk for å kjøpe pølser hos familiens velkjente pølsemakeri i Svelvik. Siden den gang har Thor vært fast inventar på Marienlyst – og nå har han kjøpt flere steiner på Folkeveggen.

Annonse:

I 1954 startet pølsemakerieventyret til Harald og Jahn Bjørnstad fra Svelvik. Kvaliteten på pølsene ble etter hvert viden kjent og spesielt wienerpølsene var deres spesialitet. Det kom masse kunder fra Drammensdistriktet til Bjørnstadbygget nede ved fergeleiet og en av disse var selveste Steinar Pettersen.

Dette var stor stas for brødrene Bjørnstad, som begge var ivrige Strømsgodset-tilhengere og hadde sesongkort på Marienlyst – av den varianten man klippet i. Steinar tok seg selvsagt alltid tid til å slå av en fotballprat med Harald og Jahn, men også 10 år gamle Thor fikk en bit av storscoreren.

- Jeg ble bare dratt med inn i det. At Steinar, stjerna sjøl, kom ut til oss var jo kjempespennende og da ble det prat om Strømsgodset. I et sommerportrett i Fremtiden fikk Steinar spørsmål om hva han likte best om sommeren. Da svarte han at det var pølser fra Bjørnstad. Det husker jeg godt, forteller Thor.

Denne historien skal ikke handle om wienerpølser, men om Thor Bjørnstad og hans lidenskap for Strømsgodset. 60-åringen er av det slaget som alltid er der – enten vi spiller om seriegull eller opprykk fra 3 divisjon.

Etter vi lanserte Folkeveggen har Thor kjøpt stein til seg selv, til sønnene Andreas og Johannes, til far Harald og onkel Jahn Bjørnstad - og en bedriftsstein til Kiwi Bjørnstad i Svelvik som han eier og driver. Helt fantastisk!

 

Alt starter et sted. For Thor Bjørnstad startet det der ute på pølsemakeriet mot slutten av 60-tallet.

- Jeg var på min første kamp i 1969. Det første sesongkortet jeg har er fra 1970, forteller Thor.

Han samler på gamle sesongkort og programmer. Thor samler i grunn på en hel del. Mynter, sedler, you name it.

- Jeg har mange tusen programmer. Jeg kjøper alltid 4-5 stykker når jeg er på kamp. De gamle sesongkortene har jeg i et lite album hjemme. Jeg synes det er gøy å samle på gamle ting, sier Thor Bjørnstad.

Det går mest i Strømsgodset og Arsenal. Han har Arsenal-program helt tilbake til 1950. Interessen for "The Gunners" har også med SIF å gjøre – og europacupmøtet mellom klubbene i 1971. Thor møtte engelskmannen John på Ullevaal, et møte som ble til et livslangt vennskap. Igjen et bevis på hvordan en ren tilfeldighet kan påvirke et liv i stor grad.

Harald Bjørnstad var fra Landfalløya. Oppvokst ved Bacheparken og det gikk i Strømsgodset for alle penga. Også litt Ballklubben da. Harald fulgte laget hele veien fra 4. divisjon til toppen av norsk fotball. Fra å være en liten bydelsklubb til å vinne The Double – og bli hele regionens lag.

Interessen førte han videre til sin sønn og Thor Bjørnstad er nå inne sitt sjette tiår som sesongkortholder på Marienlyst. Det har vært over 50 år med oppturer og nedturer.

- Jeg har stort sett vært på de fleste kampene og hatt sesongkort nesten hvert eneste år. Det var en periode på 80-tallet som jeg ikke med meg alt fordi jeg satset på orientering, sier Thor.

På begynnelsen av 90-tallet var han med i Fugleberget – forløperen til GodsetUnionen. På den tiden vokste tribunekulturen for alvor frem i Drammen.

- Det har vært mye moro og Strømsgodset har gitt meg mange flotte opplevelser. Jeg har vært på alle cupfinalene og spesielt den mot Rosenborg i 1991 var stor. Det var også gøy å ha med begge sønnene mine på finaleseiren i 2010, forteller Thor Bjørnstad.

Thor i forbindelse med cupfinalen i 1991.
Thor i forbindelse med cupfinalen i 1991.

«I sol og snø og regnevær, så vil vi alltid værra der», synger GodsetUnionen. Det er noe med de ordene. De treffer godt. Ordene beskriver engasjementet som mange folk har til Strømsgodset.

Folk som Thor Bjørnstad. Hvor interessen blir en lidenskap.

- Som Godset-supporter får du hele spekteret av sinntilstander. Fra det ytterste mørke til den største lykke. Når det er sånn så setter du også mye mer pris på seirene, sånn som vi gjorde med seriegullet i 2013, sier Svelvik-karen.

Han gleder seg stort over engasjementet rundt Folkeveggen og har selv kjøpt steiner til 6500 kroner.

- Jeg synes det er veldig gøy og spennende å få navnene opp på veggen. Og det betyr jo litt for klubben. Ei krone her og ei krone der, som vi sier i Kiwi, sier Thor.

Den mangeårige Godset-supporteren ser dessuten konturene av noe spennende i klubben. Han liker utviklingen under Henrik Pedersen. Han liker hvordan SIF fremstår. Thor ser sult i gruppa og fokus på forbedring.

- Nå har Henrik fått et halvt år på seg og det tar form. Spillerne jo i så god form. Det er ingen som løper oss i senk lenger. Nå er det vi som løper dem i senk. Jeg synes det ser veldig lovende ut, sier en engasjert Thor Bjørnstad.

Strømsgodset takker Thor Bjørnstad for 50 år med støtte og engasjement. Vi gleder oss til å se han og sønnene på Marienlyst når vi igjen kan ta i mot tilskuere på stadion.

#JegErMed

Thor Bjørnstad

 

Annonse fra Eliteserien: