Blå profil: Erik Dag Knudsen

Ekte blå lojalitet! Spillere og trenere kommer og går – Erik Dag Knudsen består. Doktoren er inne i sin 25. sesong i Strømsgodset.

Annonse:

Legendene Inge Thun og Tor Alsaker-Nøstdahl spilte 329 kamper for Strømsgodset - aller flest i denne klubbens stolte historie. Men ingen har like mange kamper på Marienlyst-benken som Erik Dag Knudsen. Helt siden Dag Vidar Kristoffersen hentet inn sin gode venn et stykke ut i 1994-sesongen har Konnerud-mannen vært tilknyttet klubben. Først som medhjelper og etter hvert som øverste medisinske ansvarlig.

Erik Dag har for lengst kommet ut av tellingen, men han har godt over 400 kamper på Marienlyst!

Det er intet mindre enn imponerende.

Og det er heller ikke stopp med det aller første.

Erik Dag Knudsen synes fremdeles det er like moro og like utviklende rent faglig. Han blir bare mer og mer glad i klubben for hver dag som går. Her er det snakk om ekte og livslang kjærlighet.

Den første gnisten ble tent under klubbens første storhetstid på 60-tallet. Erik Dag minnes kampene på Marienlyst den gangen som en viktig del av oppveksten.

- Det er noe spesielt med Strømsgodset. Det har det vært i alle år. Den følelsen har bare utviklet seg sterkere og sterkere. Det sitter tungt i. Jeg er stolt over det vi har fått til i Strømsgodset og jeg er stolt over at vi legger listen høyt og er en foregangsklubb på flere områder, sier Erik Dag.

En unik person

De som kjenner doktoren vet at han er en travel mann. Han er av typen som har flere timer i døgnet enn de fleste av oss. Likevel tar han seg alltid tid. Han følger alltid opp. Han bryr seg og strekker seg lenger enn de fleste for å hjelpe. Flere tidligere spillere har fremdeles Erik Dag som sin fastlege – mange år etter de forlot klubben. Det sier sitt.

Sportssjef Jostein Flo hatt et tett forhold til Erik Dag Knudsen helt siden han selv kom til Strømsgodset i 1996.

- Erik Dag er en fantastisk person. Jeg kan ikke få fullrost ham nok. Han har en imponerende arbeidskapasitet, han er kunnskapsrik og dedikert, samtidig er han flink med mennesker og alltid i godt humør. Jeg vil rett og slett kalle ham unik, sier Jostein Flo.

- Erik Dag er høyt respektert og verdsatt av alle i klubben, og han skal vite vi er takknemlig for den jobben han har gjort over en så lang periode. Dette er ekte blå lojalitet, fastslår sportssjefen.

Erik Dag Knudsen og Jostein Flo.
Erik Dag Knudsen og Jostein Flo.

Erik Dag Knudsen har opplevd mye i løpet av 24 år i Strømsgodset. Han har overlevd 10 trenere og møtte en rekke flotte mennesker på sin vei. Det er blitt seriegull, to seriesølv, seriebronse, ett norgesmesterskap, en tapt cupfinale, to opprykk og en flere spennende kamper ute i Europa.

- Det mest fascinerende jeg har vært med på i en enkeltkamp var mot Atletico Madrid i 2011. Etter kampen på Marienlyst kom det en ikke ubetydelig fotballspiller ved navn Diego Forlan bort til meg. Han takket for kampen, tok meg i hånden og sa at jeg måtte være stolt over å være doktor for en så flott klubb. Det var en veldig fin gest og sier mye om typen, forteller Erik Dag.

 

Diego Forlan, som her takker Kim A. Madsen for kampen, skrøt mye av Godset.
Diego Forlan, som her takker Kim A. Madsen for kampen, skrøt mye av Godset.

Når han først setter seg ned for å mimre kommer de gode historiene på rekke og rad. Og det går fra det ene ytterpunktet til det andre.

- Et av de absolutte høydepunktene var da vi reiste hjem fra Sogndal etter opprykket i 1995. Dag Vidar og Tore Fyrand var trenere. Tore Gulvang Hansen fysioterapeut. Jeg husker så godt den turen over fjellet. Tore og jeg lagde sanger i bussen, som senere ble fremført på hotellet i Hemsedal, forteller han engasjert.

Har lært mye

Dag Vidar Kristoffersen er en som Erik Dag setter høyt. Både som venn og fotballtrener. De to spilte sammen på Drafn på begynnelsen av 60-tallet og vanket sammen på fotballbanen som guttunger. Det er blitt et vennskap som vil vare livet ut.

- Det var Dag Vidar som hentet meg til klubben og det var senere Dag Vidar som overtok min trenerjobb på Konnerud. Han beriket og skapte mye fotballforståelse i den spillergruppa. Jeg har alltid hatt stor respekt for Dag Vidar, sier Erik Dag Knudsen.

Han forteller videre om alle trenerne han har jobbet sammen med i Godset. Om ulikhetene. Om egenskapene. Og kvalitetene.

- 10 trenere har vært en opplevelse i seg selv. Jeg har lært mye. Man er jo prisgitt trenerens stil, og det har vært mange forskjellige typer, sier han.

- Den mest morsomme ansettelsen var nok da Dag-Eilev (Fagermo) kom inn. Det var han som skulle intervjue meg, men i en times tid pratet jeg i større ord enn han noen gang har gjort på TV. ”Deg skal jeg ha med videre”, sa Dag-Eilev bestemt. Og så gikk han ut døra.

Fotballen har også utviklet seg enormt på 24 år. Både i Strømsgodset og som helhet.

- Det har skjedd masse i løpet av disse årene. Fotball nå er profesjonelt på en helt annen måte enn før. På alle nivåer. Det har vært en formidabel flott utvikling, sier han.

- Betyr mye for folk

Erik Dag er snar med å påpeke at klubben også jobbet godt før, med de forutsetningene som da lå til grunn. Men at interessen for Strømsgodset har økt i takt med fremgangene de siste 7-8 årene er det liten tvil om.

- Vi har hele tiden fått erfaringer som puffer oss videre. Vi er blitt et fint varemerke i byen. Vi har bra publikumsoppslutning på kampene våre. Det er en ganske stabil, stor gruppe med mennesker som følger oss jevnt og trutt, selv om vi konkurrerer med mer enn noen gang i verden. Strømsgodset betyr mye for folk, sier Erik Dag Knudsen.

- Hvorfor synes du at dette fortsatt er like moro?

- Jeg gledet meg til neste sesong allerede i november. Jeg synes det er moro å få lov til å være med å skape et medisinsk team som er det beste vi har hatt. Samarbeidet med trenerteamet fungerer også veldig bra, sier Erik Dag.

- Det er ikke tilfeldig at vi hadde så lite skader i fjor. Det var en bedre belastningsstyring enn tidligere, og det skadeforebyggende arbeidet som gjøres betyr veldig mye, fortsetter han.

Erik Dag skryter spesielt av manuellterapeut Thomas T. Ødegaard, fysioterapeut Marius Hoel, fysisk trener Torstein Dalen og spesialortoped Marianne Olsson, som også er tilknyttet klubbens medisinske apparat. Det er slik han opererer. Han fremhever de rundt seg. Han er raus med rosen og mindre opptatt av å fremheve seg selv.

Erik Dag Knudsen er rett og slett en lagspiller.

Mange inntrykk

Etter så mange år i denne bransjen har han selvsagt opplevd en del stygge skader. Han husker spesielt benbruddet til Jon Knudsen på Nedre Eiker stadion i 1996.

- Han kolliderte med Kenneth Karlsen. Det hørtes ut som et børseskudd. Beinet røk tvers av. Det var åpent brudd. Det er den mest brutale skjelettskaden vi har hatt i Godset. At Jon Knudsen kom tilbake i toppfotballen etter den smellen er helt utrolig, men det er bevis på at det er mulig. Jon gjorde en kjempejobb og fikk en flott karriere etterpå med landskamper og det hele, forteller Erik Dag.

Det var også alvorlig da Komlan Amewou fikk pustestans på Marienlyst etter et kraftig sammenstøt. Erik Dag måtte handle raskt og heldigvis kom togoleseren til bevissthet etter en kort periode. Samtidig som Komlan ble slått ut pådro en annen spiller seg en kneskade og det var mildt sagt hektisk ute på kunstgresset. Erik Dag ble med Komlan i ambulansen til sykehuset, mens en lege som tilfeldigvis var på kampen som tilskuer, hoppet ned fra tribunen og overtok som kamplege.

Etter 24 sesonger i Strømsgodset er opplevelsene mange. Enten det handler om seriegull eller studieturer på innsiden av Manchester City. Men det som kanskje betyr aller mest er møtene med alle menneskene, både i Godset og andre klubber – og vennskapene som har utviklet seg etter et langt liv i fotballen.

- Det gjør inntrykk på meg når jeg tenker på alle de flotte typene som er blitt store spillere og fått fremgangsrike karrierer utenlands. Martin Ødegaard, Iver Fossum, Stefan Johansen og Anders Konradsen, for å nevne noen. Det har virkelig vært morsomt å følge utviklingen deres og se hvilken jobb som ligger bak prestasjonene. Alle de gutta gjorde noe mer ut av treningene enn de fleste andre, sier Erik Dag Knudsen.

Annonse fra Eliteserien: