Leder Gatelaget videre i 2018

Ole Tobias Mehn-Andersen fortsetter som trener og leder for Gatelaget. Han mener prosjektet er kommet for å bli.

Annonse:

Den blide bergenseren har stått i spissen for Strømsgodsets satsing på Gatelaget helt siden oppstarten og vi sikrer både kontinuitet og kunnskap når han nå har bestemt seg for å ta en ny sesong.

Selv er han veldig glad for å få lov til å lede det viktige arbeidet videre.

- Det er en stor tillitserklæring at Strømsgodset fremdeles ønsker meg ved roret til Gatelagsskuta. Vi har to år bak oss med unike erfaringer og historier som vi aldri kunne skapt uten dette prosjektet. Jeg er stolt over hva klubben står for og hvordan de målbevisst jobber for å være noe mer enn tre poeng på Gamle gress, sier Ole Tobias.

_P4A9700-web Klubb bilde
Gatelaget og A-laget i Godset står sammen.

Gatelagsprosjektet i Strømsgodset har utvilsomt vært en stor suksess. I den første sesongen ble laget seriemestere i Comeback-ligaen, og vi høstet sågar nasjonal oppmerksomhet for innsatsen som gjøres for å gi økt livskvalitet til mennesker med rusproblemer. I samarbeid med Senter for rusomsorg og med støtte fra Fotballstiftelsen sentralt, har klubben klart å etablere et trygt og godt miljø for Gatelaget på Gulskogen.

Spillerne tar ansvar

Flere av spillerne som var med på oppstarten har fått seg jobb og leilighet, og flere har fått tilbake kontakten med familien sin. Alle vet at de får lov til å komme tilbake til Gatelaget når de måtte ønske. Men ingenting er bedre enn at de er rustet til å stå på egne bein – uten rusen som styrer hverdagen.

I serieavslutningen på Marienlyst takket kaptein Simon Fordham av på Gatelaget. Han gir seg rett og slett fordi han må prioritere jobben og kjæresten. Og vi har også fått til en glimrende løsning der Torstein og Tom fra spillergruppa har overtatt jobben som materialforvaltere på laget som en del av sin arbeidstrening.

Begge gutta har vist stabilitet og kapasitet til å håndtere et slikt ansvar, og det er et bevis på at aktivitet og en meningsfull hverdag kan få dem til å ta valg som man ellers ikke ville trodd at de klarte.

- 2017 har definitivt vært en annerledes reise enn første året. Fra å få en flying-start og en gruppe som satte seg veldig enkelt, til å virkelig måtte jobbe for å til samme resultat i år. Vi har hatt store utskiftninger i gruppen, heldigvis fordi så mange har blitt solgt til vårt”utenlandsmarked” (ref. arbeidslivet/A4 hverdagen). Det gjør at vi må jobbe på nytt hvert år med å skape en god kultur og verdier i gruppen, men det gjør vi gladelig når vi får resultater som vi har sett hittil, forteller Ole Tobias.

- En unik ressurs

Han ønsker å gi Inge-Lise Wathne fra Senter for rusomsorg en stor del av æren for at Gatelaget er blitt en suksesshistorie i Strømsgodset. Hun står på og bidrar langt over det man kan forvente, og det er svært gledelig at også hun blir med videre.

- Inger-Lise har ved siden av meg vært med som en kontinuitetsbærer og vil også fortsette med oss. Hun bidrar til at vi har en hånd på spillerne også når vi ikke har treninger, samtidig får hun en inngang som er helt unik i forhold til hvordan de ellers møter det offentlige. Inger-Lise er ikke bare en ressurs, men også en som står opp for spillere og laget på en helt unik måte. Hennes kapasitet og kvaliteter er vi prisgitt å ha i klubben, sier Ole Tobias.

Vi har dessuten fått til et konstruktivt samarbeid med Enter om arbeidstrening for spillerne på laget. Her har Selim Michael Emeci en sentral rolle.

- Jeg føler at vi er enda bedre rustet til neste år enn for et år tilbake og da spesielt med Selim på laget fra Enter. Han har kommet inn i år og gjort en fremragende jobb med arbeidstreningen. Enter har gitt oss en styrke i tilbudet som jeg mener er unikt på nasjonalt nivå. I tillegg har Selim som menneske det vi ser etter for å bidra inn i en slik gruppe - noe som er ekstremt viktig for oss i vårt arbeid, sier Ole Tobias.

Fotballens kraft

 - Sett tilbake på prosjektet over to sesonger er jeg ikke i tvil om at dette er noe som er kommet for å bli. Alle historiene om mennesker som har kommet seg ut av rus, fått kontakt med familie eller fått muligheten til lønnet arbeid, gjør dette så mye mer meningsfylt, fortsetter Gatelagets hovedtrener.

_E6A0922Gatelaget
Felleskap og samhold setter spor.

Han ser hvor mye tilbudet gir til dem som er med. Mennesker som har slitt med rus i mange år og vært innom ulike behandlingstilbud uten at det har hjulpet. Med dette lavterskeltilbudet har en beviselig effekt og det viser for alvor hvor sterk fotballens kraft er.

- Det starter med glede for fotballen og rausheten og samholdet rundt laget, det gir spillere giv til å skape rutiner, gode vaner og ta bedre valg i hverdagen sin. På toppen av det hele må jeg berømme alle andre lag som har Gatelag og er med på å tilrettelegge for landsturneringer og seriespill. Det gir et ekstra driv og inspirasjon gjennom et helt år for å møte mennesker med like utfordringer og spille for noe så enkelt som en trepoenger i seriespill, avslutter trener og leder for Godsets gatelag.

Annonse fra Eliteserien: