Statusrapport fra daglig leder

Daglig leder Dag Lindseth Andersen skriver om ståa i Strømsgodset og forventningene foran en ny og spennende sesong.

Annonse:

Seriestart. Umiddelbart etter siste nedslag er satt i Holmenkollrennet er vi i gang. I kulda, i snøen, i den mest vinterlige vinteren vi har opplevd siden jeg var guttunge på 60-tallet. Da var vinteren for øvrig alltid sånn, før sommeren kom som et brak i midten av april og vi dro rett på Stordammen for å bade. Fotballen begynte å rulle på ujevne gressmatter omtrent samtidig. Det tok enda litt tid før vi gutta slapp til der, vi fikk pent holde oss på grusen på Brakerøya, Solberg eller Konnerud eller på potetjordet ved siden av Marienlyst-badet.

Men nå er vi altså i gang. Datoen er 11. mars, og det blir vi en bedre fotballnasjon av ifølge ekspertisen. Så når Norge nå klatrer på FIFA-rankingen og norske klubber ruler i Europa, skal vi sende varme tanker til banemannskapene som la grunnlaget ved å trylle vinterstengte fotballarenaer til grønne oaser klare for eliteseriespill. Og ikke minst til vårt kjære publikum som gir gass for å komme seg fra Holmenkollen og hjem for å rekke kampen mot Stabæk søndag klokka 18.00.

For vi er klare. Klare til å kjempe om poeng. Klare til å gjøre det bedre enn i fjor. Som Tor Ole sier: «Vi skal komma oss på arbe og gjørra jobben». Jeg gikk forbi en plakat nede på Marienlyst som kom med en klar melding; «Hard work beats talent, if talent doesn’t work hard». Med andre ord, samme hvordan du er rigga som klubb eller hva du har i bagasjen som spiller, det må hardt arbeid til for å nå opp. Vi har gjort jobben og jobba hardt, men det er nå det gjelder. Seriestart.

I fjor litt utpå sommeren var vi pressa. Vi hadde tapt litt for mange kamper, hatt litt for mye stang ut, de negative kreftene begynte å ta tak. Både sosiale og usosiale medier ropte på forandringer. Nye spillere, nye trenere, nye ledere, handlekraft. Når Strømsgodset kalte inn til pressekonferanse var forventningene store. Så reiste vi oss opp og fortalte hvem vi var, hva vi ville bli og hvordan vi skulle gjøre det. Ikke bare der og da, men i mange år fremover. Kall det en selvransakelse, kall det å stikke fingeren i jorda. Vi kalte det en strategiplan. Det ga oss en trygghet og en visshet om vi var en del av noe større enn oss sjøl. Noe som skal leve lenge etter at vi som er her i dag er borte. Da veit vi at vi tåler en trøkk fordi vi kan snu det når vi står sammen. Og vi snudde det, fra sommeren og ut var vi Norges beste lag og gikk fra den ene enden av tabellen til den andre. Dette bygger vi videre på.

En viktig del av puslespillet er hvordan vi tenker utvikling i Strømsgodset, ikke bare utvikling av fotballferdigheter, men utvikling av hele mennesker. Med all respekt for hva som har blitt gjort tidligere, følte vi tiden var moden for å tenke nytt. Med noen klare føringer i ryggsekken tok Lage Sofienlund fatt på jobben. I løpet av et halvår har vi snudd opp ned på det meste, og vi tror at vi er på rett vei. Ta deg tid til å se Lages foredrag på fotballtinget i helgen som var, så skjønner du hvor vi skal. Du finner det på godset.no eller Facebook.

Det er utfordrende å drive en eliteserieklubb. Den kanskje største utfordringen er knyttet til økonomi. Hvor mye skal man tørre å satse? Jeg antar at når Axel Lund Svindal står på toppen i Kitzbühel gjør han vurdering av hvor rett på han skal tørre å kjøre for å komme ned på kortest mulig tid. Jo tøffere han satser, jo større er konsekvensene hvis noe går galt.

Vi er med i en konkurranse hvor det gjelder å vinne fotballkamper. Statistikken viser at penger og sportslige resultater henger nøye sammen, men mye av inntektene kommer som en konsekvens av gode resultater. Hvor mye skal vi tørre å satse? Å lede en eliteserieklubb egner seg ikke for dem som har en tendens til dårlig nattesøvn. Men av og til kan dyktighet utfordre pengesekken. Alle husker Leicester. Det er mulig.

Vår kjære lokalavis bestemte seg i fjor høst for å lage en sak om økonomien i Strømsgodset. De ønsket å trekke linjene helt tilbake til 2005, og hva motivasjonen var skal jeg ikke spekulere i. Som klubb har vi ingenting å skjule, så vi prøvde etter beste evne å gi journalistene det de ba om. Men at dette var en arbeidskrevende øvelse for oss, er det ingen tvil om. Det endte i allefall opp med et spørsmål om «børs eller katedral», med andre ord; bør idrettsforeningen selv ta over styring og risiko? Jeg tror ikke de burde det.

Vi har jobbet hardt dette året med å redusere økonomisk risiko. Først med å redusere kostnader og nå videre med å øke inntekter. Målet er å bli gjennomsnittlig mindre avhengige av inntekter fra spillerlogistikken fra år til år. Men vi er en selgende klubb, og dette vil fortsatt være en viktig inntektskilde når vi utvikler klubben videre. Den underliggende drift, som vi kaller det, er butikken eksklusive spillersalg. Det er vårt arbeid med denne delen som har generert overskrifter i media om røde tall og underskudd, men dette er ikke noe unikt for Strømsgodset. For øvrig er regnskapet for 2017 nå klart, og vi presenterer et overskudd på 4,4 millioner. Dette medfører at vi nå har en egenkapital på pene 30,2 millioner. Regnskap og årsberetning er som alltid offentlig tilgjengelig for dem som er interessert i slikt. Når vi er inne på tall; vi reduserer budsjettet i år fra 99 til 91 millioner. Ikke fordi vi satser mindre, men fordi vi prøver å være mer kostnadseffektive.

Men nå ligger 2017 bak oss, og vi er klare for seriestart. Gutta er skjerpa, vi andre har nervene på høykant, og vi gleder oss enormt til å ta fatt på årets sesong. Og vi trenger dere alle mer enn noen gang; kom på Marienlyst fra kamp nummer 1 og hjelp oss til en god start.  Vi kan for øvrig by på nye kiosker drevet av vår partner Go2Arena, samt et nytt og innovativt billettsystem levert av det norske selskapet Hoopla. Og ny hovedtribune er under planlegging…..

Velkommen til sesongen 2018. 

Billetter til seriestarten kjøpes her.

Sesongkort kjøpes her.

Annonse fra Eliteserien: