Slik ble Tokstad en maskin

Han er best i test og pusher grenser. Kristoffer Tokstad (25) er Strømsgodsets fysiske maskin.

Helt siden Romerike-gutten var rundt 10 år har han trent mye for seg selv. Han har alltid likt det – og med årene er treningen satt mer og mer i system. Ikke bare er han utholdende, men Kristoffer Tokstad er også kraftfull og rask. I Sarpsborg 08 vant han alt som var av fysiske tester, og han fortsetter å imponere i Strømsgodset. Nå senest på onsdag var han igjen i egen klasse på den såkalte Yoyo-testen her hos oss – akkurat som tidligere i vinter.

Tokstads enorme løpskraft og egenskaper som ballvinner er noe av årsaken til at han denne vinteren er blitt omskolert fra høyrekant til sentral midtbane. Det har fungert så bra at den sympatiske 25-åringen ser ut til å ha etablert seg i den rollen sammen med Henning Hauger.

Kristoffer Tokstad kom til Strømsgodset i fjor sommer etter flere gode sesonger i Sarpsborg 08. Han debuterte i sin tid for Lillestrøm som 17-åring, men fikk aldri sitt gjennombrudd på Åråsen. Tokstad måtte via Strømmen, før han altså slo ut i full blomst i Sarpsborg 08. Tokstad står også bokført med 29 aldersbestemte landskamper fra G16 til G19.


Større trykk i SIF

I dette portrettintervjuet har vi tatt en nærmere prat med Kristoffer om det første halve året i Strømsgodset, hvorfor han er så godt trent, den nye rollen på midten og forventningene foran den nye sesongen.

- Fjorårssesongen ble ikke helt som vi ønsket, men nå er det ny sesong. Det har sett veldig bra ut i pre-season. Alle drar i samme retning. Det er mange på trening som har lyst til å spille, og det gjør at det har vært bra treninger, sier han.

- Hvordan var overgangen for deg å komme til en større klubb med større forventninger?

- Jeg kjente litt på det. Det var jo styr med overgangen. Men samtidig når du kom utpå og skulle spille kampen var det mest som vanlig. Jeg tenkte på det litt i starten, men gikk fort over egentlig.

-Er det mye som er annerledes i en klubb som Strømsgodset?

-Det er litt større trykk fra omgivelsene. Og større trykk på hjemmekampene. Det merker man veldig godt. Det er et stadion man har likt å dra til før. Så da er det ekstra deilig å spille her selv. Når det er mye folk her så er det ikke mange steder i Norge som slår Marienlyst.

Alltid trent mye

- I Sarpsborg sprengte du grenser og vant det meste av fysiske tester. Både utholdenhet, styrke og hurtighet. Du er godt trent?

- Ja, det var bra testing. Jeg var i veldig god form der, og var i god form da jeg kom hit i fjor. Nå er kroppen helt fin og klar for ny sesong.

- Det er en uvanlig kombinasjon å være best både på hurtighet og kondisjon?

- Ja, det er det jo. Her er det noen som er ganske kjappe, så jeg er nok ikke kjappest her. Men utholdenheten er i alle fall i toppen her.

- Hva er årsaken til at du er så gjennomtrent?

- Jeg har alltid likt å trene mye. Jeg har ikke måtte tvinge meg til å trene styrke og utholdenhet. Jeg synes det er gøy og har gjort det siden 10-årsalderen. Da blir det resultater av det.

- Har du alltid vært så nøye?

- Ja, men man blir mer smartere med årene. Vet når man skal kjøre på og roe ned.

- Du er omtalt som en maskin, og din tidligere trener i Sarpsborg 08 Geir Bakke har omtalt deg som en blodtrent tysker. Hva foretrekker du?

- Jeg leste det etter Start-kampen i fjor. Jeg foretrekker egentlig maskinen. Jeg har hørt det noe ganger.

Ny rolle i år 

- Denne utholdenheten og løpskapasiteten er årsaken til at du er blitt forsøkt med hell som sentral midtbane i år. Trives du godt der?

- Ja, jeg begynner å trives godt der. Det var litt uvant i starten, når du kun har spilt kant de siste årene. Men etter 2-3 kamper så føltes det ganske bra. Nå trives jeg godt der. Spesielt kampene på Marbella kjente jeg at formen var bra. Det er litt annerledes enn å spille kant. Du har spillet mer foran deg, og innimellom får du også mer rom.

- Hva tenkte du da Tor Ole tok deg til side og sa at nå skal du spille sentral midtbane?

- Jeg fikk egentlig beskjed om å prøve det litt. Så skulle vi se hvordan det fungerte.

- Men du er vel ikke helt glemt som kantspiller heller?

- Nei, jeg håper ikke det.

Annonse:
- Hvilke forventninger har du til årets sesong?

- Jeg gleder meg veldig. En av grunnene til at jeg kom hit i fjor er ikke for å havne midt på tabellen. Det er fordi jeg vil vinne. Det er målet. Du går utpå hver kamp for å vinne. Jeg har lyst på medaljer i alle fall.

- Det er mange om beinet i år. Hvilke klubber tror du vil være med der oppe?

-Nå er det mange klubber som vil revansjere seg. Jeg tror det blir jevnere i år enn i fjor.

Bra dynamikk i gruppa

- Dere har lengre dager nå. Dere tilbringer mer tid sammen, men det virker som det er en bra dynamikk i gruppa? Det er vel viktig for å skape en god lagmoral og vinnermentalitet her?

- Absolutt! Skal du skaffe det er du avhengig av å kjenne hverandre godt. Ikke bare trene og stikke med en gang, men tilbringe mer tid sammen.

- Det er en litt annen treningsmetodikk i år. Hvordan passer det deg?

- Det passer meg veldig bra. Vi har fått inn flinke folk i trenerteamet som vet hva de driver med. Jeg synes det ser veldig bra ut. Jeg trives med måten vi trener på.

- Du har utviklet deg mye på dette halve året i Godset?

- Jeg føler helt klart det. Jeg er blitt roligere på ball og bedre på ball etter jeg kom hit.

- Kan du peke på årsaken til det?

- Jeg har ikke vært syk eller skadet siden jeg kom hit. Ikke noe lenger avbrekk. Når du får vært med jevnt hver dag så utvikler du deg, sier Kristoffer Tokstad.

Vi ønsker Kristoffer lykke til med sesongen!

Annonse fra Eliteserien: