- Fantastisk å være her

Sosha Makani har funnet seg svært godt til rette i Strømsgodset. Vi har tatt en nærmere prat med keeperen som har stjernestatus i hjemlandet Iran.

Annonse:

Sosha Makani har en voldsom tilstedeværelse på banen. Han er offensiv i stilen som keeper og verner om sitt område. Utenfor tar ikke Sosha like stor plass. Han er høflig og imøtekommende, nærmest litt forsiktig, hilser alltid og fremstår veldig respektfull overfor lagkamerater og støtteapparatet. Han er nøye med å takke for den minste ting. I det hele tatt etterlater han et godt inntrykk.

For noen år siden, da Sosha signerte for den iranske storklubben Persepolis FC, skjedde det noe med stjernestatusen hans i hjemlandet. Persepolis har etter sigende over 30 millioner supportere på verdensbasis. Det er rett og slett enorm interesse for klubben.

Og spillerne som leverer varene for Persepolis, blir dyrket tilsvarende som helter. I Persepolis, og for det iranske landslaget, har 30-åringen vært vant til å spille kamper for 100.000 tilskuere. Mannen tåler å spille under press, for å si det sånn. Noen av spillerne er så store stjerner at de har en helt annen beskyttelse enn vi er vant til her hjemme. Det gjelder spesielt de som også er etablert på landslaget.

- Fotball er den viktigste idretten i Iran og folket elsker stjernene sine. Heldigvis er jeg så heldig at jeg er som folk liker og støtter. Det er jeg veldig glad for, sier Sosha, nokså beskjedent.

430.000 følgere

På Instagram har han 430.000 følgere. På daglig basis oppdaterer han fansen med både livesendinger og bilder. Strømsgodset får sin del av eksponeringen, for å si det sånn.

- Jeg begynte å bruke Instagram da jeg spilte for det iranske landslaget og Persepolis. Så begynte folk å følge meg, forteller keeperen.

Overgangen til norsk fotball og Mjøndalen var naturlig nok stor for Sosha Makani. Men selv er han veldig fornøyd med å få muligheten, først i MIF og nå i Strømsgodset. Han ser store muligheter med å spille i Norge. Sosha mener dette øker sjansene for å spille seg inn på det iranske landslaget igjen, og dermed nå den store drømmen om spill i VM-sluttspillet.

Per nå står Sosha med fem A-landskamper for Iran.

- Jeg ønsket å prøve lykken i en europeisk liga og mente at jeg var god nok til det. Jeg hadde også noen problemer som gjorde at det var best for meg å forlate den iranske ligafotballen. Jeg angrer ikke på den avgjørelsen. Jeg er veldig glad for å fortsette min karriere i Norge. Det er fantastisk å være her, sier Sosha.

_E6A5479Sosha Makani.jpg

Trives veldig godt

Problemene han prater om skyldes at han i juni i fjor ble utestengt fra iransk fotball i seks måneder. Årsak? Sosha ble avbildet iført en gul Svampebob-bukse.

At en fotballprofil som Makani «frontet» en amerikansk animasjonsfigur, ble dårlig likt av disiplinærkomiteen i det iranske fotballforbundet. Det hele førte til at han signerte for Mjøndalen i fjor, hvor han leverte en meget solid siste halvdel av sesongen.

<br />

Men den iranske landslagssjefen Carlos Queiroz mente at Sosha måtte spille toppserie i Norge for å holde seg inne i landslagsvarmen, og dermed åpnet det seg en ny dør i Strømsgodset.

- Jeg er veldig glad for å være i Godset, og jeg ønsker å takke Mjøndalen for at de ga meg denne muligheten, sier Sosha.

Om leieavtalen forlenges eller overgangen gjøres permanent, er for tidlig å si noe om. Men Sosha trives allerede så godt i Strømsgodset at han gjerne blir værende.

- Jeg er veldig glad for å være her og spiller gjerne videre i Strømsgodset. Uansett hva som skjer kommer jeg til å jobbe hardt til kontrakten min går ut, uansett hvem jeg spiller for, sier Sosha Makani.

Forskjell på disiplinen

Da han kom til Mjøndalen i fjor snakket Sosha Makani knapt et ord engelsk. Han har hatt vesentlig fremgang på det siste halve året, og lærer litt hver dag som går. Sosha forstår og gjør seg forstått, noe som er viktig for å trives og bli en del av miljøet.

Fotballspråket er uansett internasjonalt og Sosha har glidd fint inn i gruppa.

- Hva er den største forskjellen på norsk og iransk fotball?

-Den største forskjellen er disiplin. I Norge blir du raskt en lagspiller. Du vinner og taper som et lag. I Iran er det ikke så mye taktikk. Noen ganger kan enkeltspillere avgjøre kamper alene, mens her i Norge er alt spillet mer organisert og alle følger det man trener på og blir enige om, sier Sosha.

Han er blitt positivt overrasket over Strømsgodset, og mener nivået på spillerne i stallen er høyere enn han først trodde. Han trives svært godt under vingene til keepertrener Pål Henning Albertsen.

-Dette er et lag som jobber hardt og trener hardt. Det er dyktige spillere og trenere her, og vi er klare for å starte sesongen med god vinnermentalitet, sier Sosha.

Drømmer om VM

Deltakelse i VM-sluttspillet for Iran er et av hans viktigste mål, i tillegg til å lykkes i Strømsgodset. Sosha håper å være med i landslagstroppen som møter Quatar i Doha i mars og deretter Kina i Teheran. Familien hans bor for øvrig fortsatt i Teheran.

- Drømmen min er å spille i VM. Mitt andre ønske er å vinne noe med Strømsgodset. Jeg har veldig troen på det vi driver med, sier Sosha Makani.

Tirsdag spiller han fra start når Strømsgodset møter kinesiske Hebei China Fortune i Marbella. Dette blir Soshas fjerde opptreden for Godset. I den forrige kampen mot Dynamo Kiev imponerte han blant annet med en strafferedning.

_P4A2216Sosha Makani.jpg
Annonse fra Eliteserien: